Hyppää sisältöön

Arjen hyvinvointi

Mikä sinulle on arjen hyvinvoinnin kannalta tärkeää? 

Arjen hyvinvointi voi rakentua hyvin monista erilaisista tekijöistä ja sitä voi vahvistaa pienillä valinnoilla päivittäin. Mukavien asioiden tekeminen ja myönteisten asioiden huomaaminen tuovat hyvää virettä arkeen.

Usein arjen peruspilareina ovat ruokailu, liikunta, uni, koulun käyminen ja mielekäs tekeminen vapaa-ajalla. Riittävä uni huoltaa aivoja ja virkeänä jaksaa tehdä päivän asioita paremmin, joten siihen kannattaa panostaa. Vaikka arjen rutiinit tuntuvat toisinaan tylsiltä, ne helpottavat arkea. 

Riittävän hyvä arki

Arki voi toisinaan olla kiireistä tai tuntua muuten vaan takkuiselta. Arjessa on usein myös asioita, jotka hoituvat kuin itsestään ja toiset asiat vaativat enemmän panostusta. Harvemmin jokaiseen arjen tekijään voi panostaa kiitettävän arvoisesti. Välillä on hyvä pohtia, missä asiassa itselle riittäisi vähempi panostus ja mihin haluaa panostaa täysillä. 

Joskus arjen vaatimukset saattavat koetella jaksamista. Katso videolta vinkit jaksamiseen.

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Normaali.fi: Vinkkejä jaksamiseen.

Älä jää yksin!

Jos hyvinvointiisi liittyvät asiat mietityttävät, ota asia rohkeasti puheeksi sinulle luotettavan aikuisen kanssa tai vaikkapa chatissa. Aikuinen voi olla esimerkiksi oma vanhempasi, nuorisotyöntekijä tai koulun terveydenhoitaja. Yhdessä voitte pohtia tilannettasi ja aikuinen ohjaa sinua tarvittaessa oikean palvelun pariin.

Lisäksi olemme koonneet alle kysymyksiä, joita hyvinvointi saattaa herättää. 

Koulussa on paljon kaikkea tehtävää myös vapaa-ajalla, miten ehtisin palautumaan?

Palautuminen ja rentoutuminen ovat tärkeä osa-alue arjen hyvinvointia. Usein palautumiseen täytyy varata aikaa, että sitä olisi riittävästi arjessa. Voit esimerkiksi miettiä, olisiko koulupäivän jälkeen jokin rentouttava hetki ennen läksyjen ja koulutehtävien tekemistä. Jokaisen tapa palautua on yksilöllinen. Toiset myös palautuvat muiden seurassa ja toiset yksinään hiljaisuudessa. Palautumisen tarkoitus on virkistää, joten mikä voisi olla sinulle sopiva tapa palautua?

Mitä haittaa voi olla energiajuomien käytöstä?

Energiajuomat sisältävät paljon erilaisia piristäviä ainesosia, erityisesti kofeiinia. Energiajuomien tarkoitus on piristää ja lisätä keskittymisykyä. Nuorilla ne kuitenkin lisäävät ennemmänkin ahdistuneisuutta, levottomuutta ja ärtyneisyyttä. Lisäksi nukahtaminen voi olla vaikeaa. Energiajuomiin voi jäädä myös koukkuun, jos niitä käyttää säännöllisesti. 

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Normaali.fi: Juon paljon energiajuomia.

Aamupala ei maistu ja vanhemmat aina sanoo, että pitäisi syödä. Onko se niin tärkeää?

On yksilöllistä kuinka pian heräämisen jälkeen ruoka maistuu. Toiset tarvitsevat aamupalansa heti ja toiset tarvitsevat enemmän aikaa heräämiseen. Vaikka aamupala ei heti maistuisikaan, sitä ei kannata jättää kokonaan välistä, koska se osaltaan antaa virkeyttä päivään ja herättelee elimistöä päivän toimintoihin. Vinkkejä, miten aamupala voisi olla osa päivän rutiineita:

  • Tee aamupala valmiiksi jo illalla, jolloin sen tekemiseen ei kulu aikaa aamulla ja voit ottaa se tarvittaessa mukaan.
  • Syö pieni aamupala kotona ja ota kouluun mukaan vaikkapa hedelmä, jonka voit syödä välipalana aamupäivän aikana.
  • Totuttele aamupalan syömiseen vähitellen, jolloin siitä tulee myöhemmin tapa, josta et halua luopua.​

Olen yläkoululainen ja välillä tuntuu kaikki tosi ahdistavalta ja mieli on matala, onko se normaalia?

Murrosiässä fyysisten muutosten lisäksi myös mieli myllertää. Katso videolta millaisia mielen muutoksia murrosikä voi tuoda tullessaan.

Video. Normaali.fi: Mielen muutokset murrosiässä.

Opiskeluhuolto

Opiskeluhuollossa on useita ammattilaisia, jotka auttavat sinua hyvinvointiisi liittyvissä kysymyksissä ja ohjaa tarvittaessa oikean palvelun pariin. Palvelut ovat maksuttomia.

Kouluterveydenhuollon palvelut

Opiskeluterveydenhuollon palvelut

Opiskeluhuollon kuraattorin ja koulupsykologin palvelut

Kouluyhteisöohjaajan palvelut

Nuorisotyö

Nuorisotyön ammattilaiset auttavat myös hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä ja tarvittaessa ohjaavat oikean palvelun pariin. Nuorisotyöntekijöitä ja nuoriso-ohjaajia on mahdollisuus tavata nuorisotiloissa tai Rundi-autolla. Palvelut ovat maksuttomia.

Ylöjärven erityisnuorisotyö

Ylöjärven nuorisotilat

Liikkuva nuorisotyö

Liikuntaneuvonta

Liikuntaneuvonta on matalan kynnyksen neuvontaa yli 13-vuotiaille nuorille, jotka haluavat lisätä liikuntaa omaan arkeensa. Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat löytää vaikka uuden harrastuksen tai haluat vinkkejä liikkumiseen ja ravintoon. Palvelu on maksuton.

Liikuntaneuvonta

Miten sinulla menee?

Voit tehdä zekki.fi-palvelussa tilannetsekkauksen omaan arkeesi.

Ravitsemus

Hyvä ja riittävä ruoka on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä. Ruokaan liittyy usein myös tunteita ja erilaisia arvoja. Alla olevista linkeistä löydät lisätietoa ravitsemukseen liittyen. 

Nuortennetti/Miten syödä terveellisesti?

Nuortennetti/Sopivan kokoinen

Fressis/Ruokailu ja suun terveys

Ruokavirasto/Vegaaninen ruokavalio

Liikunta

Liikunta antaa energiaa ja vaikuttaa myönteisesti mielialaan. Olemme kuitenkin erilaisia liikkujia ja liikkumisesta kannattaakin tehdä itselle mahdollisimman mukavaa, että sitä tulisi tehtyä. Alla olevista linkeistä löydät vinkkejä liikkumiseen liittyen.

Nuortennetti/Liikunnan iloa

Fressis/Liike

Neuvokas perhe/Trikkaus

Uni

Uni on myös yksi hyvinvoinnin kulmakivistä. Erityisesti murrosiässä unta tarvitaan aivojen kehitykseen. Alla olevista linkeistä löydät lisätietoa miksi uni on niin tärkeää ja mitä kaikkea hyvään uneen liittyy.

Nuortennetti/Nukkuminen on hyvinvoinnin perusta

Nyyti/Vinkkejä hyvään uneen

Nuortennetti/Median käytön vaikutus uneen

Mielen hyvinvointi

Mielen hyvinvointi on tärkeä osa hyvinvointia. Omasta mielenterveydestä voi huolehtia ja sitä voi vahvistaa samalla tavalla kuin muitakin hyvinvoinnin osa-alueita. Alla olevista linkeistä löydät lisää tietoa mielen hyvinvoinnista.

Nuorten mielenterveystalo

Fressis/Mieli

Nuortennetti/Mielen hyvinvointi

Oivamieli/rentoutusharjoituksia

Seksuaalisuus

Seksuaalisuus on luonnollinen ja tärkeä osa ihmisyyttä. Nuoren elämässä seksuaalisuus voi herättää erilaisia kysymyksiä. Tärkeää on myös huolehtia omasta seksuaaliterveydestä. Alla olevista linkeistä löydät lisää tietoa seksuaalisuuteen liittyen.

Nuortennetti/Seksuaalisuus

Fressis/Seksi

Väestöliitto/Hyvä kysymys

Ylöjärven nuorten palvelut

nuoret

Ylöjärven kaupungin nuorten palveluihin pääset tutustumaan nuorten teemasivun kautta. Tutustu nuorten palveluihin.

Poikkea paikan päällä nuorisotiloissa tai liikkuvan nuorisotyön rundiautolla.Nuorisotyön työntekijöiden kanssa voit keskustella arjen pulmista.

Kysy Nuorten elämä.fi-verkkosivulla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita. Ylöjärvellä nuorten kanssa työskentelevät vastaavat kysymykseesi viiden arkipäivän kuluessa.

Chattaa nuorten Normaali.fi-sivustollaChatissa mahdollisuus keskustella arjen huolista ammattilaisen kanssa sovittuina ajankohtina.Tarjolla myös erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi.

Tekemistä vailla?

Ylöjärven kaupungin nuorten liikuntaryhmät

Nuorisopalveluiden tarjoamat harrastusryhmät

Ylöjärven kaupungin nuorisotilat

Ylöjärven harrastamisen malli

Ylöjärven seurakunnan toimintaa nuorille

Yhdistykset ja seurat

Päivitetty: 25.7.2022