Hyppää sisältöön

Haverin kaivosmuseon opastetut kierrokset avautuvat 2.7. alkaen

22.6.2022 15:40
Kategoria: Kulttuuri
haveri

Historialliseen Haverin kultakaivokseen pääsee taas tutustumaan kun opastetut kierrokset pyörähtävät käyntiin heinäkuussa.

Opastetulla kierroksella kävijät tutustuvat kaivoksen ja kaivoskylän ainutlaatuiseen historiaan ja ympäristöön. Merkittävä osa kaivostoimintaan liittyneistä rakennuksista on säilynyt ja kaivoskylän alkuperäinen muoto on edelleen selkeästi nähtävissä. Alueen kaivosmuseossa voi tutustua entisajan kaivoksen toimintaan ja esillä on myös monipuolinen kokoelma kivinäytteitä ja esineistöä.

Kaivoksesta louhittiin alun perin rautamalmia, mutta malmin joukosta löytyi myös kultaa ja sitä louhittiin vuoteen 1960 kunnes kaivos suljettiin. Haverin kullasta on valmistettu mm. Helsingin kesäolympialaisten kultamitalit. Kaivoksen kiviaines on lähes 2 miljardia vuotta vanhaa ja ensimmäiset merkinnät Haverista kaivoksena on 1700-luvulta. Kaivoksen sulkemisen jälkeen Haverissa on ollut erilaista toimintaa matkailukohteena.

Kierroksia pidetään heinäkuun joka lauantai ja sunnuntai kello 11 ja 13. Kierros kestää noin tunnin ja sopii kaikenikäisille. Kierroksen aikana kuljetaan noin 1 km matka sorateitä pitkin ja vieraillaan museorakennuksissa. Lähtö Haverin parkkipaikalta (Haverintien ja Rantapolun risteyksestä).

Kierroksille on vapaa pääsy ja mukaan mahtuu noin 20 ensimmäistä.

Katuosoite: Haverintie 39310 Viljakkala

Tapahtuman järjestävät Ylöjärven kaupungin kulttuuripalvelut ja Haveri ry.

Lisätiedot p. 040 516402