Hyppää sisältöön

Onnettomuuden kohdatessa

Onnettomuus ja tapaturma perheessä ovat aina yllättäviä tapahtumia, joihin ei ole pystynyt varautumaan.

Onnettomuuden aikaiset tapahtumat ja vaikutelmat saattavat olla mielessä hajanaisina palasina. Tapahtunutta onnettomuutta on siksi tärkeää käsitellä yhdessä perheenjäsenten kanssa siten, että tapahtumasta syntyy yhteinen jäsentynyt tarina niin lapsen kuin aikuisenkin mieleen.

Onnettomuuden jälkeen niin aikuisilla kuin lapsillakin tavallisia ovat syyllisyysajatukset ja ajatukset siitä, että olisiko voinut estää onnettomuutta tapahtumasta. Pienen lapsen ajattelussa mielikuvitus ja todellisuus helposti sekoittuvat ja lapsi saattaa kuvitella jollain tavalla aiheuttaneensa tapahtuneen.

On tärkeää selittää lapselle tapahtumaa tarvittaessa useitakin kertoja, jotta lapsi ei jää kantamaan epärealistisia syyllisyyden tunteita. ​

Miten auttaa lasta ​

  • Anna lapselle mahdollisuus kertoa tuntemuksistaan. Hyväksy lapsen reaktiot ja suhtaudu sallivasti ja ymmärtäväisesti lapsen tapaan ilmaista oloaan.​
  • Kuuntele, ota vastaan ja hyväksy lapsen reaktiot ja suhtaudu sallivasti ja ymmärtäväisesti lapsen tapaan ilmaista oloaan.​
  • Vastaa lapsen kysymyksiin kärsivällisesti ja totuudenmukaisesti kuitenkin niin, ettet lisää lapsen pelkoja ja epävarmuutta.​
  • Rohkaise lasta puhumaan avaamalla keskustelua sopivilla kysymyksillä.​ Tarvittaessa apuna voit käyttää esimerkiksi kuvia, tarinoita tai piirtämistä.
  • Pysy itse rauhallisena, sillä vanhemman rauhallisuus luo lapselle turvallisuuden tunnetta.

Turvallisuuden tunteen ylläpitäminen

Onnettomuus herättää kaikissa perheenjäsenissä pelkoa ja turvattomuutta. Turvallisuuden tunnetta on hyvä vahvistaa läheisyydellä, kosketuksella, syliin ottamisella ja huolenpidolla. Lapselle voi vakuuttaa toistuvasti, että nyt kaikki ovat turvassa. Lapsen turvallisuuden tunnetta voi vahvistaa myös kertomalla tällaisten onnettomuuksien olevan harvinaisia.

Arkirutiinien säilyttäminen ennallaan luo turvaa myös vaikeissa elämäntilanteissa. Tavallinen ja tuttu arki, kuten perheen rutiinit, turvaverkko ja sosiaaliset suhteet, harrastukset ja perheen omat jutut luovat turvaa ja tunnetta pysyvyydestä. ​

On hyvä muistaa, että niin lapsi kuin aikuinenkin toipuu kriisistä omaan tahtiinsa.​

Älä jää yksin

Kriisitilanteessa myös vanhemmalla on lupa olla hädissään, epätietoinen ja peloissaan sekä reagoida tapahtuneeseen omalla tavallaan. Perheen kriisitilanne koettelee vanhemman voimavaroja ja siksi onkin tärkeää, että vanhemmat hakevat tarvittaessa tukea jaksamiselleen ja apua arkeen.

Jos koet, että omat voimavarasi eivät riitä arjesta huolehtimiseen, pyydä rohkeasti apua. Ota huoli puheeksi sinua ja perhettäsi lähellä olevan työntekijän kanssa. Työntekijä voi olla esimerkiksi perhetyöntekijä, neuvolan, kouluterveydenhuollon tai oman terveysaseman työntekijä. 

Kun huoli on suuri, apua on tarjolla terveysasemilla (josta saat tarvittaessa yhteyden myös kriisiryhmään) ja Pirkanmaan yhteisessä päivystysapu 116117-puhelinpalvelussa. Hätätilanteissa soita 112Kiireellinen hoito Ylöjärvellä.

Ylöjärveläisten käytössä on myös Omaolo-palvelu, jossa voit tehdä erilaisia oirearvioita, terveystarkastuksen tai aloittaa hyvinvointivalmennuksen. Suosittelemme tutustumaan palveluun.

Hätänumero 112

soita hätänumeroon 

  • kun kohtaat hätätilanteen, tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle.
  • kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa.

Terveyskeskuksen ensiapu p. 0356528000

On tarkoitettu välitöntä hoitoa vaativiin sairauksiin ja tapaturmiin. Ensiapu toimii ajanvarauksella, hätätilanteessa voit tulla suoraan ensiapuun. Kiireellinen hoito Ylöjärvellä.

Päivystysapu p. 116117

Soita Pirkanmaan yhteiseen päivystysapuun, kun pohdit päivystykseen lähtemistä oman terveyskeskuksesi ollessa kiinni. Päivystysapu auttaa kiireellisissä tilanteissa, mutta hätätilanteessa soita 112.

Sosiaalipäivystys Ylöjärvellä p. 050 437 1301

Kiireellistä sosiaalityöntekijän tukea tai välitöntä puuttumista lapsen tai nuoren asioissa, joissa ei voi odottaa seuraavaan päivään tai viikonlopun yli. Palvelu avoinna arkisin klo 8-16.

Ilta- ja viikonloppuaikoina välitöntä sosiaaliviranomaisen arviointia vaatissa kriisitilanteissa ota yhteyttä Tampereen kaupungin sosiaalipäivystykseen p. 0500625990.

Myrkytystietokeskus p. 0800 147 111

Apua myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyvissä kysymyksissä ympäri vuorokauden.

Muut

Kriisikeskus Osviitta p. 0400734793

Keskustelutukea nopeasti, ilman lähetettä tai diagnoosia, maksutta. Kriisikeskus Osviitta palvelee osoitteessa Sorinkatu 4 C, sisäpiha 2. kerros, varaa aika etukäteen soittamalla. Tarkista aukioloajat Kriisikeskus Osviitan verkkosivulta. Muista myös valtakunnallinen kriisipuhelin p.09 2525 0111, joka tarjoaa keskustelutukea ympäri vuorokauden.

Turvakoti 24h p.050 309 9313, p.050 337 3205

Turvakodit sijaitsevat Tampereella Mutkakadulla ja Hämeenkadulla ja ovat avoinna ympäri vuorokauden. Turvakotien yhteystiedot.

Nuorten turvatalo p.040 556 6661

Turvatalon kriisimajoitus sijaitsee Hämeenkatu 22C, Tampere. Lue lisää nuorten turvatalon toiminnasta.

Terveyspalvelut

Terveysasemien, neuvolapalveluiden ja kouluterveydenhuollon hoitajat tukevat ylöjärveläisiä onnettomuuden kohdatessa. Terveysneuvonta on maksutonta.

Omahoitajien yhteystiedot

Tutustu neuvolapalveluihin

Tutustu kouluterveydenhuollon palveluihin

Mielikioski, terveyskioski

Ylöjärvellä palvelevat mielikioski ja terveyskioski jotka tarjoavat tukea hyvinvoinnin ja voimavarojen vahvistamiseen.

Mielikioskille voit ottaa yhteyttä myös silloin, kun sinulla on huolta omasta tai läheisen tilanteesta. Mielikioskin kautta tarjotaan myös vertaistukea ja ohjausta matalan kynnyksen toimintoihin, ja kioski tekee yhteistyötä järjestöjen kanssa.

Ota yhteyttä mielikioski@ylojarvi.fi tai puhelimitse 041-730 9804. Lisätietoja aukioloista ja tapahtumista Mielikioskin verkkosivuilta.

Terveyskioskille voit ottaa yhteyttä sähköpostitse terveyskioski@ylojarvi.fi, chatissa tai poikkeamalla paikan päällä kauppakeskus Elossa, Elotie 1, 33470 Ylöjärvi. Palvelu toimii ilman ajanvarausta. Terveyskioskin verkkosivulta löydät myös tietoa Arkeen voimaa-itsehoidon ryhmästä.

Lisätietoa terveyskioskin verkkosivulta

Lapsiperheiden kotipalvelu

Lapsiperheiden kotipalvelua järjestetään perheille, joissa vanhemmat tarvitsevat apua lapsen hoidossa ja arjessa selviytymisessä esimerkiksi äkillisessä kriistilanteessa tai vanhemman uupumustilanteessa. Lapsiperheiden kotipalvelu on maksullista.

Lapsiperheiden kotipalvelun yhteystiedot

Ylöjärven seurakunta

Ylöjärven seurakunta tarjoaa keskustelutukea erilaisissa elämän haasteissa tai jos kaipaat arjen juttukaveria. Lisätietoa Ylöjärven seurakunnan sivuilta.

Klikkaa pyydä apua -nappia ja kerro huolesi.

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi. Otamme sinuun yhteyttä puhelimitse 1 - 3 arkipäivän kuluessa. 

Soita Nopean perheohjaukseen p. 044 431 4325 (arkipäivisin), silloin kun kaipaatte tukea nopeasti ja ennaltaehkäisevästi erilaisiin lapsiperheiden pulmatilanteisiin.  

Poikkea paikan päällä Perhekioskilla, Elon kauppakeskuksessa. Mahdollisuus keskustella perheohjaajan kanssa erilaisista arjen pulmista lapsiperheissä. Tapahtumat ja aukiolot kannattaa varmistaa Perhekioskin viikko-ohjelmasta.

Chattaa aikuisten  En jaksa.fi -sivustolla tai nuorten Normaali -sivustolla. Chatissa mahdollisuus keskustella arjen huolista sovittuina ajankohtina. Tarjolla myös erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi.

Neuvolapsykologi

Neuvolapsykologien palveluihin kuuluvat lasta odottavien ja vauvaperheiden kanssa tehtävä lyhytterapeuttinen työskentely sekä alle kouluikäisten lasten taitojen tuen tarpeen arviointi. Palveluihin hakeudutaan pääasiassa esimerkiksi neuvolan lähetteellä, mutta tarvittaessa voit ottaa myös itse yhteyttä puhelimitse.

Tutustu neuvolapsykologien palveluihin

Koulupsykologi

Koulupsykologit  pyrkivät edistämään oppilaan ja opiskelijan hyvää oppimista, psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia yksilöllisesti. Koulupsykologin työ painottuu oppilaan tai opiskelijan koulunkäynnissä, oppimisessa tai kasvussa ja kehityksessä esiin tulevien haasteiden selvittämiseen, tutkimiseen ja tukemiseen keskustelu -, tutkimus- ja tukikäynnein. 

Tutustu opiskeluhuollon palveluihin

Perheneuvola

Ylöjärven perhe- ja mielenterveyspalvelujen perheneuvola palvelee ylöjärveläisiä lapsiperheitä lapsen kasvuun, kehitykseen ja perheen vuorovaikutukseen liittyvissä asioissa. Lasten asioissa palvelut on tarkoitettu alle 13-vuotiaille. Huolet voivat liittyä lapsen kasvuun ja kehitykseen, perheen vuorovaikutukseen, vanhemmuuteen tai parisuhteen tukemiseen.  Perheneuvolan asiakkaaksi voi hakeutua yhteydenottolomakkeella tai soittamalla.

Tutustu perheneuvolan palveluihin

Mielenterveyspalvelut

Mielenterveyspalvelut on tarkoitettu täysi-ikäisille, joilla on esimerkiksi pitkittynyt kuormittuneisuus tai kriisitilanne. Palveluihin hakeudutaan pääasiassa lääkärin lähetteellä.

Tutustu mielenterveyspalveluihin

Ylöjärven lapsiperheiden ja nuorten palvelut

lapsi, ilmapallo

Ylöjärven kaupungin lapsiperheiden palveluihin pääset tutustumaan lapsiperheiden teemasivun kautta. Tutustu lapsiperheiden palveluihin.

kaksi nuorta

Ylöjärven kaupungin nuorten palveluihin pääset tutustumaan nuorten teemasivun kautta. Tutustu nuorten palveluihin.

Tukea ja apua verkosta

Tietokone

Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainnetti/perheen huolitilanteet

Ensi-ja turvakotien liitto (tukea ja tietoa perheen huolitilanteisiin)

Toimintaa

Kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut (tietoa mm. kulttuuritarjonnasta, kirjaston- ja työväenopiston palveluista)

Ylöjärven seurakunta (tietoa kerhoista ja ryhmätoiminnasta)

Järjestöt ja vapaaehtoistyö Ylöjärvellä

Lähellä.fi (Pirkanmaalaisten järjestöjen ja ydistysten toimintaa). Voit ottaa myös yhteyttä Lähellä-keskukseen p. 050 323 3773.

Päivitetty: 19.5.2022