Hyppää sisältöön

Liikkuminen

Mikä tahansa toimeliaisuus edistää hyvinvointia. Tekemisten ja toimintojen ei tarvitse aina olla mitään suurta, vaan niitä ovat jo arjen perusasiat kuten siivoaminen, pihatyöt, työmatka- ja asiointiliikunta sekä ulkoilu. Perusasioista suoriutuminen luo rytmiä arkeen ja tuo mielihyvää lähes huomaamatta.

 • Lähde liikkeelle.
 • Kävele tai pyöräile asiointimatkat.
 • Käytä portaita.
 • Kanna kauppakassit.
 • Tauota paikallaanoloa.
 • Nouse tuolista ja venyttele.
 • Ihmettele lähiympäristöä, luontoa ja puutarhaa – kosketa, katsele, kyyki, kurkota.
 • Kokeile erilaisia liikkumisen muotoja ja etsi itsellesi sopivin.
 • Huolehdi levosta ja rentoutumisesta.

Liikkuminen kannattaa siis tehdä mahdollisimman mukavaksi, jotta sitä tulee tehtyä säännöllisesti. Liikkua voi arjen askareiden lomassa tai kesken työpäivän, kuten alla olevassa taukojumpaksi sopivassa videossa tehdään. Tutustu taukojumppaan ja muihin kotijumppiin Ylöjärven kaupungin liikuntapalveluiden YouTube-kanavalla.

Taukojumppa

 Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Ylöjärven kaupungin liikuntapalvelut: taukojumppa.

Liikunta edistää hyvinvointia ja ylläpitää sitä tulevaisuudessakin

Säännöllinen liikunta antaa hyvää oloa, elämäniloa ja jaksamista arkeen sekä edistää terveyttä ja parantaa kuntoa. Liikunnan on hyvä olla monipuolista ja säännöllistä.

Työikäisten liikkumisen suositus (UKK-instituutti) auttaa tarkastelemaan terveyden kannalta riittävän liikkumisen määrää ja antaa esimerkkejä liikkumiseen. Tärkeintä on löytää itselle sopivin ja mielekkäin tapa liikkua. 

Kuva UKK-instituutti: Viikoittainen liikkumisen suositus 18-64-vuotiaille. Lisätietoja UKK-instituutin sivuilla.

Oletpa sitten omatoiminen liikkuja tai kaipaat ohjattua toimintaa - Ylöjärvellä se onnistuu! Tutustu Ylöjärven liikuntapalvelujen monipuoliseen tarjotaan.

Ylöjärven kaupungin liikuntapalvelut järjestää työikäisille aikuisille vesiliikuntaryhmiä. Tutustu kausimaksullisiin ryhmiin sekä kertamaksullisiin matalan kynnyksen liikuntaryhmiin Ylöjärven kaupungin Liikkuva työikäinen -sivustolla.

Arkeen voimaa -itsehoitoryhmän tarkoituksena on vahvistaa osallistujien itsehoitotaitoja ja sitä kautta parantaa heidän arkipärjäämistään. Ryhmässä käsitellään laajasti hyvinvointiin liittyviä teemoja, kuten liikunta, uni ja oman mielen käyttäminen. Ryhmätoimintaan hakeudutaan Hyvinvointikioskin kautta: Tiina Raittinen etunimi.sukunimi@pirha.fi p. 050 437 1142. 

Yksilöllinen liikuntaneuvonta on ammattilaisen antamaa maksutonta ohjausta liikunnalliseen elämäntapaan ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Hyvinvointikioskin hoitajat tukevat ylöjärveläisiä hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja elintapa-asioissa. Terveysneuvonta on maksutonta.

 • Hyvinvointikioski toimii Kauppakeskus Elossa, Elotie 1, 33470 Ylöjärvi.
 • Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät jatkossa www.pirha.fi.

Tietoa ja tukea

terveyskyla

Kuntoutumistalon opas tarjoaa tietoa liikkumisen muodoista ja tarjoaa keinoja kunnon ylläpitämiseen.
Tutustu kuntoutumistaloon

omaolo

Omaolon liikuntaohjelma tarjoaa neuvoa ja tukea terveysliikkujille. Ohjelma vaatii vahvan tunnistautumisen.
Tutustu Omaolon liikuntaohjelmaan

Tietoa

UKK-instituutin sivulta löytyy tietoa ja esimerkkejä terveyden kannalta riittävästä viikoittaisesta liikkumisen määrästä.
Tutustu UKK-instituutin liikkumissuosituksiin

Tukea

enjaksa

Ylöjärven En jaksa.fi -sivustolta löytyy erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi. Lisäksi erikseen sovittuina ajankohtina palvelevassa chatissa on mahdollista keskustella nimettömästi arjen huolista.
Tutustu En jaksa -palveluun

Toimintaa

lahella

Ylöjärven alueen hyvinvointia ja terveyttä edistäviin järjestöihin ja yhdistyksiin pääsee tutustumaan Lähellä.fi -sivustolla tai ottamalla yhteyttä Lähellä-keskukseen p. 050 323 3773.

Lisää järjestöjä ja seuroja on koottu Ylöjärven kaupungin verkkosivuille. 
Järjestöt ja vapaaehtoistyö

Päivitetty: 14.2.2023