Hyppää sisältöön

Hyvinvointialue ja sote-uudistus

Pirkanmaan hyvinvointialue järjestää kaikkien pirkanmaalaisten, siis myös ylöjärveläisten, sosiaali- ja terveyspalvelut (sote) 1.1.2023 alkaen.

Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluiden tiedot löytyvät osoitteesta pirha.fi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi yhteystietoja, ajanvarausnumeroita ja toimipisteiden aukioloaikoja. Sote-palveluiden tietoja ei ole enää Ylöjärven kaupungin sivuilla.

Voit asioida tutussa paikassa

Voit asioida samoissa paikoissa kuin aiemmin ja ottaa yhteyttä suoraan Ylöjärven terveyskeskukseen, oman alueesi neuvolaan tai kaupungin sosiaalipalveluihin samalla tavalla kuin aiemminkin. Kaikki hyvinvointialueen palvelut löydät osoitteesta pirha.fi. Voit myös käyttää sähköistä asiointia

Varaamasi ajat ja paikkasi hoitojonossa eivät muutu. Lähetteet sekä asiakas- ja potilastiedot siirtyivät hyvinvointialueelle.

Lankanumeroissa muutoksia

Osa Ylöjärven sote-palvelujen lankanumeroista on muuttunut. Vanhoissa numeroissa on tiedote vuoden 2023 loppuun asti. Kaikki matkapuhelinnumerot ja Taysin numerot säilyivät ennallaan. 

Hyvinvointialueen sähköpostien loppuosa on @pirha.fi.

Pirbotti-chatista yleistä neuvontaa

Hyvinvointialueen verkkosivuilla on käytössä Pirbotti-chat, jossa voit kysyä neuvoa. Chattiin pääset hyvinvointialueen verkkosivujen oikeassa alareunassa olevan vihreän puhekuplan kautta.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen yleinen neuvontanumero eli Sote-luuri ei ole enää toiminnassa (palvelu päättyi 31.5.2023).

Terveysneuvonnasta ohjeita palveluihin hakeutumiseen

Kun oma terveysasemasi on kiinni ja tarvitset ohjeita terveyspalveluihin hakeutumisesta tai arviota hoidon tarpeesta, soita Pirkanmaan terveysneuvonnan numeroon 03 384 5000. Terveysneuvonta palvelee joka päivä klo 7–22.

Päivystysavun numero ennallaan

Jos harkitset päivystykseen menemistä, kysy ohjeita ja neuvoja vuorokauden ympäri tutusta päivystysavun numerosta 116 117.

Hätätilanteessa soita 112. 

Hoitotarvikejakelu

Voit saada pitkäaikaisen sairautesi hoitoon tai seurantaan tarkoitettuja hoitotarvikkeita edelleen maksutta käyttöösi. Hoitotarvikkeiden tarpeen määrittää terveydenhuollon ammattilainen. Hän laatii myös tarkemman hoitosuunnitelman ja tekee lähetteen tai tilauksen maksutta jaettavista hoitotarvikkeista.

Lisätietoja hoitatarvikejakelusta ja tarvikkeiden tilauslomake

Mitkä palvelut siirtyivät hyvinvointialueelle?

Hyvinvointialueelle siirtyivät muun muassa seuraavat palvelut:

 • perusterveydenhuolto, kuten Ylöjärven terveyskeskuksen, Kurun terveysaseman ja Viljakkalan lähipalvelupisteen toiminta
 • ensihoito, esimerkiksi ambulanssit
 • suun terveydenhuolto
 • mielenterveys- ja päihdepalvelut
 • opiskeluterveydenhuolto ja opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut
 • äitiys- ja lastenneuvolat
 • aikuissosiaalityö
 • lastensuojelu
 • vammaispalvelut
 • ikääntyneiden asumispalvelut
 • kotihoito
 • kuntoutus (esim. fysioterapeuttien vastaanotot)

Hyvinvointialueelle siirtyivät myös erikoissairaanhoito, esimerkiksi Taysin sairaalat, sekä Pirkanmaan pelastuslaitos. Pelastuslaitos on toiminut jo pitkään maakunnallisena, eikä sen palveluihin tule muutoksia. Pelastuslaitoksen tiedot löytyvät osoitteesta www.pelastustoimi.fi/pirkanmaa

Palvelut ja asiakasmaksut yhtenäistyvät

Hoitoon pääsyn kriteerit, palkkiot ja korvaukset sekä asiakasmaksut ovat samanlaisia koko Pirkanmaalla 1.1.2023 alkaen. Korvausten ja palkkioiden maksupäivät voivat muuttua. Joidenkin asiakkaiden etuuksiin ja asiakasmaksuihin tulee pieniä muutoksia. Asiakasmaksut Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Ylöjärven kaupunki on laatinut ikäihmisten ja heidän läheistensä tueksi tiedotteita, joissa kerrotaan palvelumuutoksista ylöjärveläisten asiakkaiden näkökulmasta. Tiedotteet on toimitettu asiakkaille tai heidän asioidensa hoitajille ja ne löytyvät myös kaupungin kotisivuilta. Tietoa ikäihmisten sote-palveluista.

Muistutamme laskuttajan muuttumisesta: Jos haluat asiakasmaksulaskut verkkopankkiisi, sinun täytyy jatkossa solmia verkkopankissasi uusi laskusopimus hyvinvointialueen kanssa. Pirhan laskutuksesta vastaa Monetra. Asiakaspalvelun yhteystiedot löytyvät Monetran verkkosivuilta kohdasta "Asiointikanavat kuntalaisille".

Aluevaltuusto päättää

Hyvinvointialueen päätöksentekoa johtaa aluevaaleilla valittu aluevaltuusto. Pirkanmaan aluevaltuustossa on 79 valtuutettua.

Päätöksenteko hyvinvointialueella

Hyvinvointialue sosiaalisessa mediassa

Pirha.fi

Logo

Miten hakeudun hyvinvointialueen palveluihin >>


Kiireellinen hoito 

Kiireellinen hoito ja päivystys (yhteystiedot Pirha.fi)

Kiirevastaanoton ajanvaraus, Ylöjärven terveyskeskus

Kiirevastaanotolla hoidetaan välitöntä tai kiireellistä hoitoa tarvitsevia hoidon tarpeen arvion perusteella. Ennen kiirevastaanotolle lähtemistä suosittelemme soittamaan alla olevaan numeroon tai tekemään oirearvion Omaolossa.

p. 03 384 5272 ma-pe 8-20, la-su 10-18

Yöpäivystys, Tays Päivystys Acuta, Tampere

p. 116117 (päivystysapu)


Sosiaali- ja kriisipäivystys

Ylöjärven alueen sosiaalipäivystyksen puhelinnumero virka-aikana: 050 437 1301. Iltaisin ja viikonloppuisin yhteydenotot Pirkanmaan sosiaalipäivystykseen: 0500 625 990.


Hyvinvointikioski

Terveyskioski ja mielikioski yhdistyivät hyvinvointikioskiksi, katso uudet aukioloajat

Päivitetty: 1.6.2023