Hyppää sisältöön

Jaksaminen ja mielen hyvinvointi

Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia ja siihen voi vaikuttaa yksinkertaisilla asioilla ja omia olemassa olevia voimavaroja hyödyntäen.

Mielen hyvinvointi rakentuu usein jo rutiineista, perustarpeista huolehtien ja mielekkään tekemisen sekä ihmissuhteiden avulla. Arjen rutiineja ovat muun muassa riittävän säännöllinen ruokailu, liikkuminen ja unirytmi. 

Millaisia arkisia valintoja sinä teet oman hyvinvointisi eteen? Mielenterveyden käsi auttaa sinua tarkastelemaan, millaiset arkiset asiat tukevat mielesi hyvinvointia. 

Kuva. Suomen Mielenterveysseura: Mielenterveyden käsi -juliste. Lisätietoja Mielenterveysseuran sivuilla.

Vinkkejä jaksamiseen

Arkielämä ja erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat vahvasti koettuun hyvinvointiin. Hankala elämäntilanne ja ongelmat jaksamisen kanssa ovat varmasti monelle tuttuja. Haastavassakin elämäntilanteessa kannattaa huolehtia omasta hyvinvoinnista.

Joitakin hyvinvoinnin osa-alueita huollamme luonnostaan, toiset taas vaativat enemmän huomiota. 

Huolta läheisen jaksamisesta?

Joskus olemme huolissamme läheisemme jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Myös silloin on tärkeää ottaa mielenterveys ja huoli puheeksi. Puheeksi ottamisessa voit hyödyntää alla olevia Ylöjärven Mielikioskin ja Mielenterveysomaiset Pirkanmaa -FinFami ry:n kokoamia vinkkejä:

  • Kysy mitä kuuluu.
  • Ota huoli puheeksi.
  • Kannusta ottamaan rohkeasti yhteyttä sosiaali- tai terveydenhuoltoon ja kertomaan huolesta.
  • Pidäthän huolta myös omasta jaksamisestasi.
  • Monissa tilanteissa on saatavilla vertaistukea, joita eri järjestöt ja yhdistykset tarjoavat sinulle ja läheisillesi.

Arkeen voimaa -itsehoitoryhmän tarkoituksena on vahvistaa osallistujien itsehoitotaitoja ja sitä kautta parantaa heidän arkipärjäämistään. Ryhmässä käsitellään laajasti hyvinvointiin liittyviä teemoja, kuten liikunta, uni ja oman mielen käyttäminen.

Ryhmätoimintaan hakeudutaan Pirkanmaan hyvinvointialueen Hyvinvointikioskin kautta: Tiina Raittinen etunimi.sukunimi@pirha.fi p. 050 437 1142.

Mielikioski tarjoaa keskustelutukea ja neuvontaa mielen hyvinvoinnista ja omien voimavarojen vahvistamisesta. Mielikioskille voit ottaa yhteyttä myös silloin, kun sinulla on huolta omasta tai läheisen tilanteesta.

Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät jatkossa Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivulta.

En jaksa.fi -sivustolta löytyy erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi. Lisäksi chatissa on mahdollista keskustella nimettömästi arjen huolista.

Tietoa

mielenterveystalo

Mielenterveystalon Mielen hyvinvointi -osio auttaa tarkastelemaan omaa arkeaan ja tarjoaa työkaluja mielen hyvinvointiin. 
Tutustu Mielenterveystaloon

Suomen mielenterveysseuran Oivamieli-sivulta löydät tietoa mielen hyvinvoinnisa ja harjoituksia läsnäolon ja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi. 
Tutustu Oivamieli-sivustoon

Tukea

Ulkopuolista keskustelutukea arjen huoliin ja kriisitilanteisiin tarjoaa kriisikeskus Osviitta, Sorinkatu 4 C, Tampere. Ajanvaraukset 0400 734 793.

Muista myös valtakunnallinen kriisipuhelin 09 2525 0111, jonka kautta tavoitat kuuntelevan henkilön ympärivuorokauden. Keskusteluapua on saatavilla myös muille kielillä. Lisätietoja kriisipuhelimesta 

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry tarjoaa tukea psyykkisesti sairastuneiden ja päihderiippuvaisten läheisille. Tutustu FinFami ry:n toimintaan

Ylöjärven seurakunta tarjoaa keskusteluapua ja kuuntelijaa moneen eri elämäntilanteeseen. Lisäksi erilaiset tapahtumat tarjoavat vertaistukea. 
Tutustu Ylöjärven seurakunnan toimintaan

Toimintaa

lahella

Lähellä.fi -sivustolta löydät järjestöjen ja yhdistysten tarjoamaa toimintaa.

Lisää järjestöjä ja seuroja on koottu Ylöjärven kaupungin verkkosivuille.
Järjestöt ja vapaaehtoistyö

Päivitetty: 25.10.2023