Valitse sivu
Etusivu / Uutiset/Lämpö kutsuu vieraslajeja ja voi tappaa kaloja – ELY-keskus pyytää ilmoittamaan mahdollisista kalakuolemista

Pirkanmaan ELY-keskuksen tiedote

Lämmin kesä voi tuoda vesistöihin kutsumattomia kasveja ja eliöitä. Vesistöissä ja rannoilla voi tavata vieraslajeja, joita ovat esimerkiksi hyytelösammaleläin, isosorsimo ja kanadanvesirutto. Vieraslajit voivat pilata uimarantoja sekä haitata kalojen elämää ja vesistöjen alkuperäisiä kasveja. 

Jos havaitset vieraslajin vesistössä, ilmoita siitä vieraslaji.fi-sivustolle mieluiten kuvan kera.

Kalat voivat kuolla stressiin

Tavallisin kalojen kuolinsyy näin kesähelteellä on veden korkeasta lämpötilasta ja laskevasta happipitoisuudesta niille aiheutuva stressi. Erilaiset kalataudit ja -loiset voivat heikentää kalojen kuntoa ja kykyä sietää lämpötilastressiä.

Kalat ovat vaihtolämpöisiä. Kun ympäristön lämpötila nousee, kalojen aineenvaihdunta kiihtyy ja ne tarvitsevat enemmän happea elintoimintojensa ylläpitämiseen. Samalla veteen liuenneen hapen määrä laskee. Tilanne käy kriittiseksi, kun veden lämpötila nousee riittävästi. On hyvin mahdollista, että kaloja kuolee lämpimien kesäsäiden jatkuessa erityisesti matalissa järvissä.

Vieraslajit ja kalakuolemat eivät liity toisiinsa, mutta lämmin sää lisää niiden molempien esiintyvyyttä.

Pirkanmaan ELY-keskus ohjeistaa: Näin toimit, jos havaitset kalakuolemia

  1. Kirjaa ylös mahdolliset tekijät, joilla voi olla yhteys kalakuolemaan, kuten esimerkiksi poikkeuksellinen samentuminen tai veden väri, vaahto, levämäärä tai veden lämpötila.
  2. Ota mahdollisuuksien mukaan valokuvia ja videoita kaloista ja niiden ympäristöstä.
  3. Ota yhteyttä kunnan ympäristöviranomaiseen tai ELY-keskukseen. Kunta- ja ELY-keskus harkitsevat tapauksen jatkoselvitystarpeen.

Tiedote on julkaistu kokonaisuudessaan Pirkanmaan ELY-keskuksen sivuilla 12.7.2024