Hyppää sisältöön

Hyvinvointialue ja sote-uudistus

Pirkanmaan kuntien sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen ja sairaanhoitopiirin palvelut siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle 1.1.2023 alkaen. Pirkanmaan julkisilla palveluilla on sen jälkeen vain yksi järjestäjä, joka on vastuussa pelastuspalvelujen lisäksi sekä sosiaali- ja terveydenhuollon perustason palveluista että erikoissairaanhoidosta. 

Hyvinvointialuetta valmistelee väliaikainen toimielin (Vate). Vate vie Pirkanmaan hyvinvointialueen toimeenpanoa eteenpäin siihen asti, kunnes aluevaltuusto on valittu ja aluehallitus aloittanut toimintansa keväällä 2022.

Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Pirkanmaan aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua tammikuussa 2022.

Hyvinvointialueen valmistelu Pirkanmaalla (www.pirha.fi) >>

Hankkeissa tuetaan valmistelua

Pirkanmaalla on käynnissä "Tulevaisuuden sote-keskus -hanke" (PirSOTE) osana valtakunnallista ohjelmaa. Hanketta toteuttavat yhteistyössä kunnat, Taysin perusterveydenhuollon yksikkö sekä sosiaalialan osaamiskeskus Pikassos. Pirkanmaan liitto toimii hanketoimistona. Hanketta rahoitetaan sosiaali- ja terveysministeriöstä. 

Käynnissä on myös sote-rakenneuudistusta tukeva KOMAS eli Kohti maakunnallista sotea -hanke, jossa tehdään hyvinvointialueen rakentamista. Tässä osiossa valmistellaan sote-palveluiden järjestämistä, tiedolla johtamista, ICT:tä, henkilöstöasioita sekä TKI-toimintaa. Pirkanmaan liitto hoitaa valmistelun hankehallintoa, taloutta, seurantaa ja arviointia sekä viestintää.

Hyödyllisiä linkkejä

Tiedotteita

Päivitetty: 4.11.2021