Hyppää sisältöön

Neuropsykiatriset piirteet

Ylöjärven sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue, www.pirha.fi.


Neuropsykiatristen vaikeuksien taustalla on aivotoiminnan rakenteellisia ja/tai toiminnallisia poikkeavuuksia. Piirteet alkavat nousta esille tavallisesti jo ennen kouluikää ja jatkuvat jossain muodossa koko elämän ajan. 

Neuropsykiatriset piirteet vaikuttavat niin mieleen, ajatteluun, tunteisiin kuin käyttäytymiseen. Vaikutukset näkyvät arjessa esimerkiksi sosiaalisessa vuorovaikutuksessa, kielellisessä ja ei-kielellisessä viestinnässä, tunteiden säätelyssä ja oman toiminnan ohjauksessa.

Neuropsykiatrisia piirteitä voi esiintyä ilman, että ne johtaisivat diagnoosiin. Oikeastaan jokaisella meistä on jossain määrin neuropsykiatrisia piirteitä. Joskus samankaltaisia oireita voivat nostaa esiin haastava perhetilanne, epäsäännölliset elintavat ja fyysiset sairaudet.

Kirjat tarjoavat myös lisätietoa aiheeseen liittyen. Kirjavinkkejä aiheeseen liittyen löydät PIKI-verkkokirjaston sivuilta. 

Lukuvinkkejä lapsille

Lukuvinkkejä aikuisille

Lukuvinkkejä nuorille

Älä jää yksin

Mikäli neuropsykiatriset piirteet aiheuttavat huomattavia haasteita arjessa, on hyvä selvittää tilanne.

Ota huoli puheeksi perhettänne lähinnä olevan työntekijän kanssa.

Työntekijä voi olla varhaiskasvatuksen työntekijä, perhetyöntekijä, neuvolan, kouluterveydenhuollon tai terveysaseman työntekijä, joka auttaa ensiselvittelyssä ja ohjaa tarvittaessa muun avun piiriin.

Tietoa ja tukea

Terveyskylä on avoin sivusto, joka tarjoaa tietoa ja tukea kaikille kansalaisille eri teemojen ympärille rakennettujen virtuaalisten talojen avulla. Palveluvalikoimaan kuuluvat myös erilaiset oirenavigaattorit. Palvelut ovat maksuttomia.
Tutustu Terveyskylään

omaolo

Sähköisestä Omaolo-palvelusta löytyy tukea terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen nopeasti ja esteettömästi, ympäri vuorokauden.
Tutustu Omaolo-palveluun

Tukea

enjaksa

Ylöjärven En jaksa.fi -sivustolta löytyy erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi. Lisäksi erikseen sovittuina ajankohtina palvelevassa chatissa on mahdollista keskustella nimettömästi arjen huolista.
Tutustu En jaksa -palveluun 

Toimintaa

lahella

Ylöjärven alueen hyvinvointia ja terveyttä edistäviin järjestöihin ja yhdistyksiin pääsee tutustumaan Lähellä.fi -sivustolla tai ottamalla yhteyttä Lähellä-keskukseen, p. 050 323 3773.

Lisää järjestöjä ja seuroja on koottu Ylöjärven kaupungin verkkosivuille.
Järjestöt ja vapaaehtoistyö

Päivitetty: 2.1.2023