Ravitsemus

Terveyttä ja hyvää oloa ruuasta

Tälle sivulle on kerätty hyödyllisiä linkkejä ravitsemuksesta. Sivun sisällön on koonnut Ylöjärven kaupungin ravitsemusryhmä.

Ruoka on päivittäinen ilon aihe. Syömällä hyvin huollat kehoasi ja annat sille tarpeelliset rakennusaineet sekä välttämättömän energian arjen askareisiin. Päivittäinen tarve riippuu iästä, sukupuolesta, fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista yksilöllisistä tekijöistä.

Ravitsemussuositukset

Suuntaviivat hyvään ravitsemukseen on kirjattu ravitsemussuosituksiin. Uusimmat suomalaiset ravitsemussuositukset julkaistiin tammikuussa 2014. Suositukset löytyvät Valtion ravitsemusneuvottelukunnan sivuilta. Suomalaisten suositusten tieteellinen taustatyö tehtiin yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa ja taustat on kirjattu pohjoismaisiin suosituksiin. Uudet lapsiperheiden ruokasuositukset ovat vuodelta 2016 (ks. alla THL).

Syö hyvää -hanke tuo uudistetut suositukset esiin kiinnostavasti ja ajankohtaisesti. Sivustolla on paljon hyvää materiaalia ja artikkeleita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tekee väestötutkimuksia ja antaa suosituksia myös elintapoihin liittyen.

Työkaluja ravitsemukseen

Hyvän ravitsemuksen toteuttaminen on pieniä arkisia tekoja. Suuret ruokavalioremontit ovat harvoin tarpeen. Voit kiinnittää huomion energiansaantiin ja painonhallintaan tai keskittyä enemmän laatutekijöihin, kuten rasvan laatuun ja suolan määrään. Alla on listattu linkkejä, joista voit saada apua oman ruokavaliosi arviointiin. Opettele lukemaan myös pakkausmerkintöjä ja vertaamaan elintarvikkeita. Myös ruokapäiväkirja on hyvä työkalu.

Testejä:

Ravintosisältötietoja:

Ravintolaskuri:

Ruokapäiväkirja

Ruokaohjeita - hyvää, halpaa ja helppoa

Ruuanvalmistus ei ole vaikeaa. Alla on linkkejä ohjeisiin, joiden ruoka on pääosin terveellistä, mutta myös hyvää, halpaa ja helppoa. Hae uusia ideoita arkiruokailuun tai juhlista viikkoa jollain erikoisemmalla. Arjen valinnat ratkaisevat, joten voit hyvällä omallatunnolla kokeilla myös jälkiruokia tai muuta herkkua, kun on juhlan aika.

Ruoka hoivaa ja kasvattaa

Ruoka on usein muutakin kuin ravintoaineita. Se ilahduttaa arjessa, kokoaa perheet yhteen, kuntouttaa ja hoitaa sairasta. Haasteitakin se voi asettaa, kun nirso lapsi tai vajaakuntoinen vanhus syö heikosti. Ruokapulmiin voit saada apua muun muassa alla olevista linkeistä. Ravitsemusterapeutti on ammattilainen, joka suunnittelee keinot ravitsemuksen turvaamiseksi haastavissa tilanteissa.

Vinkkejä lapsiperheelle:

Vinkkejä ikääntyneen ravitsemukseen:

Sairauksien ehkäisy ja hoito

Potilasjärjestöt tekevät työtä kansalaisten terveyden edistämiseksi ja kansansairauksien hoidon parantamiseksi.

Järjestöt tekevät paljon yhteistyötä sairauksien ehkäisyssä. Yksi elämä -hanke on tämän yhteistyön tulos. > www.yksielama.fi

Pieni päätös päivässä -hanke kannustaa elämäntapojen muuttamiseen. > www.pienipaatospaivassa.fi

Ravitsemuksen erityiskysymyksiä

Joistakin ravinto- ja ruoka-aineista on annettu erityissuosituksia. Tiedätkö mikä on virallinen D-vitamiinin täydennyssuositus eri ikäisillä?

Huolestuttaako elintarvikkeiden turvallisuus, jonkin ruoka-aineen käyttö tai lisäaineet? Elintarviketurvallisuuteen liittyvää asiaa löydät Eviran sivuilta.

Ruoka-allergiat koskevat monia. Allergia- ja astmaliiton sivuilla on paljon hyvää tietoa. Erimenu on palvelu, josta allerginen löytää itselleen sopivia ruokaohjeita. Keliakialiitto auttaa keliakiaa sairastavaa hoitamaan itseään hyvin.

Ruokapäiväkirja


Sivu päivitetty 22.1.2018

Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi