Hyppää sisältöön

Lainattavat soittimet

Pääkirjasto Leijasta sekä Kurun ja Viljakkalan kirjastoista löytyy hyvä kokoelma lainattavia soittimia. 

Ylöjärven pääkirjastossa on lainattavana 2 sähkökitaraa, sähköbasso, 2 akustista kitaraa, 4 ukulelea, djembe-rumpu, kantele, kellopeli, tamburiini ja marakassit, sekä vahvistimet kitaralle ja bassolle. Soittimien laina-aika on kaksi viikkoa. Soittimia voi varata, mutta niitä ei lähetetä seutulainaan Ylöjärven ulkopuolelle.

Ylöjärven kirjaston kitarat ovat sähkökitara (Squier-merkkinen), bassokitara sekä akustinen nylonkielinen ja akustinen teräskielinen (Yamaha-merkkisiä).

Ukulele on havaijilainen kielisoitin, rakenteeltaan pienikokoinen nelikielinen kitara. Ukuleleja valmistetaan viittä kokoa: jotka ovat pienimmästä suurimpaan sopraano-, konsertti-, tenori-, baritoni ja bassoukulele. Sopraanoukulele, joka on yleisin, viritetään yleensä C-duuriin. Ylöjärven kirjastossa on lainattavana kaksi pientä Makala Dolphin -merkkistä sopraanoukulelea sekä kaksi pientä Mahala Rainbow Series -merkkistä sopraanoukulelea. 

Djembe on pikarin muotoinen rumpu, jota soitetaan paljain käsin. Djembejä on erikokoisia. Ylöjärven kirjaston lainattava djembe on kestävä, synteettisestä materiaalista valmistettu Toca Percussion -merkkinen rumpu. Sen halkaisija on 18 cm ja korkeus 30 cm, joten sitä on helppo kuljettaa.

Kantele, kannel, on Suomen kansallissoitin. Kantele on tuhansia vuosia vanha kielisoitin. Kanteleen ääni on hiljainen. Vanhimmissa kanteleissa oli vähän kieliä, nykyaikaisissa kanteleissa kieliä voi olla yli 30. Kannelta soitetaan lyhin kieli soittajaa kohden. Perinteisin soittotekniikka on näppäily, jolla soitetaan melodiaa. Ylöjärven kirjastossa on lainattavana viisikielinen kantele, joka on nykyään myös suosittu koulusoitin. Soittimen mukana on kanteleen viritystappi.

Kurun ja Viljakkalan kirjastoissa on lainattavissa ukuleleja.

Päivitetty: 3.7.2023