Hyppää sisältöön

Lasten ja nuorten koronarokotukset kouluilla

23.8.2021 10:00
Kategoria: Nuoret Sosiaali- ja terveyspalvelut
Juliste, jossa lukee minä otin koronarokotuksen.

12 vuotta täyttäneiden lasten ja nuorten ajanvarauksettomat koronarokotukset ovat käynnistymässä Ylöjärven kouluilla. Tavoitteena on tarjota ensimmäinen koronarokote syyskuun puoliväliin mennessä kaikille niille oppilaille, jotka haluavat rokotteen.

Rokotusten käytännön järjestelyistä tiedotetaan koulukohtaisesti Wilman kautta.

Rokotus on vapaaehtoinen eikä rokotuksiin ohjata lapsia ja nuoria, jotka eivät halua sitä.

Käytettävä rokote on Modernan valmiste.

Ylöjärven kaupunki toimii lasten ja nuorten rokottamisessa sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ohjeiden ja linjausten mukaisesti.

Valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta 5.8.2021 siten, että rokotuksen voivat saada kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat. Jo aiemmin koronarokotusta on tarjottu niille 12–15-vuotiaille, joilla on perussairautensa tai tilansa vuoksi muita korkeampi riski saada vakava koronavirustauti. 

Koronarokotusta suositellaan 12 vuotta täyttäneille nuorille, sillä rokottamalla voidaan suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään erityisesti vakavalta koronavirustaudilta. Koska rokotukset estävät suuren osan tartunnoista, ne vähentävät myös lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitustoimien tarvetta.

Kuten muidenkin rokotteiden kohdalla, alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos rokotuksen antava terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsenäiselle päätöksenteolle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos lapsi/nuori ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, käännytään huoltajien puoleen. Heiltä tarvitaan tällöin kirjallinen suostumus koronarokotteen antamiseen. 

Halutessaan lapsi tai nuori voi keskustella rokotuksesta kouluterveydenhoitajan kanssa kahden kesken hoitajan vastaanotolla.

Lisätietoja

Ylöjärven kaupungin terveyspalvelut sekä perusopetus ja lukiokoulutus