Hyppää sisältöön

Ongelma- ja kriisitilanteet perheessä

Arjessa voi tapahtua ikäviäkin asioita, joihin ei voi aina varautua etukäteen. Arjen ongelma- ja kriisitilanteet voivat liittyä perheenjäsenen hyvinvointiin ja terveyteen, elämänmuutoksiin tai turvallisuuden tunteeseen.

Fyysistä ja psyykkistä turvallisuutta uhkaavia asioita voivat olla esimerkiksi perheen muutto, muutokset parisuhteessa, sairastuminen tai kuolema lähipiirissä. Tästä osiosta löydät tietoa erilaisista ongelma- ja kriisitilanteista, sekä tietoa palveluista, jotka auttavat selviytymään vaikeista elämäntilanteista.

Haastava elämäntilanne ja ongelmat jaksamisen kanssa ovat monelle vanhemmalle ja perheelle tuttuja. Mahdollisimman tavallinen arki ja rutiinit tukevat jokaista perheenjäsentä ja auttavat pääsemään kiinni normaaliin elämänrytmiin.

Kriisistä selviytyminen

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Enjaksa.fi: Kriisistä selviytyminen. Enjaksa.fi

Huolettaako Ukrainan tilanne?

Ukrainan tilanne ja tapahtumat voivat  huolettaa kaiken ikäisiä. Myös lapsille ja nuorille herää kysymyksiä tilanteeseen liittyen. Videolta voit katsoa vinkkejä, miten voit puhua tilanteesta lapsen tai nuoren kanssa. Muista huolehtia myös omasta jaksamisestasi vaikeana aikana. 

Video. Enjaksa.fi: Kuinka puhua lapsen kanssa Ukrainan tilanteesta?

Älä jää yksin

Tuntuu ongelma suurelta tai pieneltä, sen kanssa ei tarvitse jäädä yksin! 

Ota huoli puheeksi perhettänne lähinnä olevan työntekijän kanssa. Työntekijä voi olla perhetyöntekijä, neuvolan, kouluterveydenhuollon tai terveysaseman työntekijä, joka auttaa ensiselvittelyssä ja ohjaa tarvittaessa muun avun piiriin.

Kun huoli on suuri, apua on tarjolla terveysasemilla ja Pirkanmaan yhteisessä päivystysapu 116117-puhelinpalvelussa. Hätätilanteissa soita 112. Kiireellinen hoito Ylöjärvellä.

Ylöjärveläisten käytössä on myös Omaolo-palvelu, jossa voit tehdä erilaisia oirearvioita, terveystarkastuksen tai aloittaa hyvinvointivalmennuksen. Suosittelemme tutustumaan palveluun.

Hätänumero 112

soita hätänumeroon 

  • kun kohtaat hätätilanteen, tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle.
  • kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa.

Terveyskeskuksen ensiapu p. 0356528000

On tarkoitettu välitöntä hoitoa vaativiin sairauksiin ja tapaturmiin. Ensiapu toimii ajanvarauksella, hätätilanteessa voit tulla suoraan ensiapuun. Kiireellinen hoito Ylöjärvellä.

Päivystysapu p. 116117

Soita Pirkanmaan yhteiseen päivystysapuun, kun pohdit päivystykseen lähtemistä oman terveyskeskuksesi ollessa kiinni. Päivystysapu auttaa kiireellisissä tilanteissa, mutta hätätilanteessa soita 112.

Sosiaalipäivystys Ylöjärvellä p. 050 437 1301

Kiireellistä sosiaalityöntekijän tukea tai välitöntä puuttumista lapsen tai nuoren asioissa, joissa ei voi odottaa seuraavaan päivään tai viikonlopun yli. Palvelu avoinna arkisin klo 8-16.

Ilta- ja viikonloppuaikoina välitöntä sosiaaliviranomaisen arviointia vaatissa kriisitilanteissa ota yhteyttä Tampereen kaupungin sosiaalipäivystykseen p. 0500625990.

Myrkytystietokeskus p. 0800 147 111

Apua myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyvissä kysymyksissä ympäri vuorokauden.

Muut

Kriisikeskus Osviitta p. 0400734793

Keskustelutukea nopeasti, ilman lähetettä tai diagnoosia, maksutta. Kriisikeskus Osviitta palvelee osoitteessa Sorinkatu 4 C, sisäpiha 2. kerros, varaa aika etukäteen soittamalla. Tarkista aukioloajat Kriisikeskus Osviitan verkkosivulta.  Muista myös valtakunnallinen kriisipuhelin p.09 2525 0111, joka tarjoaa keskustelutukea ympäri vuorokauden.

Turvakoti 24h p.050 309 9313, p.050 337 3205

Turvakodit sijaitsevat Tampereella Mutkakadulla ja Hämeenkadulla ja ovat avoinna ympäri vuorokauden. Turvakotien yhteystiedot.

Nuorten turvatalo p.040 556 6661

Turvatalon kriisimajoitus sijaitsee Hämeenkatu 22C, Tampere. Lue lisää nuorten turvatalon toiminnasta.

Pyydä apua

Neliö jonka sisässä teksti pyydä apua

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi.

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi. Sosiaali- tai terveyspalveluiden ammattilainen ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse 1-3 arkipäivän kuluessa. 

Soita Nopeaan perheohjaukseen p. 044 431 4325 (arkipäivisin), kun kaipaat tukea nopeasti ja ennaltaehkäisevästi erilaisiin perheiden pulmatilanteisiin.  

Poikkea paikan päällä Perhekioskilla, Elon kauppakeskuksessa. Kioskilla saatavilla perheohjaajan keskustelutukea perheiden pulmatilanteisiin. Katso Perhekioskin viikko-ohjelma.

Chattaa aikuisten  En jaksa.fi -sivustolla tai nuorten Normaali -sivustolla. Chatissa mahdollisuus keskustella arjen huolista ammattilaisen kanssa sovittuina ajankohtina. Tarjolla myös erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi.

Päivitetty: 19.5.2022