Festivaali tuo valoa talven keskelle
Kategoria: Liikunta Asuminen ja ympäristö Kirjasto Kulttuuri Nuoret Yleiset

Valotaidefestivaali Loiste Ylöjärvi on taas täällä. Tapahtuma toteutetaan tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Valoteokset ja aluevalaistus ovat nähtävissä 27.–29.1. päivittäin kello 18–22.
Reitti kulkee kaupungintalon aukiolta entisen perusturvakeskuksen kautta Kirkkopuistoon, sieltä edelleen Kirkkotanhuantien leikkipuistoon ja pääkirjasto Leijan luo. Tänä vuonna reittiä on pidennetty niin, että se jatkuu vielä Krankkulaan eli Kädentaitotalolle asti. Kaupungintalon aukio ja Vanha Räikkä saavat juhlavalaistuksen.
Leijan luona on kuvataiteilija Teemu Raudaskosken valoa, ääntä ja liikkuvaa kuvaa yhdistävä teos Visual meditation. Yhdessä Ylöjärven lasten ja nuorten Kuvataidekoulu Piirron oppilaiden kanssa Raudaskoski on toteuttanut valotaideteoksen Krankkulaan.
Tällä kertaa nähtävää on sisätiloissakin: tämän vuoden uutuus on entiseen perusturvakeskukseen rakennettu valotaidegalleria. Valotaidefestivaali pilkahtelee varsinaisen reitin ulkopuolellakin, kun myös Kurun ja Viljakkalan kirjastot juhlavalaistaan. Teokset on sijoitettu niin, että kävijät pääsevät nauttimaan valotaiteesta helposti aukiolla, puistoissa ja tuttujen kävelyreittien varrella.
Loiste Ylöjärvi on koko perheen tapahtuma, ja sen avulla Ylöjärven kaupunki haluaa tuoda valoa ja taidetta talven keskelle. Ensimmäisen kerran Loiste Ylöjärvi järjestettiin neljä vuotta sitten.
Tapahtuman järjestää kaupungin kulttuuripalvelut yhdessä muiden kaupungin yksiköiden, paikallisten järjestöjen ja seurakunnan kanssa. Toteutuksesta vastaa tapahtuma-alan yritys Stereo:ID.
Kohdekartta
Valotaidefestivaali Loiste Ylöjärvi pe-su 27.–29.1.2023 klo 18-22. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Aloita vaikka kaupungintalon aukiolta, Kuruntie 14.
Loiste Ylöjärvi -reitillä olevat teokset ja valaisut
1. Valotaidegalleria
Sijainti: Entinen perusturvakeskus, Kuruntie 10, Ylöjärvi
Strong Woman (2017)
Anni Laukka, kuvataiteilija
Eeva Huotari, kuvataiteilija
Animaatio
Vahva nainen on suomalaisten itsenäisten ja vahvojen naisten kunniaksi käsin piirretty animaatio vuodelta 2017.
I Need More Time (2019)
Anni Laukka - kuvataiteilija
Valoveistos ja animaatio
Kiire, kiire, kiire. Teos on syntynyt taiteilijan ruuhkavuosina, jolloin aikataulujen perässä juokseminen tuntui täyttävän arjen ja pyhän. Kaiken suorittamisen ohella tuntuu usein elämässä oleellinen unohtuvan.
Valoisaa kuin huilun sisällä (2022)
Jan Anderzén - kuvataiteilija
Tekstiilikollaasi, video
Valoisaa kuin huilun sisällä -kokonaisuus sisältää videon ja ompelukoneen avustuksella kuviteltuja tekstiilipiirustuksia. Niissä esiintyy joukko olentoja, jotka ryömivät esiin kasvustojen valtaaman temppelin murtuneiden seinien koloista. Tuhoisasti tulesta viehättynyt vallaton joukko, hyönteismäinen kaksijalkaisten klaani etsii toimintaa.
2. Portti (2023)
SELLEK - video- ja graffititaiteilija
Mediateos. Teos on rakennettu tekoälyn avulla niin visuaalisen animaation kuin musiikin osalta.
Sijainti: Ylöjärven kirkko, Kirkkotanhuantie 1, Ylöjärvi
Mediateos PORTTI tarkastelee ihmisen ja luonnon yhteyttä unenomaisen porttimaisen visuaalisen kehyksen avulla. Avoin portti näyttää toisen puolen vieraanvaraisena ja avoimena, vaikka portin läpikäynti onkin askel tuntemattomaan paikkaan. Luontosuhteemme ja uskomme toisiimme ja toispuoleiseen avaa portin käyttötarkoitusta. Portilla ovat profeetat itkeneet, kuninkaat tuomittu sekä tavan kansalaiset tavanneet toisensa. Nyt näemme portin läpi ihmisen ja luonnon menneisyyden animaation avulla alttaritaulumaisin tyylein. Yhdistääkö portti menneen tulevaan ja omaammeko läpikulkuoikeuden? Onko nykyisyytemme portin toiselta puolelta katseltuna pelastus - vai varoitus?
3. Valopuisto
Puistoa aluevalaistaan leikkisästi.
Sijainti: Kirkkotanhuantien leikkipuisto
4. Visual meditation (2023)
Teemu Raudaskoski, kuvataiteilija
Digitaalinen kollaasi ja animaatio + äänimaisema
Sijainti: Pääkirjasto Leija, Koivumäentie 2, Ylöjärvi
Visual meditation projekti sai alkunsa Raudaskosken retkillä Tampereen lähimetsiin, kasvien ja puiden tarkkailusta ja yksityiskohtien nauttimisesta. Hän halusi luoda teoksen, jonka voi nähdä elävänä olentona jollainen metsäkin on. Teos on myös audiovisuaalinen matka mielenrauhaan. Raudaskoski toivoo, että teos toimisi kuten metsäkävely: rauhoittavana ja virkistävänä. Samalla sen tarkoitus on muistuttaa meitä luonnon monimuotoisuudesta ja sen ainutlaatuisuudesta. Teoksen äänimaailma on suunniteltu yhdessä animaation kanssa siihen sopivaksi.
5. Musteen ja ajan kulku (2023)
Ylöjärven lasten ja nuorten Kuvataidekoulu Piirto yhteistyössä Teemu Raudaskoski
Videoteos
Sijainti: Kädentaitotalo Krankkula, Suojastentie 10, Ylöjärvi
Krankkulan talolla on pitkä historia. 1840-luvulla rakennetussa talossa on toiminut aikojen saatossa mm. kesähuvila, veistoluokka ja pankki. Tällä hetkellä siellä kukkivat monipuolisesti erilaiset kädentaidot ja kuvataiteet. Nuorten kuvataideryhmä teki yhdessä kuvataiteilija Teemu Raudaskosken kanssa talon historiaa peilaava videoteoksen. Teoksen nimi "Musteen ja ajan kulku" viittaa teoksessa yhdistettäviin elementteihin, vedessä hitaasti liikkuvaan musteeseen ja ajan kulkua seuranneeseen Krankkulan taloon. Videolla nähdään nuorten luomia vesi ja muste taidetta yhdistettynä historiallisiin kuviin. Teos projisoidaan Krankkulan seinään ja on osa Loiste valotaide tapahtumaa. Teos on valmistunut yhteistyössä Ylöjärven Muistin kanssa.
Kuva (ylhäällä): Jonathan Melartin