Hyppää sisältöön

Kulttuuripalkinnon saaneen heraldikko Harri Rantasen töistä näyttely kirjasto Leijassa

30.9.2021 09:28
Kategoria: Kirjasto Kulttuuri
Neljä mitalia esittelyrasiassa.

Ylöjärveläisen heraldikko Harri Rantasen heraldisen taiteen näyttely Eilisestä huomiseen on esillä Ylöjärven kirjasto Leijassa 1.-19.11.2021. Ylöjärven kaupunki palkitsi Harri Rantasen Vuoden 2020 kulttuuripalkinnolla. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna kirjasto Leijan aukioloaikoina.

Heraldiikka on useimmille melko tuntematon taidemuoto. Rantasen mukaan näyttelyn tarkoituksena on selventää, että heraldiikalla tarkoitetaan vaakuna tiedettä- ja taidetta joka tutkii kuvallista tunnusperinnettä, sekä kehittää ja määrittelee ne periaatteet, joita noudatetaan heraldisessa taiteessa vaakunoiden ja muiden tunnusten kuvaamisessa ja muotoilussa.

Heraldiikka on taidemuoto, jolla on oma kansainvälinen sääntöjärjestelmä ja terminologia. Vaakuna perustyyppinä on heraldisia sääntöjä noudattaen kilpeen tehty värillinen kuvio, jota hallintoalue, suku tai henkilö käyttää pysyvänä tunnuskuvanaan.

Esillä on Rantasen suunnittelemia vaakunoita, lippupiirroksia, mitaleita, ansiomerkkejä sekä sekatekniikkatöitä. Näyttely antaa vastauksen kysymykseen, miksi presidenteillä on vaakuna, sekä lippujen oikeaan järjestykseen juhlasalissa ja ulkona. Tietoa saa myös Suomen lipun esivaiheista, liputuksesta siviili- ja sotilashautajaisissa, suruliputuksesta ja isännänviirien käytöstä. Heraldisten värisääntöjen ja legendojen kautta kerrotaan vaakunoiden syntyvaiheista.

Näyttely raottaa sitä mystiikan verhoa, jota vaakunoita ja heraldista taidetta kohtaan useasti tunnetaan.

Ylöjärvellä asuva Rantanen on tehnyt urallaan heraldisia töitä muun muassa tasavallan presidenteille ja Olympiakomitealle.