Hyppää sisältöön

Päihteet

Suomessa päihteiden käyttö liittyy usein erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin. 

Päihteiden käyttäminen saattaa rentouttaa ja antaa rohkeutta tutustua uusiin ihmisiin. Hetkellisesti voidaan myös kokea mielihyvää ja tunnelma on hauska. Päihteet voivat myös luoda yhteenkuuluvuuden tunnetta. Päihteiden tuoma hyvänolon tunne on kuitenkin vain väliaikaista ja käytöllä on kääntöpuolensa.

Nuorella iällä aloitettu päihteiden käyttö voi johtaa nopeammin riippuvuuteen kuin aikuisella. Päihteiden käyttö aiheuttaa myös väsymystä ja masennusta sekä altistaa esimerkiksi seksuaalirikoksen kohteeksi joutumiselle. Lisäksi päihteet saattavat aiheuttaa riitoja ihmissuhteisiin. 

Päihteiden käyttämiseen voi liittyä painostusta kavereiden taholta ja siksi kokeiluhin lähdetään mukaan. Kieltäytyminen ei ole välttämättä helppoa. Katso videolta vinkit, miten voi kieltäytyä päihteiden käyttämisestä. 

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Normaali.fi: Kuinka sanoa ei päihteille?

Kaverin päihteiden käyttö huolestuttaa?

  • Kerro kaverillesi, että olet huolissasi hänen päihteiden käytöstään.
  • Kerro, että apua on saatavilla ja voitte yhdessäkin mennä juttelemaan asiasta luotettavalle aikuiselle, esimerkiksi terveydenhoitajalle, kuraattorille tai nuorisotyöntekijälle.
  • Apua ja neuvoja voi kysyä myös auttavasta puhelimesta tai chat-palveluista.
  • Kerro huolesi jollekkin luotettavalle aikuiselle, jos kaverisi kieltäytyy hakemasta apua.
  • Muista, että voit olla tukena, mutta kaverisi päihteiden käyttö ei ole sinun vastuullasi.

Älä jää yksin!

Jos päihteisiin liittyvät asiat mietityttävät, ota asia rohkeasti puheeksi sinulle luotettavan aikuisen kanssa tai vaikkapa chatissa. Aikuinen voi olla esimerkiksi oma vanhempasi, nuorisotyöntekijä tai koulun terveydenhoitaja. Yhdessä voitte pohtia tilannettasi ja aikuinen ohjaa sinua tarvittaessa oikean palvelun pariin.

Lisäksi olemme alle olemme koonneet yleisiä kysymyksiä, joita päihteiden käyttäminen saattaa herättää. 

Vanhempieni alkoholin käyttö huolettaa ja tuntuu pelottavalta. Mitä voisin tehdä?

Jos vanhempien alkoholin käyttö huolestuttaa, se kannattaa ottaa puheeksi luotettavan aikuisen kanssa. Kertominen voi tuntua vaikealta ja vaatii rohkeutta, mutta se kannattaa. Kertominen voi olla alku muutokselle. Muista, että vanhempiesi alkoholin käyttö ei ole sinun syysi eikä sinun tehtäväsi ole kantaa vastuuta perheestäsi. Kertomisen tukena voit käyttää A-klinikkasäätiön muistilistaa.

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Normaali.fi: Perheessäni juodaan -mistä saan apua?

Minulle tarjottiin kannabista, mutta kieltäydyin. Kuitenkin minua kiinnostaisi kokeilla, mitä siitä voi seurata?

Video. Normaali.fi: Onko kannabiksen kokeilu vaarallista?

Minulle on sanottu, että sähkötupakointi on vaaratonta ja koulussakin minulle kaupattiin sähkötupakkaa. Onko sähkötupakoinnissa riskejä?

Sähkötupakan toimintaperiaate on, että kuumennettua nestettä vedetään keuhkoihin. Neste sisältää usein nikotiinia sekä muita haitallisia yhdisteitä. Vaikka sähkötupakka ei sisältäisi nikotiinia, nesteissä on aineita, jotka ovat vaarallisia terveydelle esimerkiksi heikentemällä keuhkojen toimintaa. Lyhyt käyttö voi näyttäytyä päänsärkynä, suun ja nielun ärsytyksenä sekä pahoinvointina. Sähkötupakkaan voi myös syntyä riippuvuus.

Alle 18-vuotias ei saa pitää hallussaan tupakkatuotteita tai nikotiininesteitä, joten alle 18-vuotiaalle sähkösavukkeen kauppaaminen on rikos. Jos koulussa kaupataan sähkötupakkaa, suosittelemme kertomaan asiasta luotettavalle aikuiselle, joka voi viedä asiaa eteenpäin. 

Kaverit ovat kertoneet, että nuuska piristää, parantaa itsetuntoa ja auttaa rauhoittumaan. Miksi en siis käyttäisi nuuskaa?

Nuuskan käyttämiseen saattaa liittyä myönteisiä mielikuvia ja kaverit saattavat painostaa kokeilemaan. Todellisuudessa vaikutukset kehoon ja mieleen ovat päinvastaiset. Nuuska esimerkiksi nostaa sykettä ja verenpainetta, nuuskan käytön seurauksena keho on koko ajan rasitustilassa. Lisäksi nuuska aiheuttaa riippuvuutta runsaan nikotiinimäärän vuoksi. Röökikropan sivuilta löydät vielä lisää tietoa nuuskan vaikutuksista kehoon. 

Hätänumero 112

soita hätänumeroon 

  • kun kohtaat hätätilanteen, tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle.
  • kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa.

Terveyskeskuksen ensiapu p. 0356528000

On tarkoitettu välitöntä hoitoa vaativiin sairauksiin ja tapaturmiin. Ensiapu toimii ajanvarauksella, hätätilanteessa voit tulla suoraan ensiapuun. Kiireellinen hoito Ylöjärvellä.

Päivystysapu p. 116117

Soita Pirkanmaan yhteiseen päivystysapuun, kun pohdit päivystykseen lähtemistä oman terveyskeskuksesi ollessa kiinni. Päivystysapu auttaa kiireellisissä tilanteissa, mutta hätätilanteessa soita 112.

Sosiaalipäivystys Ylöjärvellä p. 050 437 1301

Kiireellistä sosiaalityöntekijän tukea tai välitöntä puuttumista lapsen tai nuoren asioissa, joissa ei voi odottaa seuraavaan päivään tai viikonlopun yli. Palvelu avoinna arkisin klo 8-16.

Ilta- ja viikonloppuaikoina välitöntä sosiaaliviranomaisen arviointia vaatissa kriisitilanteissa ota yhteyttä Tampereen kaupungin sosiaalipäivystykseen p. 0500625990.

Myrkytystietokeskus p. 0800 147 111

Apua myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyvissä kysymyksissä ympäri vuorokauden.

Muut

Kriisikeskus Osviitta p. 0400734793

Keskustelutukea nopeasti, ilman lähetettä tai diagnoosia, maksutta. Kriisikeskus Osviitta palvelee osoitteessa Sorinkatu 4 C, sisäpiha 2. kerros, varaa aika etukäteen soittamalla. Tarkista aukioloajat Kriisikeskus Osviitan verkkosivulta. Muista myös valtakunnallinen kriisipuhelin p.09 2525 0111, joka tarjoaa keskustelutukea ympäri vuorokauden.

Turvakoti 24h p.050 309 9313, p.050 337 3205

Turvakodit sijaitsevat Tampereella Mutkakadulla ja Hämeenkadulla ja ovat avoinna ympäri vuorokauden. Turvakotien yhteystiedot.

Nuorten turvatalo p.040 556 6661

Turvatalon kriisimajoitus sijaitsee Hämeenkatu 22C, Tampere. Lue lisää nuorten turvatalon toiminnasta.

Opiskeluhuolto

Opiskeluhuollossa on useita ammattilaisia, jotka auttavat sinua päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja ohjaavat tarvittaessa oikean palvelun pariin. Palvelut ovat maksuttomia.

Kouluterveydenhuollon palvelut

Opiskeluterveydenhuollon palvelut

Opiskeluhuollon kuraattorin ja koulupsykologin palvelut

Kouluyhteisöohjaajan palvelut

Nuorisotyö

Nuorisotyön ammattilaiset auttavat myös päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja tarvittaessa ohjaavat oikean palvelun pariin. Nuorisotyöntekijöitä ja nuoriso-ohjaajia on mahdollisuus tavata nuorisotiloissa tai Rundi-autolla. Palvelut ovat maksuttomia.

Ylöjärven Erityisnuorisotyö

Ylöjärven nuorisotilat

Liikkuva nuorisotyö

Ylöjärven kaupungin päihdepalvelut (yli 18-vuotiaat)

Ylöjärven kaupungin päihdetiimi auttaa päihdeasioissa nuoria aikuisia. Palveluun voit hakeutua ilman lähetettä ja palvelut ovat maksuttomia.

Ylöjärven kaupungin päihdepalvelut

Verkosta löydät tietoa päihteistä ja nikotiinituotteista. Sivustot tarjoavat myös erilaisia tietovisoja ja mahdollisuuden kysyä päihteistä.  

Nuortenlinkki

Bueno talk

Fressis/nikotiinituotteet

Fressis/alkoholi

Oletko huolissasi vanhempiesi tai muun läheisen aikuisen päihteiden käytöstä? A-klinikan verkkosivulta löydät vertaistukea ja turvallisen aikuisen, kenelle voit kertoa luotettavasti tilanteestasi.

Lasinen lapsuus

Oletko jo aloittanut tupakoinnin tai nuuskaamiseen ja nyt haluaisit lopettaa? Fressiksen verkkosivulta löydät vinkkejä tupakoinnin tai nuuskaamisen lopettamiseen.

Fressis/lopettamisen tuki

Ylöjärven nuorten palvelut

kaksi nuorta

Ylöjärven kaupungin nuorten palveluihin pääset tutustumaan nuorten teemasivun kautta. Tutustu nuorten palveluihin.

Poikkea paikan päällä nuorisotiloissa tai liikkuvan nuorisotyön rundiautolla.Nuorisotyön työntekijöiden kanssa voit keskustella arjen pulmista.

Kysy Nuorten elämä.fi-verkkosivulla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita. Ylöjärvellä nuorten kanssa työskentelevät vastaavat kysymykseesi viiden arkipäivän kuluessa.

Chattaa nuorten Normaali.fi-sivustollaChatissa mahdollisuus keskustella arjen huolista ammattilaisen kanssa sovittuina ajankohtina.Tarjolla myös erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi.

Tekemistä vailla?

Ylöjärven kaupungin nuorten liikuntaryhmät

Ylöjärven harrastamisen malli

Ylöjärven kaupungin nuorisotilat

Nuorisopalveluiden tarjoamat harrastusryhmät

Ylöjärven seurakunnan toimintaa nuorille

Yhdistykset ja seurat

Päivitetty: 25.7.2022