Hyppää sisältöön

Elintavat raskausaikana

Raskausaikana on hyvä kiinnittää huomiota omiin elämäntapoihin.

Liikunta

Liikunta raskausaikana ehkäisee selkävaivoja, jalkojen turvotusta ja liiallista painonnousua. Se parantaa fyysistä suorituskykyä ja auttaa kestämään raskauden aiheuttaman fyysisen rasituksen, kohentaa mielialaa sekä nopeuttaa synnytyksen jälkeistä fyysistä palautumista.

Aiemmin liikuntaa harrastanut voi jatkaa harrastustaan niin kauan, kuin se tuntuu hyvältä. Kaatumisia, putoamisia ym. mahdollisesti sisältäviä liikuntalajeja (esim. ratsastus, kiipeily, kontaktilajit) tai poikkeuksellisissa olosuhteissa tapahtuvaa liikuntaa (sukellus, lento- ja liitolajit) ei suositella raskauden aikana. 

Säännöllisen liikunnan voi myös aloittaa raskauden aikana, jolloin sopivia lajeja ovat mm. kävely ja sauvakävely, uinti ja hiihto sekä lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävät jumpat, kuntosaliharjoittelu ja tanssi. Tavoitteena on liikkua hiukan hengästyen vähintään 2,5 tuntia viikossa jaettuna kolmelle päivälle. 

Ravitsemus 

Hyvä ravitsemus on tärkeää sekä syntyvän lapsen kasvun ja kehityksen että äidin hyvinvoinnin kannalta. Joitakin poikkeuksia lukuunottamatta raskaudenaikainen ruokavalio ei eroa normaalista suositellusta ruokavaliosta. 

Raskauden aiheuttama lisäenergian tarve on käytännössä vähäinen. Se vastaa noin yhtä ylimääräistä kasviksilla päällystettyä leipää päivässä raskauden viimeisellä kolmanneksella. 

Lautasmalli auttaa koostamaan monipuolisia aterioita. Ruoan tulisi sisältää runsaasti täysjyväviljatuotteita, kasviksia, marjoja, hedelmiä, kalaa, kasviöljyä, vähärasvaisia maitotuotteita. Proteiinia saa vaihdellen kasvikunnan proteiinilähteistä, broilerista ja lihasta. Runsaasti suolaa, sokeria ja kovaa rasvaa sisältävien ruoka-aineiden kulutusta tulisi välttää.  

Päihteet 

Päihteet kulkeutuvat sikiöön äidin istukan läpi ja niiden vaikutus raskauteen ja sikiöön riippuu käytetystä aineesta. 

Kaikki raskauden aikana käytetyt päihteet vaikuttavat sikiön aivojen kasvuun ja kehitykseen ja näin niiden käytöllä on vaikutusta koko lapsen elämään. Päihteet aiheuttavat lapselle sairauksia (esim. sydänvika), kosmeettisia epämuodostumia, kasvuhäiriöitä, oppimishäiriöitä, ylivilkkautta ja altistavat useille hengitystieinfektioille. 

Päivitetty: 19.9.2022