Hyppää sisältöön

Hampaiden ja suun hoito

Suun terveydenhuolto on osa kuntalaisten perusterveydenhuoltoa ja tarkoitettu kaikille ylöjärveläisille. Ensiapu ja särkyajat annetaan kuitenkin kotikunnasta riippumatta.

Lain mukaan hammaslääketieteellisesti tarpeelliseksi katsottu hoito tulee järjestää kohtuullisessa ajassa, kuitenkin enintään 6 kuukaudessa. Kiireellinen särky-, tapaturmahoito ja ensiapu pyritään antamaan saman päivän aikana, mutta viimeistään 3 päivän kuluessa.

Hoitoon pääsy perustuu hoidon tarpeen arviointiin, joka tehdään ajanvarauksen yhteydessä.

Ajanvaraus

p. 03 565 28111

Kaikki suun terveyspalveluihin liittyvät asiat ma-pe klo 9-14.45. Särkypäivystys ma-pe klo 8-9.

Pyydämme asiakkaita huomioimaan 2 metrin turvavälin myös odotustilassa.

Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaille. 18 vuotta täyttäneiltä peritään hoitomaksut maksuasetuksen mukaisesti.

Varatusta, käyttämättä jääneestä hoitoajasta peritään 18 vuotta täyttäneiltä 50,80 euroa. Hoitoaika täytyy perua viimeistään 24 tuntia ennen vastaanottoa. Sairaustapauksessa peruutus riittää samana aamuna. Palvelun maksuttomuus ei vapauta peruuttamattoman käynnin sakkomaksusta.

Ethän tule hoitoon, jos sinulla on

 • flunssa/influenssa
 • kurkkukipua
 • kuumetta
 • vatsatautia
 • tarttuva rokko
 • akuutti huuliherpes
 • muu helposti tarttuva tauti.

Ole ystävällinen ja ilmoita henkilökunnalle, mikäli olet sairastunut, niin voimme siirtää aikaasi. Asiakkaisiimme kuuluu eri-ikäisiä ja -kuntoisia ihmisiä ja haluamme turvata kaikille onnistuneet suun terveyspalvelut.

Ensiapu Acutan päivystys Taysissa

03 565 70115

Arki-iltaisin: ajanvaraus klo 15-17, ohjaus ja neuvonta klo 17-21. 

Viikonloppuisin ja arkipyhinä: ajanvaraus klo 8-12, ohjaus ja neuvonta klo 8-21.

Ensiapu Acutan hammas- ja suupäivystys

Acutan hammaspäivystyksessä hoidetaan vain kiireellistä hoitoa tarvitsevat.

Ensiapuhoitoa saa seuraavissa tapauksissa:

 • kova hammassärky (särkylääke ei auta, ei pysty nukkumaan)
 • lisääntyvä paikallinen hammasperäinen turvotus suussa tai kasvoilla
 • hampaan poiston tai muun hammashoidon jälkeinen kova särky, lisääntyvä turvotus tai verenvuodon jatkuminen
 • hampaiston tai suun alueen oire, johon liittyy kuume
 • tapaturma, jossa hammas on kokonaan irronnut tai löyhtynyt
 • esim. oikomiskojeen irtoaminen niin, että se pistää tai hankaa suun kudoksia

Sähköinen asiointi

Sähköisen asiointipalvelun avulla voit tarkistaa, siirtää tai peruuttaa Ylöjärven suun terveydenhuoltoon varatun ajan. Tämä ei kuitenkaan koske erikoishammaslääkäreiden aikoja.

Alle kouluikäiselle lapselle voi myös varata yksilöllisen hoitovälin mukaisen käynnin, kun lapselle on tullut kotiin kutsukirje. 

Sähköistä asiointipalvelua voi käyttää asiakas, jonka puhelinnumero on rekisteröity suun terveydenhuollon potilastietojärjestelmään. 

Suun terveydenhuollon sähköinen asiointipalvelu 

Ylöjärven terveyskeskuksen 24h-asiointipalvelu (Klinik) poistui käytöstä 31.5.2021. Tilalle tulee Omaolo-palvelu, jonka käyttöönotosta suun terveydenhuollossa tiedotamme myöhemmin.

Tekstiviestipalvelu

Tekstiviestipalvelu on Ylöjärven suun terveydenhuollon lisäpalvelu. Suun terveydenhuolto lähettää varatusta ajasta automaattisen muistutuksen 48 tuntia ennen hoitokäyntiä asiakastietoihisi merkittyyn matkapuhelinnumeroon. Myös varattujen aikojen muutoksista tai peruutuksista voidaan ilmoittaa tekstiviestillä.

Mahdollinen muistutuksen poisjääminen teknisistä tai muista syistä ei tarkoita, ettei aikaa ole varattu, eikä se vapauta perumattoman poisjäännin maksusta.

Varatun ajan peruminen tekstiviestillä

Ajanvarauksen voi peruuttaa lähettämällä tekstiviestin viimeistään 24 tuntia ennen varattua aikaa numeroon 040 630 2699.

Kirjoita viestiin: PERUN sekä varattu aikasi ja henkilötunnuksesi. Potilastietojärjestelmämme tunnistaa sinut ja peruutuksen jälkeen saat tekstiviestin sen onnistumisesta.

Kun peruutat ajan, tilaa itse uusi aika. Emme lähetä uusia aikoja sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Lomakkeita

Esitietolomakkeen tiedot auttavat hammaslääkäriä palvelemaan sinua asianmukaisesti. Lomake tulee palauttaa siihen hammashoitolaan, johon olet menossa hoitoon. Tuo lomake mukanasi ensimmäisellä käyntikerralla.

Esitietolomake (pdf)
Preliminary information for dental care (pdf)

Alle kouluikäiset

Terveystarkastukset järjestetään kaikille 1-, 3- ja 5-vuotiaille. Nämä ikäluokat käyvät hammashoitajien vastaanotoilla. Lisäksi tehdään yksilölliseen tarpeeseen perustuvia tarkastuksia. Alle kouluikäisille lähetetään kirjeellä kehotus varata aika hammashoitoon. Ajanvaraus nettiajanvarauksen kautta tai puhelimitse.

Koululaiset

Terveystarkastuksia tehdään 1.-, 3.-, 5.- ja 8.-luokkalaisille. Lisäksi tehdään yksilölliseen hoidontarpeeseen perustuvia tarkastuksia.

Opiskelijat

Ajanvarauksen voi tehdä keskitetystä ajanvarauksesta. Ylöjärvellä opiskelevat vieraspaikkakuntalaiset opiskelijat voivat käyttää Ylöjärven kaupungin suun terveydenhuollon palveluja.

Aikuiset

Aikuiset varaavat ajan keskitetystä ajanvarauksesta.

Ensimmäistä lastaan odottaville vanhemmille on tarjolla maksuton terveysneuvontakäynti suuhygienistillä. Aika varataan itse keskitetystä ajanvarauksesta.

Uusia hoitoja voidaan aloittaa varsin rajoitetusti resurssivajeen takia.

Terveyskeskus pystyy tarjoamaan oikomishoitoa vain vaikeimpiin purentavirheisiin. Lapset, joilla on todettu oikomishoidon tarvetta, kutsutaan lisätutkimuksiin ja hoidon suunnitteluun resurssien puitteissa. Oikomishoito keskeytyy tai lopetetaan kokonaan peruuttamattomista käynneistä.

Onko sinulla veren hyytymistä estävä lääkitys?

Joidenkin sydänsairauksien, etenkin eteisvärinässä, tukosten estoon käytetään veren hyytymistä estävää lääkitystä (esim. Marevan®) ja näiden potilaiden tulee tarkistuttaa INR-arvo ennen verenvuotoa aiheuttavia toimenpiteitä. Arvon pitäisi olla samalta tai edelliseltä päivältä. Lääkitystä ei pidä tauottaa. Suun alueen toimenpiteet voidaan pääsääntöisesti tehdä, kun INR on alle 2,8–3,0.
Hammaslääkäriliitto / sydänsairaudet ja suu

Onko sinulla aktiivinen huuliherpes?

Huuliherpes tarttuu kosketuksessa herkästi. Siksi aktiivisen huuliherpeksen aikana on vältettävä alueen turhaa koskettelua, pestävä käsiä ja huolehdittava hyvin suuhygieniasta. Oireileva alue tulee pitää puhtaana.

Aktiivisen huuliherpeksen kanssa ei ole hyvä mennä hammaslääkäriin tai muulle suun terveydenhuollon käynnille. Herpesvirus voi hammashoidon vastaanotolla levitä muuallekin potilaaseen (esim. silmä, suunympärys) ja on myös riski hammashoidon henkilöstölle. Huuliherpes tartuttavassa vaiheessa on peruste ajan perumiselle samanakin päivänä.

Toimipaikat

Terveyskeskuksen hammashoitola
Terveyskeskuksen hammashoitola
Sisäänkäynti syvennyksestä kahvilan vierestä

Mikkolantie 10, 2. kerros, 33470 Ylöjärvi
Näytä kartalla
Kauraslammen hammashoitola
Kauraslammen hammashoitola
Kuusistontie 1, 33480 Ylöjärvi
Näytä kartalla
Vuorentaustan hammashoitola
Vuorentaustan hammashoitola
Tornitie 1, 33430 Vuorentausta
Näytä kartalla
Kurun hammashoitola
Kurun hammashoitola
Kisatie 1, 34300 Kuru
Näytä kartalla
Viljakkalan hammashoitola
Viljakkalan hammashoitola
Elokaarentie 3, 39310 Viljakkala
Näytä kartalla

Yhteystiedot

Huittinen Liisa
Osastonhoitaja
050 390 4605
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Mikkolantie 10, 33470 Ylöjärvi
Kujanpää Miika
Ylihammaslääkäri
050 437 1335
etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi
Mikkolantie 10, 33470 Ylöjärvi
Tahlo Sari
Apulaisosastonhoitaja
044 486 0679
Päivitetty: 12.10.2021