Hyppää sisältöön

Loiste Ylöjärvi -valotaidefestivaali

Kaupungintalo ja lähiympäristö 27.01.2023 18:00 - 29.01.2023 22:00 Kategoria: Kirjasto Kulttuuri Lapset Nuoret Ikäihmiset Kuru Viljakkala

Katuosoite: Kuruntie 14 Ylöjärvi

Valotaidefestivaali Loiste Ylöjärvi toteutetaan tammikuussa 2023. Valoteokset ja aluevalaistus ovat nähtävissä pe-su 27.-29.1.2023 päivittäin kello 18-22. Loiste Ylöjärvi on koko perheen tapahtuma, joka tuo valoa ja taidetta talven keskelle. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Teokset ja kulkureitit on suunniteltu niin, että yleisö pääsee nauttimaan valotaiteesta aukiolle ja puistoihin levittäytymällä tuttujen kävelyreittien varrelta. Uutuutena tänä vuonna on sisätiloihin sijoitettu valotaidegalleria, joka sijaitsee kaupungin entisen perusturvakeskuksen sisätiloissa, ja reitin laajeneminen Kädentaidontalo Krankkulaan.

Reitti kulkee kaupungintalon aukiolta, entisen perusturvakeskuksen kautta Kirkkopuistoon, sieltä Kirkkotanhuantien leikkipuistoon ja pääkirjasto Leijaan, josta matka jatkuu Kädentaidontalo Krankkulaan. Kaupungintalon aukio, Vanha Räikkä sekä Kurun ja Viljakkalan kirjastot valaistaan.

Tapahtuman järjestää kaupungin kulttuuripalvelut yhdessä muiden kaupungin yksiköiden, paikallisten järjestöjen ja seurakunnan kanssa. Toteutuksesta vastaa Stereo:ID.

Loiste Ylöjärvi järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2019 ja edellisen kerran helmikuussa 2022.

Kuva (ylhäällä): Jonathan Melartin

Loiste Ylöjärvi -reitillä olevat teokset ja valaisut

Kohdekartta (pdf)

1. Valotaidegalleria

Sijainti: Entinen perusturvakeskus, Kuruntie 10, Ylöjärvi

Strong Woman (2017)

Anni Laukka, kuvataiteilija

Eeva Huotari, kuvataiteilija

Animaatio

Vahva nainen on suomalaisten itsenäisten ja vahvojen naisten kunniaksi käsin piirretty animaatio vuodelta 2017. 

I Need More Time (2019)

Anni Laukka - kuvataiteilija

Valoveistos ja animaatio

Kiire, kiire, kiire. Teos on syntynyt taiteilijan ruuhkavuosina, jolloin aikataulujen perässä juokseminen tuntui täyttävän arjen ja pyhän. Kaiken suorittamisen ohella tuntuu usein elämässä oleellinen unohtuvan. 

Valoisaa kuin huilun sisällä (2022)

Jan Anderzén - kuvataiteilija

Tekstiilikollaasi, video

Valoisaa kuin huilun sisällä -kokonaisuus sisältää videon ja ompelukoneen avustuksella kuviteltuja tekstiilipiirustuksia. Niissä esiintyy joukko olentoja, jotka ryömivät esiin kasvustojen valtaaman temppelin murtuneiden seinien koloista. Tuhoisasti tulesta viehättynyt vallaton joukko, hyönteismäinen kaksijalkaisten klaani etsii toimintaa.  

2.  Portti (2023) 

SELLEK - video- ja graffititaiteilija

Mediateos. Teos on rakennettu tekoälyn avulla niin visuaalisen animaation kuin musiikin osalta.

Sijainti: Ylöjärven kirkko, Kirkkotanhuantie 1, Ylöjärvi

Mediateos PORTTI tarkastelee ihmisen ja luonnon yhteyttä unenomaisen porttimaisen visuaalisen kehyksen avulla. Avoin portti näyttää toisen puolen vieraanvaraisena ja avoimena, vaikka portin läpikäynti onkin askel tuntemattomaan paikkaan. Luontosuhteemme ja uskomme toisiimme ja toispuoleiseen avaa portin käyttötarkoitusta. Portilla ovat profeetat itkeneet, kuninkaat tuomittu sekä tavan kansalaiset tavanneet toisensa. Nyt näemme portin läpi ihmisen ja luonnon menneisyyden animaation avulla alttaritaulumaisin tyylein. Yhdistääkö portti menneen tulevaan ja omaammeko läpikulkuoikeuden? Onko nykyisyytemme portin toiselta puolelta katseltuna pelastus - vai varoitus? 

3. Valopuisto

Puistoa aluevalaistaan leikkisästi.

Sijainti: Kirkkotanhuantien leikkipuisto 

4. Visual meditation  (2023)

Teemu Raudaskoski, kuvataiteilija 

Digitaalinen kollaasi ja animaatio + äänimaisema

Sijainti: Pääkirjasto Leija, Koivumäentie 2, Ylöjärvi

Visual meditation projekti sai alkunsa Raudaskosken retkillä Tampereen lähimetsiin, kasvien ja puiden tarkkailusta ja yksityiskohtien nauttimisesta. Hän halusi luoda teoksen, jonka voi nähdä elävänä olentona jollainen metsäkin on. Teos on myös audiovisuaalinen matka mielenrauhaan. Raudaskoski toivoo, että teos toimisi kuten metsäkävely: rauhoittavana ja virkistävänä. Samalla sen tarkoitus on muistuttaa meitä luonnon monimuotoisuudesta ja sen ainutlaatuisuudesta. Teoksen äänimaailma on suunniteltu yhdessä animaation kanssa siihen sopivaksi. 

5. Musteen ja ajan kulku  (2023)

Ylöjärven lasten ja nuorten Kuvataidekoulu Piirto yhteistyössä Teemu Raudaskoski

Videoteos

Sijainti: Kädentaitotalo Krankkula, Suojastentie 10, Ylöjärvi

Krankkulan talolla on pitkä historia. 1840-luvulla rakennetussa talossa on toiminut aikojen saatossa mm. kesähuvila, veistoluokka ja pankki. Tällä hetkellä siellä kukkivat monipuolisesti erilaiset kädentaidot ja kuvataiteet. Nuorten kuvataideryhmä teki yhdessä kuvataiteilija Teemu Raudaskosken kanssa talon historiaa peilaava videoteoksen. Teoksen nimi "Musteen ja ajan kulku" viittaa teoksessa yhdistettäviin elementteihin, vedessä hitaasti liikkuvaan musteeseen ja ajan kulkua seuranneeseen Krankkulan taloon. Videolla nähdään nuorten luomia vesi ja muste taidetta yhdistettynä historiallisiin kuviin. Teos projisoidaan Krankkulan seinään ja on osa Loiste valotaide tapahtumaa. Teos on valmistunut yhteistyössä Ylöjärven Muistin kanssa.