Hyppää sisältöön

Itsenäistyminen

Nuoruudesta aikuisuuteen siirtyminen tuo elämään monenlaisia elämänmuutoksia.

Unelmat tulevaisuudesta, opinnoista, työelämästä ja omasta kodista ovat tärkeitä. Askeleita kohti itsenäistä elämää otetaan vähitellen ja jokaisen itsenäistymispolku kulkee omaa tahtiaan.

Itsenäistymiseen liittyvät irtaantuminen lapsuudenkodista ja vanhemmista sekä omista asioista vastuun kantaminen vähitellen. Oman polun etsiminen erilaisten valintojen, odotusten ja tavoitteiden maailmassa ei ole aina helppoa. Itsenäistyvän nuoren roolikartta voi auttaa hahmottamaan valmiuksia itsenäiseen elämään. 

Usein mahdollisuus tehdä omia valintoja ja vastuun lisääntyminen tuottavat iloa. Toisinaan suuret siirtymät, esimerkiksi uudelle paikkakunnalle muuttaminen, voivat kuitenkin tuntua pelottavilta ja lisätä epävarmuutta.

Älä jää yksin!

Jos itsenäistymiseen liittyvät kysymykset mietityttävät, ota asia rohkeasti puheeksi sinulle luotettavan aikuisen kanssa tai vaikkapa chatissa. Aikuinen voi olla esimerkiksi oma vanhempasi, nuorisotyöntekijä tai koulukuraattori. Aikuinen ohjaa sinua tarvittaessa oikean palvelun pariin.

Lisäksi olemme koonneet alle yleisiä kysymyksiä, joita itsenäistyminen saattaa herättää. 

Haluaisin muuttaa omaan asuntoon, mitä minun pitäisi ottaa huomioon?

Omaan kotiin muuttaminen on yksi iso itsenäistymiseen liittyvä elämänmuutos. Monien käytännön asioiden lisäksi siihen liittyy paljon tunteita ja ajatuksia. Avoimia kysymyksiä on myös paljon, Nuorisoasuntoliiton Omaan kotiin oppaasta löydät vastauksia moniin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Omaan asuntoon liittyy kuluja, esimerkiksi vuokra, vesi, sähkö ja netti sekä mahdolliset vakuutukset. Kelan verkkosivuilta voita tarkistaa, millaisia taloudellisia etuuksia sinulla olisi mahdollisuus saada. 

Päätöksien tekeminen tuntuu vaikealta, mikä voisi auttaa?

Matkalla aikuisuuteen erilaisten päätösten tekeminen lisääntyy koko ajan. Vähitellen saat päättää enemmän elämääsi koskevista asioista. Erilaisten päätösten ja valintojen tekeminen on iso osa arkea. Joskus päätösten tekeminen voi olla vaikeaa ja tehdyillä päätöksillä voi olla merkitystä oman elämän lisäksi vaikkapa läheisten elämään tai arjen sujumiseen. Lisäksi tehdystä päätöksestä olet itse vastuussa. Päätöksenteossa on usein erilaisia näkökulmia, jotka täytyy huomioida ja vaihtoehdot voivat olla kovin erilaisia. Jos päätöksen tekeminen tuntuu vaikealta, voisiko siinä auttaa esimerkiksi ystävä tai läheinen aikuinen? Yhdessä päätöksen tekeminen voi olla helpompaa.

Erityisnuorisotyö

Erityisnuorisotyö tarjoaa nuorille keskusteluapua ja toimintaa sekä yksilötyönä että ryhmissä. Toimintaan kuuluu vahva yhteistyö kuraattoreiden, koulujen, nuorisotiimin sekä sosiaalipalveluiden kanssa. Palvelut ovat luottamuksellisia ja niihin voit hakeutua ilman lähetettä esimerkiksi, jos etsit kaveria, sinulla on hankaluuksia vanhempien tai ystävien kanssa. Palvelut ovat maksuttomia. Erityisnuorisotyön toimipiste sijaitsee nuorisokeskus Olkassa.

Ylöjärven erityisnuorisotyö

Etsivä nuorisotyö (16-28-vuotiaat)

Etsivä nuorisotyö tarjoaa apua esimerkiksi sopivien palveluiden löytämiseen, lomakkeiden täyttämiseen tai työ/opiskelupaikan etsimiseen. Etsivän nuorisotyön palveluun voit ottaa yhteyttä esimerkiksi whatsapilla tai yhteydenottolomakkeella. Palveluun et tarvitse lähetettä ja ne ovat maksuttomia sekä luottamuksellisia

Ylöjärven etsivä nuorisotyö

Kela

Kela tukee nuoria taloudellisesti opiskelujen aikana. Jos olet alle 17-vuotias, voit laskea laskurilla oikeutesi opintotukeen. Tähän tarvitset myös vanhempiesi tulotietoja. Kelan lomakkeiden täyttämisessä kannattaa olla huolellinen ja tarvittaessa apua voi pyytää aikuiselta. 

Tutustu tarkemmin Kelan etuuksiin

Jos omaan kotiin muuttaminen on ajankohtaista, kannattaa käydä katsomassa Marttojen verkkosivuilta vinkit aiheeseen liittyen. Tarjolla on myös esimerkiksi hankintalistoja, joista näet millaiset tarvikkeet ja tavarat ovat kotonasi tarpeen. 

Martat/Omaan kotiin

Nuorisoasuntoliitto NAL ry voi auttaa oman vuokrakodin etsimisessä ja tukee sinua myös muissa asumiseen liittyvissä asioissa. Ylöjärvellä on myös tarjolla nuoriso- ja tukiasuntoja.

Nuorisoasuntoliitto NAL ry

Ylöjärven nuoriso- ja tukiasunnot

Erilaisia arjen taitoja kannattaa harjoitella jo ennen kotoa pois muuttamista. Esimerkiksi oman huoneen siivoaminen, ruuan laittaminen ja rahan käytön hallinta ovat taitoja, jotka auttavat sinua myös itsenäisessä arjessa. Käy kurkkaamassa Mannerheimin lastensuojeluliiton Nuortennetin tarjoamat aiheeseen liittyvät vinkit.

Nuortennetti/Koti

Punaisen Ristin kautta voit saada keskustelutukea esimerkiksi itsenäistymiseen liittyvissä kysymyksissä tai arjen taitoihin liittyvissä pulmissa. 

Punainen Risti/Tukea itsenäistymiseen

Ylöjärven nuorten palvelut

kaksi nuorta

Ylöjärven kaupungin nuorten palveluihin pääset tutustumaan nuorten teemasivun kautta. Tutustu nuorten palveluihin.

Poikkea paikan päällä nuorisotiloissa tai liikkuvan nuorisotyön rundiautolla.Nuorisotyön työntekijöiden kanssa voit keskustella arjen pulmista.

Kysy Nuorten elämä.fi-verkkosivulla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita. Ylöjärvellä nuorten kanssa työskentelevät vastaavat kysymykseesi viiden arkipäivän kuluessa.

Chattaa nuorten Normaali.fi-sivustollaChatissa mahdollisuus keskustella arjen huolista ammattilaisen kanssa sovittuina ajankohtina.Tarjolla myös erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi.

Tekemistä vailla?

Ylöjärven kaupungin nuorten liikuntaryhmät

Nuorisopalveluiden tarjoamat harrastusryhmät

Ylöjärven kaupungin nuorisotilat

Ylöjärven harrastamisen malli

Ylöjärven seurakunnan toimintaa nuorille

Yhdistykset ja seurat

Päivitetty: 2.1.2023