Hyppää sisältöön

Ongelma- ja kriisitilanteet perheessä

Ylöjärven sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue, www.pirha.fi.


Arjessa voi tapahtua ikäviäkin asioita, joihin ei voi aina varautua etukäteen. Arjen ongelma- ja kriisitilanteet voivat liittyä perheenjäsenen hyvinvointiin ja terveyteen, elämänmuutoksiin tai turvallisuuden tunteeseen.

Fyysistä ja psyykkistä turvallisuutta uhkaavia asioita voivat olla esimerkiksi perheen muutto, muutokset parisuhteessa, sairastuminen tai kuolema lähipiirissä. Tästä osiosta löydät tietoa erilaisista ongelma- ja kriisitilanteista, sekä tietoa palveluista, jotka auttavat selviytymään vaikeista elämäntilanteista.

Haastava elämäntilanne ja ongelmat jaksamisen kanssa ovat monelle vanhemmalle ja perheelle tuttuja. Mahdollisimman tavallinen arki ja rutiinit tukevat jokaista perheenjäsentä ja auttavat pääsemään kiinni normaaliin elämänrytmiin.

Hyvä arki haasteista huolimatta

On kuitenkin hyvä muistaa, että arki voi olla mielekästä ja hyvää haasteista huolimatta.

Omaa  ja lasten hyvinvointia voi vahvistaa arjen rutiineilla, perustarpeista huolehtimalla ja mielekkään tekemisen sekä ihmissuhteiden avulla. Samat arkiset keinot tukevat mielenterveyttä myös vaistoinkäymisten äärellä. 

Lasten suotuisa kehitys ja koko perheen hyvinvointi ei edellytä ongelmatonta arkea ja lapsuutta –kunhan ongelmat tunnistetaan ja niihin tartutaan rakentavasti ja koko perhe otetaan mukaan perheen arkielämän tilanteiden ratkaisemiseen. 

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Enjaksa.fi: Kriisistä selviytyminen. Enjaksa.fi

Hyvinvointipuun avulla voi pohtia mistä perheen hyvinvointi muodostuu niin perheenä kuin yksilöinäkin. Työkalu on koottu Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry:n Toivosta turvaa -hankkeessa. Tutustu työkaluun. 

Tuntuu ongelma suurelta tai pieneltä, sen kanssa ei tarvitse jäädä yksin! 

Ota huoli puheeksi perhettänne lähinnä olevan työntekijän kanssa. Työntekijä voi olla perhetyöntekijä, neuvolan, kouluterveydenhuollon tai terveysaseman työntekijä, joka auttaa ensiselvittelyssä ja ohjaa tarvittaessa muun avun piiriin.

Ylöjärven sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue, www.pirha.fi.

Kun huoli on suuri, apua on tarjolla terveysasemilla ja Pirkanmaan yhteisessä päivystysapu 116117-puhelinpalvelussa. Hätätilanteissa soita 112.

Muut

Myrkytystietokeskus p. 0800 147 111

Apua myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyvissä kysymyksissä ympäri vuorokauden.

Kriisikeskus Osviitta p. 0400734793

Keskustelutukea nopeasti, ilman lähetettä tai diagnoosia, maksutta. Kriisikeskus Osviitta palvelee osoitteessa Sorinkatu 4 C, sisäpiha 2. kerros, varaa aika etukäteen soittamalla. Tarkista aukioloajat Kriisikeskus Osviitan verkkosivulta.  Muista myös valtakunnallinen kriisipuhelin p.09 2525 0111, joka tarjoaa keskustelutukea ympäri vuorokauden.

Turvakoti 24h p.050 309 9313, p.050 337 3205

Turvakodit sijaitsevat Tampereella Mutkakadulla ja Hämeenkadulla ja ovat avoinna ympäri vuorokauden. Turvakotien yhteystiedot.

Nuorten turvatalo p.040 556 6661

Turvatalon kriisimajoitus sijaitsee Hämeenkatu 22C, Tampere. Lue lisää nuorten turvatalon toiminnasta.

Tietoa ja tukea

Terveyskylä on avoin sivusto, joka tarjoaa tietoa ja tukea kaikille kansalaisille eri teemojen ympärille rakennettujen virtuaalisten talojen avulla. Palveluvalikoimaan kuuluvat myös erilaiset oirenavigaattorit. Palvelut ovat maksuttomia.
Tutustu Terveyskylään

omaolo

Sähköisestä Omaolo-palvelusta löytyy tukea terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen nopeasti ja esteettömästi, ympäri vuorokauden.
Tutustu Omaolo-palveluun

Tukea

enjaksa

Ylöjärven En jaksa.fi -sivustolta löytyy erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi. Lisäksi erikseen sovittuina ajankohtina palvelevassa chatissa on mahdollista keskustella nimettömästi arjen huolista.
Tutustu En jaksa -palveluun 

Toimintaa

lahella

Ylöjärven alueen hyvinvointia ja terveyttä edistäviin järjestöihin ja yhdistyksiin pääsee tutustumaan Lähellä.fi -sivustolla tai ottamalla yhteyttä Lähellä-keskukseen, p. 050 323 3773.

Lisää järjestöjä ja seuroja on koottu Ylöjärven kaupungin verkkosivuille.
Järjestöt ja vapaaehtoistyö

Päivitetty: 2.1.2023