Hyppää sisältöön

Hampaiden ja suun hoito

Suun terveydenhuolto on osa kuntalaisten perusterveydenhuoltoa ja tarkoitettu kaikille ylöjärveläisille. Ensiapu ja särkyajat annetaan kuitenkin kotikunnasta riippumatta.

Lain mukaan hammaslääketieteellisesti tarpeelliseksi katsottu hoito tulee järjestää kohtuullisessa ajassa, kuitenkin enintään 6 kuukaudessa. Kiireellinen särky-, tapaturmahoito ja ensiapu pyritään antamaan saman päivän aikana, mutta viimeistään 3 päivän kuluessa.

Hoitoon pääsy perustuu hoidon tarpeen arviointiin, joka tehdään ajanvarauksen yhteydessä.

Ajanvaraus ja arkipäivystys

Ylöjärven terveyskeskus: p. 03 565 28111

Puhelinpalvelu toimii klo 8-14.45. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu, soitamme takaisin kiireellisyysjärjestyksessä. TAYS Acuta palvelee klo 15 eteenpäin, pyhäpäivisin ja viikonloppuisin, ks. tarkemmat tiedot alempana.

Kiireetön hoito

Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaille. 18 vuotta täyttäneiltä peritään hoitomaksut maksuasetuksen mukaisesti.

Varatusta, käyttämättä jääneestä hoitoajasta peritään 18 vuotta täyttäneiltä 51,50 euroa. Hoitoaika täytyy perua viimeistään 24 tuntia ennen vastaanottoa. Sairaustapauksessa peruutus riittää samana aamuna. Palvelun maksuttomuus ei vapauta peruuttamattoman käynnin sakkomaksusta.

Ethän tule hoitoon, jos sinulla on

 • flunssa/influenssa
 • kurkkukipua
 • kuumetta
 • vatsatautia
 • tarttuva rokko
 • akuutti huuliherpes
 • muu helposti tarttuva tauti.

Ole ystävällinen ja ilmoita henkilökunnalle, mikäli olet sairastunut, niin voimme siirtää aikaasi. Asiakkaisiimme kuuluu eri-ikäisiä ja -kuntoisia ihmisiä ja haluamme turvata kaikille onnistuneet suun terveyspalvelut.

Esitietolomakkeen tiedot auttavat hammaslääkäriä palvelemaan sinua asianmukaisesti. Lomake tulee palauttaa siihen hammashoitolaan, johon olet menossa hoitoon. Tuo lomake mukanasi ensimmäisellä käyntikerralla.

Esitietolomake (pdf)
Preliminary information for dental care (pdf)

Ilta- ja viikonloppupäivystys

Päivystys Tays Acuta: p. 03 565 70115

Arki-iltaisin: ajanvaraus klo 15-17, ohjaus ja neuvonta klo 17-21. 

Viikonloppuisin ja arkipyhinä: ajanvaraus klo 8-12, ohjaus ja neuvonta klo 8-21.

Tays Acutan hammas- ja suupäivystys

Acutan hammaspäivystyksessä hoidetaan vain kiireellistä hoitoa tarvitsevat. Ensiapuhoitoa saa seuraavissa tapauksissa:

 • kova hammassärky (särkylääke ei auta, ei pysty nukkumaan)
 • lisääntyvä paikallinen hammasperäinen turvotus suussa tai kasvoilla
 • hampaan poiston tai muun hammashoidon jälkeinen kova särky, lisääntyvä turvotus tai verenvuodon jatkuminen
 • hampaiston tai suun alueen oire, johon liittyy kuume
 • tapaturma, jossa hammas on kokonaan irronnut tai heiluu voimakkaasti
 • esim. oikomiskojeen irtoaminen niin, että se hankaa pahasti limakalvoa

Alle kouluikäiset

Terveystarkastukset järjestetään kaikille 1-, 3- ja 5-vuotiaille. Nämä ikäluokat käyvät hammashoitajien vastaanotoilla. Lisäksi tehdään yksilölliseen tarpeeseen perustuvia tarkastuksia. Alle kouluikäisille lähetetään kirjeellä kehotus varata aika hammashoitoon. Ajanvaraus nettiajanvarauksen kautta tai puhelimitse.

Kouluikäiset

Terveystarkastuksia tehdään 1.-, 5.- ja 8.-luokkalaisille. 1. luokkalaisille lähetetään kehotuskirje varata aika Wilman kautta. 5.- ja 8. - luokkalaisille lähetämme ajat tarkastuksiin. Näiden lisäksi teemme yksilöllisen tarpeen mukaan tarkastuksia, joihin lähetetään kirjeellä kehotus varata aika hammashoitoon.

Lakisääteisten tarkastusten lisäksi hammashoitajamme kiertää koulujen 4. luokilla pitämässä pesukoulua ympäristöopin opetuksen yhteydessä. Pesukoulussa kerrotaan suunterveyden tärkeydestä ja motivoidaan sekä opetellaan hampaiden harjaukseen.

Opiskelijat

Ylöjärvellä opiskelevat vieraspaikkakuntalaiset opiskelijat voivat käyttää Ylöjärven kaupungin suun terveydenhuollon palveluja.

Aikuiset

Varaa tarkastusaika ajanvarauksesta, mikäli koet kiireetöntä hoidon tarvetta. Tarkastuskäynnillä tehdään yksilöllinen kokonaishoitosuunnitelma, jossa määritetään seuraava tarkastusajankohta. Aikuisille ei lähetetä ajanvarauskehotusta.

Erityisryhmät

Ensimmäistä lastaan odottavat

Ensimmäistä lastaan odottaville vanhemmille on tarjolla maksuton terveysneuvonta suuhygienistillä. Aika varataan itse keskitetystä ajanvarauksesta. Muut toimenpiteet ovat maksullisia.

Uniapneakiskot

Valmistamme TAYSin lähetteellä uniapneakiskoja. Hoito alkaa tyypillisesti yleislääkärin tekemällä uniapneadiagnoosilla ja lähetteellä erikoissairaanhoitoon. Kun uniapneakiskon valmistamiseen päädytään, potilas osallistuu TAYSin infotilaisuuteen uniapneakiskoista. Tämän jälkeen hänet ohjataan perusterveydenhuoltoon. Hampaiston tulee olla hoidettuna kuntoon ennen kiskon valmistamista. Mikäli tarkastusta ei ole hetkeen tehty, aloitetaan hoito tarkastuksella ja kokonaishoidolla. Kokonaishoidon päätteeksi uniapneakiskot valmistetaan 2–3 käynnin aikana.

Leikkaukseen menevät potilaat

Coxan tekonivelleikkauksiin ja muihin infektiovapaata suuta vaativiin leikkauksiin yleislääkäri ohjeistaa edeltävästi tarkistuttamaan suun infektiotilanteen. Suun tulisi olla infektiovapaa, mikä varmistetaan sekä kliinisellä tutkimuksella että panoraamaröntgenkuvalla leukojen ja hampaiden alueelta. Tarvittava hoito toteutetaan ennen leikkausta. Hoitoon voi välillä kulua pitkäkin aika, joten suosittelemme varaamaan tarkastusajan heti, kun leikkaustarve varmistuu.

Perustarkastusten yhteydessä tarkistetaan aina myös purenta.

Mikäli purennassa tai hampaiden puhkeamisessa epäillään riittävän merkittävää poikkeamaa, lapsi ohjataan oikomishoidon erikoishammaslääkärin laatimien ohjeiden mukaisesti joko erikoishammaslääkärin vastaanotolle tai tietyissä tilanteissa suoraan oikomishoitoon perehtyneelle hammaslääkärille tai suuhygienistille.

Oikomishoidon erikoishammaslääkäri arvioi oikomishoidon tarpeen, diagnosoi mahdollisen purennan poikkeaman ja laatii hoitosuunnitelman sekä määrittää hoidon aloituksen ajoituksen ja hoidon toteuttajan. Oikomishoidot toteutetaan pääsääntöisesti pääterveysasemalla.

Oikomishoidolla pyritään turvaamaan hampaiden puhkeaminen hammaskaarille, hammaskantoinen purenta ja leukojen normaali kasvu. Terveyskeskuksessa hoidetaan vain hankalimmat ja vaikeimmat purentavirheet Sosiaali- ja terveysministeriön laatiman ohjeen Yhtenäiset kiireettömän hoidon perusteet (sivu 230) mukaisesti. Kehittyvässä purennassa arvoltaan 7+ ja sitä vaikeammat purentavirheet hoidetaan terveyskeskuksessa. Lievemmät purentavirheet voi halutessaan hoidattaa omakustanteisesti yksityishammaslääkärin vastaanotolla. Esimerkiksi lievät hampaiden kiertymät tai ahtaustilat eivät yksinään oikeuta terveyskeskuksessa hoitoon pääsyyn. Terveyskeskuksessa ei myöskään tarjota esteettistä oikomishoitoa.

Oikomishoitoa tehdään joko suuhun kiinnitettävillä kojeilla tai irtokojeilla. Hoito voi kestää useita vuosia, ja sitä voidaan tehdä useammassa vaiheessakin. Hoito vaatii vahvaa sitoutumista koko perheeltä. Oikomishoito ei ole pakollista ja tarjotusta hoidosta voi kieltäytyä.

Oikomishoitoa ei voida tehdä, jos hampaiden kotihoito (harjaus ja puhdistus) ei ole kunnossa. Hampaissa ei saa myöskään olla kariesta (reikiä).

Oikomishoito on maksutonta alle 18-vuotiaille. Mikäli oikomiskojeen kadottaa tai hajottaa, mahdollisen uuden kojeen hinta peritään huoltajalta.

Tiedote oikomishoidon käytännöistä Ylöjärven suun terveydenhuollossa (pdf)

Oikomiskojeiden ensiapuohje (pdf)

Sähköisen asiointipalvelun avulla voit tarkistaa, siirtää tai peruuttaa Ylöjärven suun terveydenhuoltoon varatun ajan. Tämä ei kuitenkaan koske erikoishammaslääkäreiden aikoja.

Alle kouluikäiselle lapselle voi myös varata yksilöllisen hoitovälin mukaisen käynnin, kun lapselle on tullut kotiin kutsukirje. 

Sähköistä asiointipalvelua voi käyttää asiakas, jonka puhelinnumero on rekisteröity suun terveydenhuollon potilastietojärjestelmään. 

Suun terveydenhuollon sähköinen asiointipalvelu 

Tekstiviestipalvelu on Ylöjärven suun terveydenhuollon lisäpalvelu. Suun terveydenhuolto lähettää varatusta ajasta automaattisen muistutuksen 48 tuntia ennen hoitokäyntiä asiakastietoihisi merkittyyn matkapuhelinnumeroon. Myös varattujen aikojen muutoksista tai peruutuksista voidaan ilmoittaa tekstiviestillä.

Mahdollinen muistutuksen poisjääminen teknisistä tai muista syistä ei tarkoita, ettei aikaa ole varattu, eikä se vapauta perumattoman poisjäännin maksusta.

Varatun ajan peruminen tekstiviestillä
Ajanvarauksen voi peruuttaa lähettämällä tekstiviestin viimeistään 24 tuntia ennen varattua aikaa numeroon 040 630 2699.

Kirjoita viestiin: PERUN sekä varattu aikasi ja henkilötunnuksesi. Potilastietojärjestelmämme tunnistaa sinut ja peruutuksen jälkeen saat tekstiviestin sen onnistumisesta.

Kun peruutat ajan, tilaa itse uusi aika.

Toimipaikat

Terveyskeskuksen hammashoitola
Terveyskeskuksen hammashoitola
Sisäänkäynti syvennyksestä kahvilan vierestä

Mikkolantie 10, 2. kerros, 33470 Ylöjärvi
Näytä kartalla
Kauraslammen hammashoitola
Kauraslammen hammashoitola
Kuusistontie 1, 33480 Ylöjärvi
Näytä kartalla
Vuorentaustan hammashoitola
Vuorentaustan hammashoitola
Tornitie 1, 33430 Vuorentausta
Näytä kartalla
Kurun hammashoitola
Kurun hammashoitola
Kisatie 1, 34300 Kuru
Näytä kartalla
Viljakkalan hammashoitola
Viljakkalan hammashoitola
Elokaarentie 3, 39310 Viljakkala
Näytä kartalla

Yhteystiedot

Huittinen Liisa
Osastonhoitaja
050 390 4605
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Mikkolantie 10, 33470 Ylöjärvi
Nystedt-Pusa Riikka
Vs. ylihammaslääkäri
050 437 1335
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Mikkolantie 10, 33470 Ylöjärvi
Siuro Kati
Vs. apulaisosastonhoitaja
044 486 0679
Päivitetty: 16.8.2022