Hyppää sisältöön

Leija-kirjasto täyttää 20 vuotta – juhlaviikkoa vietetään 14.11.–19.11.

11.11.2022 14:00
Kategoria: Kirjasto Kulttuuri Yleiset
Kirjahyllyjä kirjastossa.

19.11.2022 tulee kuluneeksi 20 vuotta, kun pääkirjasto Leija avasi ovensa Pietilän perunapellolla.
Tuona päivänä virtasi sankoin joukoin ylöjärveläisiä ja muita kirjaston ystäviä tutustumaan uuteen ja kauan odotettuun kirjastoon.

- Kaupunkilaiset ovat alusta alkaen ottaneet Leijan omakseen ja käyttävät sitä ahkerasti. Olemme asiakkaita varten – ilman asiakkaita ei ole kirjastoa vaan pelkkä kirjakokoelma. Haluamme herkällä korvalla kuulla asiakkaiden tarpeita ja odotuksia ja toteuttaa niitä mahdollisuuksien mukaan, Ylöjärven kirjastotoimenjohtaja Liisa Nikkilä sanoo. 

Asiakasvirta on jatkunut kaikki nämä vuodet. Leijassa on käynyt jo yli 5,5 miljoonaa asiakasta – Suomen väkiluvun verran. 

Lainoja Leijassa on välitetty yli 11 miljoonaa kappaletta. Uusia teoksia hankitaan noin 10 000 joka vuosi ja saman verran pitää myös poistaa.

20 vuoden aikana maailma on muuttunut myös kirjastojen ympärillä valtavasti. Leijaan on tullut automaatteja hoitamaan joitakin rutiinitehtäviä, ja valikoimaan on tullut erilaisia digitaalisia laitteita asiakkaiden käyttöön.

- Kirjasto on myös muuttunut paikaksi, jossa on monenlaista toimintaa. Aikaisemmin kirjastoissa riitti, että oli hyllyt täynnä kirjoja. Nyt Suomessa suosituimpia kirjastoja ovat ne, joiden tilat ovat muunneltavia ja joissa on monipuolisen kokoelman lisäksi mahdollisuuksia niin omassa rauhassa olemiseen ja lukemiseen, yhdessä tekemiseen kuin tapahtumiinkin. Kirjasto on siis laajan kokoelman lisäksi myös yhteisöllisen toiminnan paikka.

Rauhalliseen opiskeluun tarkoitettuja tiloja pyritäänkin Leijassa kehittämään jatkuvasti. Nikkilä vinkkaa myös tulevasta uutuudesta Leijassa: 

- Uusinta uutta on Leijassa lähiaikoina avattava pienimuotoinen musastudio – tila, jossa on laitteet ja mahdollisuudet oman musiikin äänittämiseen ja editointiin. Tästä tiedotamme myöhemmin lisää. 

Asiakastyytyväisyys on Leijassa korkealla, ja siitä annetaan jatkuvasti kiitosta sekä asiakaskyselyjen että suoran palautteen kautta. 

Juhlaviikolla monipuolista ohjelmaa

Kirjastossa esitellään uusia ja vanhoja toimintamuotoja asiakkaille juhlaviikolla maanantaina ja tiistaina järjestettävillä opastuskierroksilla. Näillä kierroksilla pääsee myös katsomaan paikkoja, joihin muulloin ei asiakkailla ole pääsyä, kuten henkilökunnan työtilat. Näin kirjaston väki kertoo siitä, mitä kaikkea muuta kirjastotyö pitää tänä päivänä sisällään sen lisäksi, mitä näkyy asiakaspuolella.

Juhlaviikon ohjelmassa on muun muassa kahvitarjoilu maanantaina klo 10-17, keskiviikkona koko perheen taikashow ja perjantaina tenori Tero Harjunniemi pitää konsertin Välimerellisiä tuulahduksia säestäjänään Vesa Penttilä harmonikalla. Lauantaina lapsille on puuhaa Ylöjärven Nuorisoseuran ohjaamana: joulukorttiaskartelua, satuliikuntaa ja satutuokioita.

Juhlaviikon ohjelman tarkka aikataulu löytyy tapahtumakalenterista.