Hyppää sisältöön

Neuropsykiatriset piirteet

Neuropsykiatristen vaikeuksien taustalla on aivotoiminnan rakenteellisia ja/tai toiminnallisia poikkeavuuksia. Piirteet alkavat nousta esille tavallisesti jo ennen kouluikää ja jatkuvat jossain muodossa koko elämän ajan. 

Neuropsykiatriset piirteet vaikuttavat niin mieleen, ajatteluun, tunteisiin kuin käyttäytymiseen. Vaikutukset näkyvät arjessa esimerkiksi sosiaalisessa vuorovaikutuksessa, kielellisessä ja ei-kielellisessä viestinnässä, tunteiden säätelyssä ja oman toiminnan ohjauksessa.

Neuropsykiatrisia piirteitä voi esiintyä ilman, että ne johtaisivat diagnoosiin. Oikeastaan jokaisella meistä on jossain määrin neuropsykiatrisia piirteitä. Joskus samankaltaisia oireita voivat nostaa esiin haastava perhetilanne, epäsäännölliset elintavat ja fyysiset sairaudet.

Kirjat tarjoavat myös lisätietoa aiheeseen liittyen. Kirjavinkkejä aiheeseen liittyen löydät PIKI-verkkokirjaston sivuilta. 

Lukuvinkkejä lapsille

Lukuvinkkejä aikuisille

Lukuvinkkejä nuorille

Älä jää yksin

Mikäli neuropsykiatriset piirteet aiheuttavat huomattavia haasteita arjessa, on hyvä selvittää tilanne.

Ota huoli puheeksi perhettänne lähinnä olevan työntekijän kanssa.

Työntekijä voi olla varhaiskasvatuksen työntekijä, perhetyöntekijä, neuvolan, kouluterveydenhuollon tai terveysaseman työntekijä, joka auttaa ensiselvittelyssä ja ohjaa tarvittaessa muun avun piiriin.

Pyydä apua

Neliö jonka sisässä teksti pyydä apua

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi.

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi. Sosiaali- tai terveyspalveluiden ammattilainen ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse 1-3 arkipäivän kuluessa. 

Soita Nopeaan perheohjaukseen p. 044 431 4325 (arkipäivisin), kun kaipaat tukea nopeasti ja ennaltaehkäisevästi erilaisiin perheiden pulmatilanteisiin.  

Poikkea paikan päällä Perhekioskilla, Elon kauppakeskuksessa. Kioskilla saatavilla perheohjaajan keskustelutukea perheiden pulmatilanteisiin. Katso Perhekioskin viikko-ohjelma.

Chattaa aikuisten  En jaksa.fi -sivustolla tai nuorten Normaali -sivustolla. Chatissa mahdollisuus keskustella arjen huolista ammattilaisen kanssa sovittuina ajankohtina. Tarjolla myös erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi.

Päivitetty: 4.4.2022