Hyppää sisältöön

Nuoren huoli vanhemmasta

Joskus omien vanhempien jaksaminen huolettaa.

Jokainen meistä osallistuu omalta osaltaan arjen askareisiin, kuten kotitöihin, mutta on hyvä muistaa, että arki on kuitenkin aina perheen aikuisten vastuulla. Mikäli sinusta tuntuu, että vanhemmat eivät jaksa huolehtia perheenne arjesta ja sinä kannat vastuuta perheen arjesta, kuten huolehtimalla sisaruksista – älä jää huolesi kanssa yksin.

Isoista ja pieneltäkin tuntuvista huolista kannattaa puhua mahdollisimman varhain. Ota huoli puheeksi sinulle läheisen aikuisen kanssa. Se voi esimerkiksi olla perheen muu aikuinen, opettaja, koulukuraattori, nuorisotyöntekijä, kouluterveydenhuollon tai terveysaseman  työntekijä, joka auttaa ensiselvittelyssä ja ohjaa tarvittaessa muun avun piiriin. Aina puhuminen ei ole helppoa, mutta se kannattaa!

Hätätilanteissa soita 112

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Normaali.fi: Miten huolista voi kertoa muille?

Hätänumero 112

soita hätänumeroon 

  • kun kohtaat hätätilanteen, tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle.
  • kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa.

Terveyskeskuksen ensiapu p. 0356528000

On tarkoitettu välitöntä hoitoa vaativiin sairauksiin ja tapaturmiin. Ensiapu toimii ajanvarauksella, hätätilanteessa voit tulla suoraan ensiapuun. Kiireellinen hoito Ylöjärvellä.

Päivystysapu p. 116117

Soita Pirkanmaan yhteiseen päivystysapuun, kun pohdit päivystykseen lähtemistä oman terveyskeskuksesi ollessa kiinni. Päivystysapu auttaa kiireellisissä tilanteissa, mutta hätätilanteessa soita 112.

Sosiaalipäivystys Ylöjärvellä p. 050 437 1301

Kiireellistä sosiaalityöntekijän tukea tai välitöntä puuttumista lapsen tai nuoren asioissa, joissa ei voi odottaa seuraavaan päivään tai viikonlopun yli. Palvelu avoinna arkisin klo 8-16.

Ilta- ja viikonloppuaikoina välitöntä sosiaaliviranomaisen arviointia vaatissa kriisitilanteissa ota yhteyttä Tampereen kaupungin sosiaalipäivystykseen p. 0500625990.

Myrkytystietokeskus p. 0800 147 111

Apua myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyvissä kysymyksissä ympäri vuorokauden.

Muut

Kriisikeskus Osviitta p. 0400734793

Keskustelutukea nopeasti, ilman lähetettä tai diagnoosia, maksutta. Kriisikeskus Osviitta palvelee osoitteessa Sorinkatu 4 C, sisäpiha 2. kerros, varaa aika etukäteen soittamalla. Tarkista aukioloajat Kriisikeskus Osviitan verkkosivulta. Muista myös valtakunnallinen kriisipuhelin p.09 2525 0111, joka tarjoaa keskustelutukea ympäri vuorokauden.

Turvakoti 24h p.050 309 9313, p.050 337 3205

Turvakodit sijaitsevat Tampereella Mutkakadulla ja Hämeenkadulla ja ovat avoinna ympäri vuorokauden. Turvakotien yhteystiedot.

Nuorten turvatalo p.040 556 6661

Turvatalon kriisimajoitus sijaitsee Hämeenkatu 22C, Tampere. Lue lisää nuorten turvatalon toiminnasta.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa terveydenhoitajan tai psyykkarin kanssa: Kouluterveydenhuollon palvelut

Kuraattorin kanssa: Kuraattorin palvelut

Kouluyhteisöohjaajan kanssa: Kouluyhteisöohjaajien palvelut

Nuorisotyössä:

  • Rundi on nuorisopalveluiden liikkuvan nuorisotyön käytössä oleva matkailuauto, joka toimii liikkuvana nuorisotilana. Rundissa työskentelee kaksi nuorisotyön ohjaajaa. Rundi liikkuu koko Ylöjärven alueella, esimerkiksi koulujen pihoissa ja puistoissa. Rundin voi myös toivoa tulemaan omille toivepaikoille somen tai puhelimen välityksellä. Rundin aikataulu ja palvelut.
  • Nuorisotiloissa on tavattavissa nuoristotyön ohjaajat, jotka tarjoavat keskustelutukea. Ylöjärven nuorisotilat
  • Tutustu myös muihin nuorisotyön palveluihin. Nuorisopalvelut

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry:n nuorisotyöntekijän kanssa:

Onko joku läheisesi sairastunut johonkin mielenterveyshäiriöön tai onko läheiselläsi ongelmia päihteiden kanssa? Oletko huolissasi ystäväsi, vanhempasi tai sisaruksesi jaksamisesta tai omasta jaksamisestasi? Koetko, että et tiedä mitä tekisit tai kenelle puhuisit?

Tapaamme nuoria myös yksilökäynneillä. Jos sinulla on huolta tai murhetta sairastuneesta läheisestäsi tai omasta jaksamisestasi, niin ota yhteyttä. Sovitaan aika ja paikka, milloin ja missä nähdään. Tapaaminen onnistuu myös meidän toimistollamme Tampereen keskustassa osoitteessa Hämeenkatu 25 A. 3. ja 6. kerros.

Lähetä Sarille viestiä WhatAppissa tai Snäpissä:
Sari / 040 544 3139 / Snapchat: sarifinfami

tarkista yhteystiedot FinFami Pirkanmaan sivuilta 

FinFami Pirkanmaan nuorten toiminta on suunnattu alle 29v. nuorille, joiden läheisellä, ystävällä, vanhemmalla, sisaruksella, isovanhemmalla tai muulla tärkeällä ihmisellä on mielenterveyden pulmia tai päihdeongelma. Jo huolikin läheisen hyvinvoinnista riittää yhteydenottoon tai toimintaan osallistumiseen.

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi.

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi. Otamme sinuun yhteyttä puhelimitse 1-3 arkipäivän kuluessa.   

Poikkea paikan päällä nuorisotiloissa, joissa on mahdollista ottaa huolensa puheeksi luotettavasti nuorisotyön ohjaajan kanssa.

Chattaa nuorten Normaali -sivustolla, jossa mahdollisuus keskustella nimettömästi arjen huolista sovittuina ajankohtina. Lisäksi tarjolla tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi.

Ylöjärven lapsiperheiden ja nuorten palvelut

lapsi, ilmapallo

Ylöjärven kaupungin lapsiperheiden palveluihin pääset tutustumaan lapsiperheiden teemasivun kautta. Tutustu lapsiperheiden palveluihin.

kaksi nuorta

Ylöjärven kaupungin nuorten palveluihin pääset tutustumaan nuorten teemasivun kautta. Tutustu nuorten palveluihin.

Tukea ja apua verkosta

Tietokone

Sekasin-chat

MLL Nuortennetti

Terveyskylä (tietoa ja tukea sairauksista ja omahoidosta)

Mielenterveystalo

Toimintaa

Kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut (tietoa mm. kulttuuritarjonnasta, kirjaston- ja työväenopiston palveluista)

Ylöjärven seurakunta (tietoa kerhoista ja ryhmätoiminnasta)

Järjestöt ja vapaaehtoistyö Ylöjärvellä

Lähellä.fi (Pirkanmaalaisten järjestöjen ja ydistysten toimintaa). Voit ottaa myös yhteyttä Lähellä-keskukseen p. 050 323 3773.

Päivitetty: 13.5.2022