Huoli lapsesta tai nuoresta
Lapsen ja nuoren kehitys on yksiköllinen, jatkuva ja kokonaisvaltainen tapahtuma, johon vaikuttavat monet tekijät.
Vanhemmat saattavat pohtia onko lapsen kehitys normaalia. Mahdollisten haasteiden tunnistaminen ajoissa on tärkeää, jotta lasta voidaan tukea arjessa oikealla tavalla. Alle kouluikäisten lasten terveyttä ja hyvinvointia seurataan ja tuetaan neuvolakäynneillä. Kouluikäisten lasten ja nuorten kohdalla seuranta ja tuki tapahtuvat koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.
Pikkulapsiperheissä myös erilaiset infektiotaudit kuten nuha, yskä, kuumetaudit ja vatsataudit ovat varsin tavallisia ja saattavat herättää huolta. Tyypillisimpiä sairauksia voi hoitaa kotihoito-ohjeiden avulla, joita löydät terveyskylän infektiotaudit-osiosta.. Nuorten kohdalla huolet liittyvät usein mielen hyvinvointiin, seksuaalisuuteen ja yksinäisyyteen.
Arjen haasteiden keskellä on hyvä muistaa, että jokaisella lapsella ja perheellä on vahvuuksia ja voimavaroja, jotka on tärkeä tunnistaa. Arki voi olla mielekästä myös haasteista huolimatta.
Älä jää yksin
Tuntuu ongelma suurelta tai pieneltä, sen kanssa ei tarvitse jäädä yksin!
Ota huoli puheeksi perhettänne lähinnä olevan työntekijän kanssa. Työntekijä voi olla perhetyöntekijä, neuvolan, kouluterveydenhuollon tai varhaiskasvatuksen työntekijä, joka auttaa ensiselvittelyssä ja ohjaa tarvittaessa muun avun piiriin.
Kun huoli on suuri, apua on tarjolla terveysasemilla ja Pirkanmaan yhteisessä päivystysapu 116117-puhelinpalvelussa. Hätätilanteissa soita 112. Kiireellinen hoito Ylöjärvellä.
Ylöjärveläisten käytössä on myös Omaolo-palvelu, jossa voit tehdä erilaisia oirearvioita, terveystarkastuksen tai aloittaa hyvinvointivalmennuksen. Suosittelemme tutustumaan palveluun.
Hätänumero 112
soita hätänumeroon
- kun kohtaat hätätilanteen, tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle.
- kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa.
Terveyskeskuksen ensiapu p. 0356528000
On tarkoitettu välitöntä hoitoa vaativiin sairauksiin ja tapaturmiin. Ensiapu toimii ajanvarauksella, hätätilanteessa voit tulla suoraan ensiapuun. Kiireellinen hoito Ylöjärvellä.
Päivystysapu p. 116117
Soita Pirkanmaan yhteiseen päivystysapuun, kun pohdit päivystykseen lähtemistä oman terveyskeskuksesi ollessa kiinni. Päivystysapu auttaa kiireellisissä tilanteissa, mutta hätätilanteessa soita 112.
Sosiaalipäivystys Ylöjärvellä p. 050 437 1301
Kiireellistä sosiaalityöntekijän tukea tai välitöntä puuttumista lapsen tai nuoren asioissa, joissa ei voi odottaa seuraavaan päivään tai viikonlopun yli. Palvelu avoinna arkisin klo 8-16.
Ilta- ja viikonloppuaikoina välitöntä sosiaaliviranomaisen arviointia vaatissa kriisitilanteissa ota yhteyttä Tampereen kaupungin sosiaalipäivystykseen p. 0500625990.
Myrkytystietokeskus p. 0800 147 111
Apua myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyvissä kysymyksissä ympäri vuorokauden.
Muut
Kriisikeskus Osviitta p. 0400734793
Keskustelutukea nopeasti, ilman lähetettä tai diagnoosia, maksutta. Kriisikeskus Osviitta palvelee osoitteessa Sorinkatu 4 C, sisäpiha 2. kerros, varaa aika etukäteen soittamalla. Tarkista aukioloajat Kriisikeskus Osviitan verkkosivulta. Muista myös valtakunnallinen kriisipuhelin p.09 2525 0111, joka tarjoaa keskustelutukea ympäri vuorokauden.
Turvakoti 24h p.050 309 9313, p.050 337 3205
Turvakodit sijaitsevat Tampereella Mutkakadulla ja Hämeenkadulla ja ovat avoinna ympäri vuorokauden. Turvakotien yhteystiedot.
Nuorten turvatalo p.040 556 6661
Turvatalon kriisimajoitus sijaitsee Hämeenkatu 22C, Tampere. Lue lisää nuorten turvatalon toiminnasta.
Neuvolapalvelut
Neuvolapalvelut tarjoavat perheille tukea terveyteen sekä hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Neuvolat tekevät yhteistyötä mm. varhaiskasvatuksen, perhekeskuksen, sosiaalitoimen sekä erikoissairaanhoidon kanssa.
Neuvolapalvelut toimivat ajanvarauksella.
Tutustu lastenneuvolan palveluihin
Kouluterveydenhuolto
Kouluikäisen lapsen kasvua ja kehitystä seurataan kouluterveydenhuollossa. Kouluterveydenhuollon keskeisiä tehtäviä ovat määräaikaiset terveystarkastukset, terveysneuvonta, rokottaminen, koulun terveydellisten olojen seuranta ja kouluyhteisön hyvinvoinnin tukeminen. Kouluterveydenhuollon kautta on tavoitettavissa kouluterveydenhoitaja, koulun psykiatrinen sairaanhoitaja eli psyykkari sekä koululääkäri. Koululaisen asioita hoidetaan yhteistyössä perheen ja oppilashuollon muiden toimijoiden kanssa.
Tutustu kouluterveydenhuollon palveluihin
Nuorisotyö
Nuorisotyön palvelut sekä erityisnuorisotyö tarjoavat tukea ja apua sekä nuorelle että vanhemmille. Työtä tehdään sekä yksilötyönä että ryhmissä. Toimintaan kuuluu vahva yhteistyö kuraattoreiden, koulujen, nuorisotiimin sekä sosiaalipalveluiden kanssa. Asiakkuus voi syntyä yhteistyötahon välityksellä tai nuoren/aikuisen omasta aloitteesta.
Seurakunnan PikkuHelppi
Ylöjärven seurakunnan perhetoiminta PikkuHelppi tarjoaa mm. aikaa huolien jakamiseen ammattilaisen kanssa, lasten kanssa ulkoilua, apua läksyjen teossa.
Tutustu perhetoiminta PikkuHelppiin
Tukea läheisen jaksamiseen
Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry:n omaisneuvonnassa oireilevan tai sairastuneen läheinen saa tukea omaan jaksamiseensa, toivoa muuttuneeseen arkeen ja tietoa psyykkisistä sairauksista sekä mielenterveys- ja päihdepalveluista. Lisäksi yhdistys tarjoaa vertaistukea, luentoja sekä ryhmä- ja virkistystoimintaa. Voit varata ajan maksuttomaan keskustelutukeen sähköisen ajanvarauskalenterin kautta, puhelimitse p. 040 722 4292 tai sähköpostilla omaisneuvonta@finfamipirkanmaa.fi
Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi.
Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi. Sosiaali- tai terveyspalveluiden ammattilainen ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse 1-3 arkipäivän kuluessa.
Soita Nopeaan perheohjaukseen p. 044 431 4325 (arkipäivisin), kun kaipaat tukea nopeasti ja ennaltaehkäisevästi erilaisiin perheiden pulmatilanteisiin.
Poikkea paikan päällä Perhekioskilla, Elon kauppakeskuksessa. Kioskilla saatavilla perheohjaajan keskustelutukea perheiden pulmatilanteisiin. Katso Perhekioskin viikko-ohjelma.
Chattaa vanhempien En jaksa-sivustolla tai tutustu palvelusta löytyviin tarinoihin oman arjen tueksi.
Asiantuntijapuoti
Asiantuntijapuoti on moniammatillinen tiimi, joka tarjoaa mahdollisuuden haasteiden ratkaisemiseen eri ammattiryhmien asiantuntijuutta hyödyntäen. Palvelu on tarkoitettu alle kouluikäisten lasten perheille. Ota huolesi puheeksi sinua lähinnä olevan työntekijän kanssa ja hän ohjaa sinua tämän palvelun äärelle.
Neuvolapsykologi
Neuvolapsykologien palveluihin kuuluvat lasta odottavien ja vauvaperheiden kanssa tehtävä lyhytterapeuttinen työskentely sekä alle kouluikäisten lasten taitojen tuen tarpeen arviointi. Palveluihin hakeudutaan pääasiassa esimerkiksi neuvolan lähetteellä, mutta tarvittaessa voit ottaa myös itse yhteyttä puhelimitse.
Tutustu neuvolapsykologien palveluihin
Koulukuraattorit ja koulupsykologit
Koulupsykologit ja -kuraattorit pyrkivät edistämään oppilaan ja opiskelijan hyvää oppimista, psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia yksilöllisesti. Koulupsykologin työ painottuu oppilaan tai opiskelijan koulunkäynnissä, oppimisessa tai kasvussa ja kehityksessä esiin tulevien haasteiden selvittämiseen, tutkimiseen ja tukemiseen keskustelu -, tutkimus- ja tukikäynnein. Koulukuraattorin työ painottuu ohjaukseen ja neuvontaan esim. sosiaalisiin suhteisiin tai käyttäytymiseen liittyen.
Tutustu opiskeluhuollon palveluihin
Perheneuvola
Ylöjärven perhe- ja mielenterveyspalvelujen perheneuvola palvelee ylöjärveläisiä lapsiperheitä lapsen kasvuun, kehitykseen ja perheen vuorovaikutukseen liittyvissä asioissa. Lasten asioissa palvelut on tarkoitettu alle 13-vuotiaille. Huolet voivat liittyä lapsen kasvuun ja kehitykseen, perheen vuorovaikutukseen, vanhemmuuteen tai parisuhteen tukemiseen. Perheneuvolan asiakkaaksi voi hakeutua yhteydenottolomakkeella tai soittamalla.
Tutustu perheneuvolan palveluihin
Lapsiperheiden sosiaalityö
Lapsiperheiden sosiaalityö tukee ylöjärveläisiä lapsiperheitä silloin, kun perhe kaipaa apua lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin tukemisessa,
jokapäiväisestä elämästä selviytymisessä sekä asumiseen ja talouteen liittyvissä asioissa.
Tutustu lapsiperheiden sosiaalityöhön.
Lapsiperheiden kotipalvelu
Lapsiperheiden kotipalvelua järjestetään perheille, joissa vanhemmat tarvitsevat apua lapsen hoidossa ja arjessa selviytymisessä. Kotipalvelun tarvetta arvioitaessa otetaan huomioon avun tarpeen kiireellisyys ja mahdollisuus saada muuta apua tai palvelua. Ensisijaisesti palvelua annetaan lapsen hyvinvoinnin turvaamiseksi tilanteissa, joissa vanhempien toimintakyky on alentunut. Toissijaisesti palvelua annetaan vanhempien hoito- tai asiointikäyntien ajaksi. Palvelu on maksullinen.
Lastensuojelu
Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kasvuun ja kehitykseen. Lastensuojelun lähtökohtana on lapsen etu ja lastensuojelun tehtävänä on tukea vanhempia lapsen kasvatuksessa ja huolenpidossa sekä varmistaa lapselle turvalliset kasvuolosuhteet. Lastensuojelun toimet suunnitellaan siten, että lopputulos on mahdollisimman hyvä lapsen kannalta.
Tutustu lastensuojelun palveluihin.
Kehitysvammapalvelut
Kehitysvammahuollossa toteutetaan yksilöllistä palveluohjausta, jonka avulla pyritään löytämään kehitysvammaiselle henkilölle ja hänen perheelleen sopiva palvelukokonaisuus. Erityishuoltolain mukaisista palveluista laaditaan erityishuolto-ohjelma. Palvelutarpeen selvittämistä ja arviointia varten tehdään usein palvelusuunnitelma. Kehitysvammaisten erityispalveluista saa tietoa kuntoutusohjaajalta tai sosiaalityöntekijältä. Palveluihin haetaan ottamalla yhteyttä sosiaalityöntekijään.
Ylöjärven lapsiperheiden ja nuorten palvelut
Ylöjärven kaupungin lapsiperheiden palveluihin pääset tutustumaan lapsiperheiden teemasivun kautta. Tutustu lapsiperheiden palveluihin.
Ylöjärven kaupungin nuorten palveluihin pääset tutustumaan nuorten teemasivun kautta. Tutustu nuorten palveluihin.
Tukea ja apua verkosta
Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainnetti
Terveyskylä (tietoa ja tukea sairauksista ja omahoidosta)
Toimintaa
Ylöjärven seurakunta (tietoa kerhoista ja ryhmätoiminnasta)
Järjestöt ja vapaaehtoistyö Ylöjärvellä
Lähellä.fi (Pirkanmaalaisten järjestöjen ja ydistysten toimintaa). Voit ottaa myös yhteyttä Lähellä-keskukseen p. 050 323 3773.