Lastenvalvojan palvelut

Anna palautteesi palveluun täältä.

 

Lapsen isyyden selvittäminen, huolto, asuminen, tapaaminen ja elatus

Isyyden selvittäminen

Lastenvalvojan tehtävänä on lapsen isyyden selvittäminen, jos lapsen vanhemmat eivät ole avioliitossa. Lastenvalvoja saa ilmoituksen avioliiton ulkopuolella syntyneestä lapsesta maistraatista n. 1,5 viikon kuluttua lapsen syntymästä ja tämän jälkeen lastenvalvoja lähettää kutsun lapsen äidille ja vanhemmat tilaavat ajan lastenvalvojalle ja tulevat pääsääntöisesti yhdessä hoitamaan asiaa. Tämän jälkeen lastenvalvoja lähettää asiakirjat maistraatin vahvistettavaksi, mikä kestää noin viikon.

Mikäli mies on epävarma isyydestään, hänellä on oikeus vaatia oikeusgeneettistä isyystutkimusta. Lastenvalvoja kirjoittaa lähetteen terveyskeskukseen. Tutkimus on ilmainen ennen tunnustamista.

Isyyden vahvistamisen jälkeen lapselle syntyy oikeus isän sukunimeen ja oikeus saada elatusta sekä periä isänsä ja isänpuoleiset sukulaiset sekä oikeus isän kuoleman jälkeen eläke- ja vakuutusetuuksiin. Isällä on oikeus tulla huoltajaksi, jos vanhemmat niin sopivat.

Mikäli lapsen isä ei vapaaehtoisesti tunnusta lasta, lastenvalvoja vie asian oikeuden ratkaistavaksi, mikäli äiti sitä haluaa. Jos äiti ei halua isyyttä selvitettävän, hänen pitää allekirjoittaa kirjallinen vastustaminen. Äidillä on oikeus saada elatustukea Kelasta sillä perusteella, että isyyttä ei ole vahvistettu.

 


Sivu päivitetty 22.3.2019

Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi