Hyppää sisältöön

Neuropsykiatriset vaikeudet eri ikäkausina

Neuropsykiatriset vaikeudet voivat näkyä arjessa eri tavoin eri ikäkausina. 

Neuropsykiatriset vaikeudet lapsilla ja nuorilla

Lapsen ja nuoren kasvu ja kehitys on jatkuva, kokonaisvaltainen tapahtuma, johon vaikuttavat monet tekijät. Jos lapsen tai nuoren käyttäytyminen näyttää ja tuntuu kaoottiselta ja epäjohdonmukaiselta, voi taustalla olla neuropsykiatriset piirteet. Tällöin kannattaa tilannetta pysähtyä tarkastelemaan enemmän.

  • Lapsuudessa neuropsykiatriset vaikeudet voivat tulla esille esimerkiksi: nukahtamisen vaikeutena, leikkeihin jumiutumisena, vaikeuksina leikkiä toisten kanssa, kontaktin saamisen vaikeutena, aggressiivisena tai passiivisena vuorovaikutuksena. 
  • Nuoruudessa neuropsykiatriset vaikeudet voivat tulla esille esimerkiksi: vaikeutena hahmottaa aikatauluja ja suunnitella tulevaa, muutostilanteissa ilmenevä stressinä ja jumiutumisena, aloittamisen ja lähtemisen vaikeutena tai viestien sanatarkkana tulkitsemisena, joka vaikuttaa sosiaalisia suhteita.

Suosittelemme tutustumaan myös Lapset ja nuoret -osioon, joka kokoaa yhteen tietoa ja tukea lapsuuteen ja nuoruuteen liittyen, eri ikävuosien mukaan.  

Neuropsykiatriset vaikeudet aikuisilla

Neuropsykiatrisia häiriöitä pidetään helposti pelkästään lapsuuteen ja nuoruuteen kuuluvina häiriöinä. Samankaltaiset neuropsykiatriset piirteet ohjaavat kuitenkin myös aikuisten arkea.  

Aikuisilla sisäinen levottomuus on usein tyypillisempää, kuin ulospäin näkyvä motorinen ylivilkkaus. Iän myötä ulkoiset haasteet usein vähenevät ja oireet ilmenevät enemmän sisäisinä tunnetiloina.

Aikuisten hyvinvointi -osiossa keskitytään perheen aikuisten hyvinvointiin, parisuhteeseen ja vanhemmuuteen. Kun perheessä yksilöt voivat hyvin - voi perhekin hyvin.

Tukitoimintojen arvioimiseksi ota yhteyttä oman alueen terveyspalveluihin. Ylöjärven sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue, www.pirha.fi.

Kuntouttavia tukimuotoja on erilaisia aina yksilökuntoutuksesta, koko perheen tukemiseen.  Esimerkiksi:

  • Sopeutumisvalmennuskurssit yksilöille ja perheille 
  • Oma väylä -kuntoutus opiskeleville, työssä käyville tai väliaikaisesti työelämästä poissa oleville 16–29-vuotiaille

Lisätietoja kuntoutusmuotoista  Kelan verkkosivuilla.  Tukitoimintojen arvioimiseksi ja käynnistämiseksi  ota yhteyttä oman alueen terveyspalveluihin.

Osaan palveluista voi hakeutua ilman diagnoosia tai lähetettä. Jo huoli riittää. Ylöjärveläisten perheiden arkea tukevia matalan kynnyksen palveluja ovat esimerkiksi:

Päivitetty: 2.1.2023