Hyppää sisältöön

Läheisen kuolema

Perheenjäsenen tai muun läheisen kuolema pysäyttää.

Läheisen kuolemaa voi olla aluksi vaikea hyväksyä ja jokainen reagoi tapahtuneeseen omalla tavallaan. Lapselle läheisen kuolema on yksi elämän raskaimmista kokemuksista. Pienikin lapsi suree, vaikka ei välttämättä vielä ymmärrä kuoleman merkitystä.

Lapsi saattaa reagoida läheisen kuolemaan olemalla ärtynyt tai vihainen. Usein itkuisuus, alakuloisuus ja unipulmat lisääntyvät ja pieni lapsi saattaa kadottaa jo oppimiaan taitoja. Myös fyysiset oireet, keskittymisvaikeudet ja oppimisen hankaloituminen ovat tavallisia. Nämä ovat normaaleja reaktioita, jotka helpottuvat vähitellen. 

Miten kertoa kuolemasta lapselle?

Lapsi tarvitsee aikuisen tukea tapahtuman ymmärtämisessä sekä apua vaikeiden tunteiden kohtaamisessa. Lapselle kerrotaan kuolemasta totuudenmukaisesti ikätaso huomioiden. Lapsen ajattelu on konkreettista, joten on tärkeää kertoa tapahtuneesta niiden oikeilla nimillä. Kuolema-sanaa voi rohkeasti käyttää ja konkretisoida lapselle, mitä se tarkoittaa.

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Enjaksa.fi: Miten puhua lapselle kuolemasta.

Miten tukea surevaa lasta

Kuolema järkyttää sekä aikuisen että lapsen turvallisuuden tunnetta. Lapselle tärkeää on vanhemman läsnäolo, läheisyys, kosketus ja hoiva sekä turvaa tuovat arjen rutiinit. Lapsi tarvitsee aikaa surullisille hetkille, itkulle ja kuolemasta puhumiseen. Toisaalta lapsi tarvitsee myös luvan leikkiä, iloita, tavata kavereita ja elää tavallista lapsen elämää surun keskellä. ​

  • Puhu lapsen kanssa kuolemasta. Kuuntele lapsen kysymyksiä ja ajatuksia. Korjaa tarvittaessa väärinkäsityksiä.  ​
  • Muistelkaa yhdessä kuollutta läheistä, katselkaa valokuvia ja muistelkaa yhteisiä tapahtumia.​
  • Rohkaise lasta ilmaisemaan tunteitaan eri tavoin: leikin, piirtämisen, maalaisen, musiikin, tarinoiden kautta.​
  • Anna lapselle mahdollisuus pitää mukanaan turvaa ja lohtua tuovia leluja, kuvia tai muita tavaroita.​
  • Anna lapselle mahdollisuus osallistua hautajaisiin ja muistotilaisuuteen sekä jättää jäähyväiset.​
  • Kerro tapahtuneesta lapsen päivähoitopaikkaan tai opettajalle.

Älä jää yksin

Aikuisen omalle surulle on tärkeää antaa tilaa ja aikaa sen käsittelylle. Rehellisyys ja avoimuus omien tunteiden ilmaisussa on mallina myös perheen lapsille. Järkytyksen keskellä läheisten ja vertaisten tukea kannattaa pyytää ja ottaa vastaan. 

Ota huoli puheeksi sinua ja perhettäsi lähellä olevan työntekijän kanssa. Työntekijä voi esimerkiksi olla perhetyöntekijä, neuvolan, kouluterveydenhuollon tai oman terveysaseman työntekijä.

Vertaistukea tarjoavat eri yhdistykset, esimerkiksi Nuoret lesket Ry ja Käpy Lapsikuolemaperheet. Vertaiselta saat tukea, voimaa ja ymmärrystä siitä, ettet ole yksin tilanteesi kanssa. Heiltä saat myös vinkkejä siitä, miten he ovat selvinneet vastaavassa elämäntilanteessa ja mistä he ovat saaneet tilanteessa apua.

Kun huoli on suuri, apua on tarjolla terveysasemilla (josta saat tarvittaessa yhteyden myös kriisiryhmään) ja Pirkanmaan yhteisessä päivystysapu 116117-puhelinpalvelussa. Hätätilanteissa soita 112. Kiireellinen hoito Ylöjärvellä.

Ylöjärveläisten käytössä on myös Omaolo-palvelu, jossa voit tehdä erilaisia oirearvioita, terveystarkastuksen tai aloittaa hyvinvointivalmennuksen. Suosittelemme tutustumaan palveluun.

Hätänumero 112

soita hätänumeroon 

  • kun kohtaat hätätilanteen, tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle
  • kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa.

Terveyskeskuksen ensiapu p. 0356528000

On tarkoitettu välitöntä hoitoa vaativiin sairauksiin ja tapaturmiin. Ensiapu toimii ajanvarauksella, hätätilanteessa voit tulla suoraan ensiapuun. Kiireellinen hoito Ylöjärvellä.

Päivystysapu p. 116117

Soita Pirkanmaan yhteiseen päivystysapuun, kun pohdit päivystykseen lähtemistä oman terveyskeskuksesi ollessa kiinni. Päivystysapu auttaa kiireellisissä tilanteissa, mutta hätätilanteessa soita 112.

Sosiaalipäivystys Ylöjärvellä p. 050 437 1301

Kiireellistä sosiaalityöntekijän tukea tai välitöntä puuttumista lapsen tai nuoren asioissa, joissa ei voi odottaa seuraavaan päivään tai viikonlopun yli. Palvelu avoinna arkisin klo 8-16.

Ilta- ja viikonloppuaikoina välitöntä sosiaaliviranomaisen arviointia vaatissa kriisitilanteissa ota yhteyttä Tampereen kaupungin sosiaalipäivystykseen p. 0500625990.

Myrkytystietokeskus p. 0800 147 111

Apua myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyvissä kysymyksissä ympäri vuorokauden.

Muut

Kriisikeskus Osviitta p. 0400734793

Keskustelutukea nopeasti, ilman lähetettä tai diagnoosia, maksutta. Kriisikeskus Osviitta palvelee osoitteessa Sorinkatu 4 C, sisäpiha 2. kerros, varaa aika etukäteen soittamalla. Tarkista aukioloajat Kriisikeskus Osviitan verkkosivulta.  Muista myös valtakunnallinen kriisipuhelin p.09 2525 0111, joka tarjoaa keskustelutukea ympäri vuorokauden.

Turvakoti 24h p.050 309 9313, p.050 337 3205

Turvakodit sijaitsevat Tampereella Mutkakadulla ja Hämeenkadulla ja ovat avoinna ympäri vuorokauden. Turvakotien yhteystiedot.

Nuorten turvatalo p.040 556 6661

Turvatalon kriisimajoitus sijaitsee Hämeenkatu 22C, Tampere. Lue lisää nuorten turvatalon toiminnasta.

Terveyspalvelut

Terveysasemien, neuvolapalveluiden ja kouluterveydenhuollon hoitajat tukevat ylöjärveläisiä surun kohdatessa. Terveysneuvonta on maksutonta.

Omahoitajien yhteystiedot

Neuvolapalvelut

Kouluterveydenhuollon palvelut

Mielikioski, terveyskioski

Ylöjärvellä palvelevat mielikioski ja terveyskioski jotka tarjoavat tukea hyvinvoinnin ja voimavarojen vahvistamiseen.

Mielikioskille voit ottaa yhteyttä myös silloin, kun sinulla on huolta omasta tai läheisen tilanteesta. Mielikioskin kautta tarjotaan myös vertaistukea ja ohjausta matalan kynnyksen toimintoihin, ja kioski tekee yhteistyötä järjestöjen kanssa.

Ota yhteyttä mielikioski@ylojarvi.fi tai puhelimitse 041-730 9804. Lisätietoja aukioloista ja tapahtumista Mielikioskin verkkosivuilta.

Terveyskioskille voit ottaa yhteyttä sähköpostitse terveyskioski@ylojarvi.fi, chatissa tai poikkeamalla paikan päällä kauppakeskus Elossa, Elotie 1, 33470 Ylöjärvi. Palvelu toimii ilman ajanvarausta. Terveyskioskin verkkosivulta löydät myös tietoa Arkeen voimaa-itsehoidon ryhmästä.

Lisätietoa terveyskioskin verkkosivulta

Lapsiperheiden kotipalvelu

Lapsiperheiden kotipalvelua järjestetään perheille, joissa vanhemmat tarvitsevat apua lapsen hoidossa ja arjessa selviytymisessä esimerkiksi äkillisessä kriistilanteessa tai vanhemman uupumustilanteessa. Lapsiperheiden kotipalvelu on maksullista.

Lapsiperheiden kotipalvelun yhteystiedot

Ylöjärven seurakunta

Ylöjärven seurakunta tarjoaa keskustelutukea erilaisissa elämän haasteissa tai jos kaipaat arjen juttukaveria. Lisätietoa Ylöjärven seurakunnan sivuilta.

Sururyhmään osallistuminen voi auttaa läheisen kuoleman käsittelemisessä. Ylöjärven seurakunta järjestää sururyhmiä aikuisille ja lapsille.

Ilmoittautuminen aikuisten sururyhmään

Ilmoittautuminen lasten sururyhmään

Ilmoittautuminen nuorten sururyhmään

Klikkaa pyydä apua -nappia ja kerro huolesi.

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi. Otamme sinuun yhteyttä puhelimitse 1 - 3 arkipäivän kuluessa. 

Soita Nopean perheohjaukseen p. 044 431 4325 (arkipäivisin), silloin kun kaipaatte tukea nopeasti ja ennaltaehkäisevästi erilaisiin lapsiperheiden pulmatilanteisiin.  

Poikkea paikan päällä Perhekioskilla, Elon kauppakeskuksessa. Mahdollisuus keskustella perheohjaajan kanssa erilaisista arjen pulmista lapsiperheissä. Tapahtumat ja aukiolot kannattaa varmistaa Perhekioskin viikko-ohjelmasta.

Chattaa aikuisten  En jaksa.fi -sivustolla tai nuorten Normaali -sivustolla. Chatissa mahdollisuus keskustella arjen huolista sovittuina ajankohtina. Tarjolla myös erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi.

Neuvolapsykologi

Neuvolapsykologien palveluihin kuuluvat lasta odottavien ja vauvaperheiden kanssa tehtävä lyhytterapeuttinen työskentely sekä alle kouluikäisten lasten taitojen tuen tarpeen arviointi. Palveluihin hakeudutaan pääasiassa esimerkiksi neuvolan lähetteellä, mutta tarvittaessa voit ottaa myös itse yhteyttä puhelimitse.

Tutustu neuvolapsykologien palveluihin

Koulupsykologi

Koulupsykologit  pyrkivät edistämään oppilaan ja opiskelijan hyvää oppimista, psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia yksilöllisesti. Koulupsykologin työ painottuu oppilaan tai opiskelijan koulunkäynnissä, oppimisessa tai kasvussa ja kehityksessä esiin tulevien haasteiden selvittämiseen, tutkimiseen ja tukemiseen keskustelu -, tutkimus- ja tukikäynnein. 

Tutustu opiskeluhuollon palveluihin

Perheneuvola

Ylöjärven perhe- ja mielenterveyspalvelujen perheneuvola palvelee ylöjärveläisiä lapsiperheitä lapsen kasvuun, kehitykseen ja perheen vuorovaikutukseen liittyvissä asioissa. Lasten asioissa palvelut on tarkoitettu alle 13-vuotiaille. Huolet voivat liittyä lapsen kasvuun ja kehitykseen, perheen vuorovaikutukseen, vanhemmuuteen tai parisuhteen tukemiseen.  Perheneuvolan asiakkaaksi voi hakeutua yhteydenottolomakkeella tai soittamalla.

Tutustu perheneuvolan palveluihin

Mielenterveyspalvelut

Mielenterveyspalvelut on tarkoitettu täysi-ikäisille, joilla on esimerkiksi pitkittynyt kuormittuneisuus tai kriisitilanne. Palveluihin hakeudutaan pääasiassa lääkärin lähetteellä.

Tutustu mielenterveyspalveluihin

Ylöjärven lapsiperheiden ja nuorten palvelut

lapsi, ilmapallo

Ylöjärven kaupungin lapsiperheiden palveluihin pääset tutustumaan lapsiperheiden teemasivun kautta. Tutustu lapsiperheiden palveluihin.

kaksi nuorta

Ylöjärven kaupungin nuorten palveluihin pääset tutustumaan nuorten teemasivun kautta. Tutustu nuorten palveluihin.

Tukea ja tukea verkosta

Tietokone

Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainnetti/miten käsitellä kuolemaa lapsen kanssa

Mieli Ry (tietoa lapsen surusta)

Suomi.fi (Käytännön ohjeita läheisen kuollessa)

Toimintaa

Kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut (tietoa mm. kulttuuritarjonnasta, kirjaston- ja työväenopiston palveluista)

Ylöjärven seurakunta (tietoa kerhoista ja ryhmätoiminnasta)

Järjestöt ja vapaaehtoistyö Ylöjärvellä

Lähellä.fi (Pirkanmaalaisten järjestöjen ja ydistysten toimintaa). Voit ottaa myös yhteyttä Lähellä-keskukseen p. 050 323 3773.

Päivitetty: 19.5.2022