Apuvälineet
Apuvälinepalvelut ovat tarkoitettu henkilöille, joiden toimintakyky on rajoittunut vamman, sairauden tai kehitysviivästymän vuoksi.
Apuvälineiden avulla pyritään tukemaan, ylläpitämään tai parantamaan toimintakykyä taikka ehkäisemään toimintakyvyn heikentymistä sekä tukemaan itsenäisyyttä. Apuvälinepalveluihin kuuluu apuvälinetarpeen arviointi, apuvälineen sovitus, käytön opetus sekä apuvälineiden huolto ja käytön seuranta. Apuvälinepalvelut ovat asiakkaalle maksuttomia.
Olemme osa Pirkanmaan maakunnallista apuvälinekeskusta. Noudatamme valtakunnallisia ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteita.
Apuvälinelainaus, lyhytaikainen laina
Apuvälinelainauksesta saa lyhytaikaiseen lainaan tyypillisimpiä liikkumisen ja muita toimintakykyä tukevia apuvälineitä, esimerkiksi kyynärsauvat, rollaattori, suihkutuoli, wc-korottaja, nousutuki tai nivelten tuet (ortoosit).
Lyhytaikaisessa lainauksessa on kyse 2 viikon - 3 kuukauden tarpeesta, joka johtuu uudesta tai hetkellisestä liikkumisen- ja toimintakyvyn muutoksesta. Lyhytaikainen lainaus voi esimerkiksi olla 1-2 päivän pyörätuolilainaus asiointimatkaa varten tai sairaudenhoitoon liittyvä 4 kk:n kyynärsauvojen käyttötarve pitkittyneessä alaraajan murtuman kuntoutumisessa.
Tukia ja joitakin apuvälineitä lainaamme ainoastaan koekäyttöön 2 viikoksi. Koekäytön jälkeen voit halutessasi hankkia vastaavan apuvälineen itse.
Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineet
Toimintakyvyn edellyttäessä pitkäaikaisen sairauden tai vamman vuoksi apuvälineen säännöllistä käyttöä, tehdään apuvälinearvio yhteistyössä asiakkaan ja tarvittaessa muiden tahojen kanssa.
Ensisijaisesti luovutetaan käyttöön apuvälinelainaamosta saatavilla olevia apuvälineitä, jolloin apuväline annetaan pitkäaikaiseen lainaan lääkinnällisenä kuntoutuksena. Yksilölliseen tarvearvioon perustuen asiakas voi saada kierrätettävän yksilöllisen apuvälineen lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinemaksusitoumuksella. Myös henkilökohtaisten apuvälineiden saaminen toteutuu apuvälinemaksusitoumuksella.
Henkilökohtaiset apuvälineet
Mikäli asiakas on saanut aiemmin lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinemaksusitoumuksen henkilökohtaisen apuvälineen hankintaan, voi hän olla suoraan yhteydessä lääkinnällisestä kuntoutuksesta vastaavaan fysioterapeuttiin.
Kuulemisen apuvälineet
Kuulokojeeseen tai sen käyttöön liittyvissä ongelmissa voi ottaa yhteyttä kuulohoitajaan.
Apuvälineiden korjaus ja huolto
Apuvälineen huollosta ja korjauksesta vastaa apuvälineen omistava toimintayksikkö. Apuvälineen käyttäjä vastaa apuvälineen käyttökuntoisuuteen liittyvistä toimista. Tällaisia ovat esimerkiksi apuvälineen puhdistus ja yksinkertaiset käyttöön liittyvät toimenpiteet.
Miten hakeudun palveluun?
Mikäli asiakas, omainen tai muu asiakkaan asioita hoitava taho kokee kotona asuvan asiakkaan liikkumista tai muuta toimintakykyä tukevan apuvälinetarpeen, hän voi olla yhteydessä terveyskeskuksen apuvälinepalveluihin.
Yhteyden saa fysioterapian asiakaspalvelun aukioloaikoina puhelimitse tai käymällä apuvälinelainauksessa. Sivutoimipisteissä voi myös olla suoraan yhteydessä puhelimitse yhteyshenkilöön.
Yhteydenoton perusteella tehdään yksilöllinen tarvearvio tarvittavista apuvälineratkaisuista. Osastohoidosta kotiutuvien apuvälinetarvetta arvioi ja järjestää osastolla työskentelevä fysioterapeutti tai kuntohoitaja.
Mikäli apuvälineen käytössä tai kunnossa on haasteita tai tarvitset lisää laina-aikaa, ole ensisijaisesti yhteydessä terveyskeskusfysioterapiaan asian hoitamiseksi.
24h-asiointi
Ylöjärven terveyskeskuksen 24h-asiointipalvelussa voi arvioida hoidon tarvetta ja jättää yhteydenottopyynnön ympäri vuorokauden. Palvelu auttaa tunnistamaan kiireellistä hoitoa vaativat tilanteet. Järjestelmä ei vaadi kirjautumista tai tunnusten luomista.
Toimipaikat
Mikkolantie 10, 33470 Ylöjärvi
Näytä kartalla
Elokaarentie 3, 39310 Viljakkala
Näytä kartalla
Yhteystiedot
Osastonhoitaja
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Mikkolantie 10, 33470 Ylöjärvi
Kuulohoitaja
Kuulohoitaja