Hyppää sisältöön

Harrastamisen Ylöjärven malli käynnistyy kouluilla taas elokuussa

2.6.2021 13:00
Kategoria: Nuoret Yleiset
Logo

Ylöjärven kaupunki on mukana harrastamisen Suomen mallissa myös tulevana lukuvuonna 2021-2022. Koululaisille tarjottavat maksuttomat harrastusryhmät käynnistyvät elokuussa. 

- Kehitämme Suomen mallin pohjalta omaa toimintatapaamme, Ylöjärven mallia, kertoo lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori Heikki Puttonen Ylöjärven kaupungilta. 

Suomen ja Ylöjärven mallissa kyse on uudenlaisesta, koulupäivään kytkeytyvästä harrastustoiminnasta, joka kattaa kaikki 1.-9.-luokkalaiset sekä lisäopetuksessa olevat. Mallin myötä ylöjärveläiskoululaisille tarjotaan mahdollisuus maksuttomaan harrastukseen ennen koulupäivää, sen aikana tai jälkeen. 

Ylöjärven kouluilla maksuton harrastustoiminta käynnistyi pilottina jo kevätlukukaudella 2021. Koronan tuomista haasteista huolimatta osallistujat olivat kyselyn mukaan toimintaan tyytyväisiä: valtaosalle harrastus oli mieluisa, ohjaus hyvää ja osallistuminen helppoa. Jonkin verran ryhmiin toivottiin enemmän eriyttämistä taitojen mukaan. 

Harrastustoiminta toteutetaan yhteistyökumppaneiden kanssa ja harrastukset ovat ylöjärveläisten koululaisten omien toiveiden mukaisia. Harrastusten tuottajat valitaan kesäkuun ensimmäisellä viikolla ja heille ilmoitetaan suoraan valinnasta. Tuottajat valitaan lasten ja nuorten kuulemisen, koulujen aikataulujen ja harrastuskokonaisuuden pohjalta.

Ilmoittautuminen koulukohtaisiin harrastusryhmiin alkaa elokuussa viikolla 32 ja toiminnan kouluilla on tarkoitus käynnistyä maanantaina 23.8.2021. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet lähetetään koululaisille ja huoltajille Wilman kautta.  

Harrastamisen Suomen mallissa päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee avustuksilla Suomen mallin juurruttamista pysyväksi toiminnaksi kunnissa. Ylöjärven kaupunki sai lukuvuodeksi 2021-2022 avustusta mallin toteuttamiseen 171 000 euroa. 

Lisätietoja harrastamisen Suomen mallista opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla.  

Lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori Heikki Puttonen, p. 044 486 0672, etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi 

Harrastaminen Ylöjärven malli

Kaksi lasta maalaa ja piirtää pöydän ääressä.

Pilottilukukausi keväällä 2021 sujui koronahaasteista huolimatta hyvin. Kiitos kaikille innokkaille harrastajille sekä kerhojen vetäjille! Kuva: Sanna Hillberg.