Hyppää sisältöön

Ihmissuhteet

Ihmissuhteet ovat tärkeä voimavara elämässä.

Sosiaalinen verkosto on jokaisella erilainen ja siihen voivat kuulua esimerkiksi perhe, ystävät, ihmisiä harrastuksista, nuorisoryhmistä tai sosiaalisesta mediasta. Tärkeää on, että sinun sosiaaliseen verkostoosi kuuluu sinulle merkityksellisiä ja luotettavia ihmisiä.

Olemme yksilöllisiä sen suhteen, kuinka paljon tarvitsemme ihmisiä ympärillemme. Toiselle riittää muutama läheinen ihminen ja toinen tarvitsee paljon erilaisia ihmissuhteita. Määrää tärkeämpää on, että olet itse tyytyväinen ympärilläsi oleviin ihmissuhteisiin. 

Ihmissuhteet vaikuttavat hyvinvointiisi myönteisesti tai kielteisesti. Hyvistä ihmissuhteista saat iloa ja energiaa sekä apua tarvittaessa. Toisinaan ihmisuhteissa voi tulla tilanteita, jotka tuntuvat hankalilta ja on vaikeita selvittää. 

Älä jää yksin!

Jos ihmissuhteisiin liittyvät kysymykset mietityttävät, ota asia rohkeasti puheeksi sinulle luotettavan aikuisen kanssa tai vaikkapa chatissa. Aikuinen voi olla esimerkiksi oma vanhempasi, nuorisotyöntekijä tai koulukuraattori. Aikuinen ohjaa sinua tarvittaessa oikean palvelun pariin.

Lisäksi olemme koonneet alle yleisiä kysymyksiä, joita ihmissuhteet saattavat herättää. 

Mulla oli riita ystäväni kanssa ja nyt en tiedä mitä pitäisi tehdä?

Kaikissa ihmissuhteissa tulee välillä riitaa ja hankalia tilanteita, niin hyvän ystävänkin kanssa. Riidat toisaalta kertovat siitä, että voi luottaa toiseen näyttämällä erilaisia tunteita ja olemalla oma itsensä. Jatkuva riidoissa oleminen kuitekin kuormittaa ja siksi olisi tärkeää löytää yhteinen sopu ja molempia tyydyttävä loppuratkaisu. Riitatilanteen selvittäminen vaatii rohkeutta, mutta se kannattaa. Tarvittaessa voit pyytää myös aikuisen apua tai mielipidettä tilanteeseen.

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Normaali.fi: Riitojen sopiminen ja anteeksi pyytäminen.

Minua kiusataan koulussa ja haluaisin sen loppuvan, mutta en uskalla kertoa siitä kenellekkään. Miten asian voisi ottaa esille?

Vaikka kiusaamisesta kertominen tuntuu vaikealta, se kannattaa, koska kiusaaminen harvoin loppuu itsestään. Kuka voisi olla sellainen aikuinen, johon luotat? Jos kertominen tuntuu hankalalta, voit myös kirjoittaa viestin tai lapun, jossa kerrot tilanteestasi. Kerro rehellisesti siitä mitä tunnet ja koet ja, että tarvitset apua. Voit myös pyytää ystävää tueksesi tilanteeseen. Tampereen Setlementti tarjoaa tukea yli 15-vuotiaille pirkanmaalaisille, jotka ovat kohdanneet kiusaamista, tutustu Setlementin tarjoamaan toimintaan. 

Video. Normaali.fi:Miten kertoa kiusaamisesta?

Mitä voi tehdä, jos on yksinäinen?

Yksinäisyyden tunne on kokemus, joka koskettaa melkein kaikkia jossakin elämänvaiheessa. Usein yksinäisyys on ohimenevää. Yksin oleminen voi olla myös vapaaehtoista jolloin se on eri asia kuin yksinäisyys. Itsestä riippumaton yksinäisyys voi tuntua surulliselta ja masentavalta, mutta sitä voi helpottaa eri tavoin. Uusia tuttavuuksia tai ystäviä voi saada esimerkiksi osallistumalla tapahtumiin, harrastuksiin tai erilaisiin ryhmiin. Myös lemmikit voivat lievittää yksinäisyyttä. Ylöjärven harrastamisen mallin avulla voit kokeilla useita erilaisia harrastuksia makstutta ja löytää samalla uusia tuttavuuksia, palvelu on tarkoitettu 1.-9.-luokkalaisille. Myös nuorisotiloissa  järjestetyssä toiminnassa on mahdollisuus tutusta muihin nuoriin.

Video. Normaali.fi: Yksinäinen muiden seurassa.

Erityisnuorisotyö

Erityisnuorisotyö tarjoaa nuorille keskusteluapua ja toimintaa sekä yksilötyönä että ryhmissä. Toimintaan kuuluu vahva yhteistyö kuraattoreiden, koulujen, nuorisotiimin sekä sosiaalipalveluiden kanssa. Palvelut ovat luottamuksellisia ja niihin voit hakeutua ilman lähetettä esimerkiksi, jos etsit kaveria, sinulla on hankaluuksia vanhempien tai ystävien kanssa. Palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Erityisnuorisotyön toimipiste sijaitsee nuorisokeskus Olkassa.

Ylöjärven erityisnuorisotyö

Koulukuraattori

Koulukuraattorit auttavat, jos on haasteita tai huolta esimerkiksi sosiaalisissa suhteissa tai haluat edistää sosiaalisia valmiuksia. Palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Yhteyttä oman koulusi kuraattoriin voit ottaa esimerkiksi Wilman kautta.  

Kuraattorin palvelut Ylöjärvellä

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa voit kääntyä myös terveydenhoitajan puoleen ihmissuhteisiin liittyvissä kysymyksissä. Kouluterveydenhuollon kautta tavoitat myös tarvittaessa psykiatrisen sairaanhoitajan ja lääkärin. Palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia.

Kouluterveydenhuollon palvelut Ylöjärvellä

Opiskeluterveydenhuollon palvelut Ylöjärvellä

Kouluyhteisöohjaaja

Kouluyhteisöohjaaja on nuorisotyön ammattilainen, joka toimii pääsääntöisesti yläkoululla (Kauraslampi, Yhteinäiskoulu ja Metsäkylä). Kouluyhteisöohjaaja on saatavilla koulupäivän aikana ja hän voi järjestää toiminnallista ohjelmaa esim. välitunneille tai hänen kanssaan voi keskustella eri teemoista. 

Koulunuorisotyö Ylöjärvellä

Onko seurustelusuhteet ajankohtaisia? Mannerheimin lastensuojeluliiton Nuortennetistä löydät kattavan paketin seurusteluun liittyvistä eri teemoista.

Nuortennetin seurustelun ABC

Suhteet aikuisiin voivat tuntua joskus mutkikkailta, mutta toisaalta aikuiset pystyvät auttamaan ja tukemaan monissa tilanteissa. Jokaisella olisi tärkeää olla edes yksi aikuinen, kenelle voisi luotettavasti kertoa asioita. Lue lisää Nuorten elämä-verkkosivulta.

Nuortenelämä/Suhteet aikuisiin

Vanhempien ero saattaa tuntua isolta asialta. Ero voi tulla yllättäen tai olet jo voinut aavistaa tilanteen. Vanhempien eroon liittyy avoimia kysymyksiä myös omaan tilanteeseen liittyen. Parhaiten asiat voivat ratketa ottamalla asiat esille vanhempiesi kanssa, mutta jos tarvitset tukea omaan pohdintaasi, voi nuortennetti auttaa.

Nuortennetti/Vanhempien ero

Ystävyys- ja kaverisuhteissa opitaan monenlaisia taitoja yhdessä tekemisestä riitoihin saakka. Ystävyystaitoja voi myös harjoitella. Lue lisää kaveri- ja ystävyystaidoista Nuortennetistä.

Nuortennetti/Kaverit

Ylöjärven nuorten palvelut

kaksi nuorta

Ylöjärven kaupungin nuorten palveluihin pääset tutustumaan nuorten teemasivun kautta. Tutustu nuorten palveluihin.

Poikkea paikan päällä nuorisotiloissa tai liikkuvan nuorisotyön rundiautolla.Nuorisotyön työntekijöiden kanssa voit keskustella arjen pulmista.

Kysy Nuorten elämä.fi-verkkosivulla mieltäsi askarruttavia asioista. Ylöjärvellä nuorten kanssa työskentelevät vastaavat kysymykseesi viiden arkipäivän kuluessa.

Chattaa nuorten Normaali.fi-sivustollaChatissa mahdollisuus keskustella arjen huolista ammattilaisen kanssa sovittuina ajankohtina.Tarjolla myös erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi.

Tekemistä vailla?

Ylöjärven kaupungin nuorten liikuntaryhmät

Ylöjärven harrastamisen malli

Ylöjärven kaupungin nuorisotilat

Nuorisopalveluiden tarjoamat harrastusryhmät

Ylöjärven seurakunnan toimintaa nuorille

Yhdistykset ja seurat

Päivitetty: 13.5.2022