Hyppää sisältöön

Koronavirus

Ylöjärven kaupunki tiedottaa koronavirustilanteesta kootusti tällä sivulla. Ylöjärvi noudattaa Pirkanmaan alueellisia suosituksia omassa toiminnassaan. Rokotusohjeet on koottu omalle sivulleen: www.ylojarvi.fi/koronarokotukset.Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi näin

  • Jos olet oireinen, jää kotiin ja vältä kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet.
  • Jos yleisvointisi on hyvä, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronavirustestiin. Voit halutessasi tehdä kotitestin.
  • Laboratoriossa tehtävää koronatestiä suositellaan tietyissä tilanteissa: katso koronaviruksen näytteenottokriteerit Taysin sivuilta.

Terveydenhuollon yhteystiedot

Ota tarvittaessa yhteyttä puhelimitse tai sähköisesti johonkin seuraavista terveyspalveluista, josta sinut ohjataan koronatestiin:

  • Omaolo.fi-palvelu. Tee oirearvio ja varaa tarvittaessa aika koronanäytteenottoon Ylöjärven terveyskeskukseen Omaolon kautta (24 h). Huomaathan, että valtakunnallisen Omaolon ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelliset näytteenottokriteerit voivat olla keskenään hieman erilaiset.
  • Ylöjärven terveyskeskuksen koronaneuvontanumero 050 437 1300 (soittopyynnön voi jättää ympäri vuorokauden, puheluihin ja soittopyyntöihin vastataan arkisin virka-ajan puitteissa)
  • Ylöjärven terveyskeskuksen puhelinajanvaraus. Jos joudut asioimaan terveyskeskuksessa, noudata kulkuohjeita (infektiopotilaat aina sisään ensiavun ovesta).
  • Oma työterveyshuolto

Jos sinulle ilmaantuu vakavia oireita, soita heti terveyskeskukseen tai päivystykseen (ensiapu ja kiireellinen hoito Ylöjärvellä 03 565 28000). Hätätilanteessa soita numeroon 112.

Ohje koronatestiin saapuvalle ja testin jälkeen

Lue ohjeet koronatestiin saapumisesta 

Toimi näin koronatestin jälkeen, päivitetty 21.1.2022 (pdf)

Ohje kotitesteistä

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on THL:n ohjeistukseen pohjaten linjannut, että antigeenikotitestillä saatua positiivista koronatulosta ei tarvitse enää varmentaa PCR-testillä, ellei tarvita merkintää koronatodistukseen tai ellei työskentele sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Karanteeni ja jäljitys

Pirkanmaalla on luovuttu tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä ensisijaisena todisteena koronatartunnasta. Myös karanteenipäätöksistä on luovuttu. Tartunnan saaneiden tulee eristäytyä omaehtoisesti ja ilmoittaa altistumisesta henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa.

Usein kysyttyä eristyksestä ja karanteenista Taysin sivuilla

Todistus päivärahaa varten

Virallisen koronatestituloksen perusteella voidaan kirjoittaa todistus eristyspäivärahan hakemista varten (tartuntatautipäiväraha eristyksen takia). Todistuksen voi pyytää omahoitajalta, jos työterveyshuolto ei ole käytettävissä. Todistusta ei voi saada kotitestin perusteella. 


Koronarokotukset


Koronatodistus 

EU:n koronatodistusta voi edelleen tarvita matkustuskäytössä. Jos olet lähdössä ulkomaanmatkalle, tarkista vaatiiko kohdemaa matkustajilta koronatodistusta. Tarkista kohdemaan käytäntö: Re-open EU.

Koronatodistuksen saa ladattua Omakannasta. EU:n koronatodistukseen sisältyy kolme todistusta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta. Tarvittaessa todistustulosteen saa Ylöjärven terveyskeskuksen toimistoista. Ota hyvissä ajoin arkipäivänä yhteyttä toimistoihin ensisijaisesti soittamalla tai saapumalla paikan päälle (tällöin tulostetta saattaa joutua odottamaan). HUOM. Todistusta ei saa terveyskeskuksen päivystyksestä. 


Ylöjärven kaupungin palvelut ja toiminta


Varhaiskasvatus ja koulut

Ylöjärven päiväkodeissa ja kouluissa on luovuttu henkilökunnan yleisestä maskisuosituksesta (27.4.2022). Henkilökunta voi kuitenkin edelleen halutessaan käyttää kasvomaskia. Oppilaiden maskisuosituksesta perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa luovuttiin Pirkanmaalla jo aiemmin huhtikuussa. Myös oppilas voi halutessaan käyttää koulussa kasvomaskia.


Ikäihmisten palvelut

Jos kodin ulkopuolisessa asioinnissa on haasteita eivätkä läheiset voi auttaa, yhteyttä voi ottaa:

  • Ikäihmisten neuvontapuhelin Ikäneuvo 040 733 3949 ma-pe klo 8.30-16

Vierailuista ikäihmisten palveluyksiköissä kannattaa kysyä lisätietoja suoraan ko. yksiköistä. 


Sosiaali- ja terveyspalvelut

Vierailut sote-yksiköissä ovat mahdollisia. Ne tulee järjestää terveysturvallisesti. Lisätietoja kannattaa kysyä suoraan kyseisestä toimipaikasta. Sote-yksiköissä vieraileville suositellaan kasvomaskin käyttöä sairaaloissa tiloissa, joissa tutkitaan tai hoidetaan potilaita sekä ympärivuorokautisen hoivan tiloissa. Potilaille suositellaan kasvomaskin käyttöä sairaalassa ja vastaanotoilla asioidessa. 


Yleisötapahtumat 

  • Ohjeistus tapahtumanjärjestäjille AVIn sivuilla.

  • Tarvittaessa kunnan tartuntataudeista vastaavalta lääkäriltä voi kysyä neuvoja yleisten ohjeiden paikalliseen soveltamiseen (Ylöjärven tartuntatautivastuulääkäri Teija Lahti, p. 050 589 5790, etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi).

Kasvomaskit 

Pirkanmaalla on käytössä kansalaisten kasvomaskisuositus, joka noudattelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen maskisuositusta. Sen mukaan jokainen voi oman harkintansa mukaan käyttää kasvomaskia suojatakseen itseään esimerkiksi ruuhkaisissa liikennevälineissä ja sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

THL:n ja Pirkanmaan maskisuositus ei koske työpaikkoja ja työskentelytilanteita, joissa maskien käyttö perustuu työsuojeluun ja asiakasturvallisuuteen. Näistä päättää työnantaja. (Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä 26.4.2022)


Tiedotteita ja teemasivuja

Ylöjärven kaupunki

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri PSHP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Aluehallintovirasto

Yhteystiedot

Ylöjärven terveyskeskuksen koronaneuvonta
050 437 1300
Soittopyynnön voi jättää ympäri vuorokauden. Soittopyyntöihin ja puheluihin vastataan arkipäivisin virka-ajan puitteissa.
Koronarokotusten ajanvaraus
03 735 6702
Soittopyynnön voi jättää ympäri vuorokauden. Soittopyyntöihin ja puheluihin vastataan arkipäivisin virka-ajan puitteissa. Suosittelemme sähköistä ajanvarausta eTerveydessä: www.ylojarvi.fi/sahkoiset-terveyspalvelut.
Päivitetty: 1.8.2022