Hyppää sisältöön

Harrastamisen Ylöjärven malli käynnistyy: lapsille ja nuorille maksuttomia harrastuksia koulupäivän yhteydessä

11.1.2021 11:00
Kategoria: Liikunta Kulttuuri Nuoret
Alakoululainen reppu selässä koulun pihalla

Ylöjärven kaupunki on mukana harrastamisen Suomen mallin pilotissa keväällä 2021. Koululaisille tarjottavat maksuttomat harrastusryhmät käynnistyvät tammikuussa. 

-  Rakennamme Suomen mallin pohjalta oman toimintatapamme, Ylöjärven mallin, kertoo lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori Heikki Puttonen Ylöjärven kaupungilta. 

Suomen ja Ylöjärven mallissa kyse on aivan uudenlaisesta ja kaikki 1.-9.-luokkalaiset kattavasta harrastustoiminnasta. 

-  Tarjoamme koululaisille mahdollisuuden mielenkiintoiseen maksuttomaan harrastukseen ennen koulupäivää, sen aikana tai sen jälkeen. 

Toimintaa järjestetään yhteistyökumppaneiden kanssa ja harrastukset ovat ylöjärveläisten koululaisten omien toiveiden mukaisia. 

-  Tarjonnasta löytyy esimerkiksi koodausta, street foodia, teatteria, valokuvausta, parkouria, kiipeilyä, keilausta, sirkusta ja heppakerhoa, Heikki Puttonen luettelee esimerkkejä.

-  Lisäämme myös ns. etsivän harrastustoiminnan kokeiluryhmiä, joita kouluyhteisöohjaajat järjestävät yhteistyössä eri palveluntarjoajien kanssa.

Ilmoittautuminen koulukohtaisiin harrastusryhmiin alkaa viikolla 2 ja toiminta kouluilla käynnistyy maanantaina 18.1.2021. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet lähetetään koululaisille ja huoltajille Wilman kautta.

Harrastamisen Suomen mallissa päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee avustuksilla Suomen mallin juurruttamista pysyväksi toiminnaksi kunnissa. Pilottihaussa 3.11.–2.12.2020 haettiin mukaan kuntia, jotka ovat valmiit käynnistämään mallin mukaisen harrastustoiminnan jo alkuvuodesta 2021. Toinen haku on keväällä 2021 ja koskee syksyllä alkavaa toimintaa.

Ylöjärven kaupunki sai avustusta mallin toteuttamiseen pilottikevään 2021 aikana 150 000 euroa.

Harrastukset Ylöjärvellä kouluittain keväällä 2021 (pdf, lisätty tiedotteeseen 11.1.2021 ja päivitetty 21.1.2021)

Lisätietoja harrastamisen Suomen mallista opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla 

Lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori Heikki Puttonen, p. 044 486 0672, etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi