Päihteet
Suomessa päihteiden käyttö liittyy usein erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin.
Päihteiden käyttäminen saattaa rentouttaa ja antaa rohkeutta tutustua uusiin ihmisiin. Hetkellisesti voidaan myös kokea mielihyvää ja tunnelma on hauska. Päihteet voivat myös luoda yhteenkuuluvuuden tunnetta. Päihteiden tuoma hyvänolon tunne on kuitenkin vain väliaikaista ja käytöllä on kääntöpuolensa.
Nuorella iällä aloitettu päihteiden käyttö voi johtaa nopeammin riippuvuuteen kuin aikuisella. Päihteiden käyttö aiheuttaa myös väsymystä ja masennusta sekä altistaa esimerkiksi seksuaalirikoksen kohteeksi joutumiselle. Lisäksi päihteet saattavat aiheuttaa riitoja ihmissuhteisiin.
Päihteiden käyttämiseen voi liittyä painostusta kavereiden taholta ja siksi kokeiluhin lähdetään mukaan. Kieltäytyminen ei ole välttämättä helppoa. Katso videolta vinkit, miten voi kieltäytyä päihteiden käyttämisestä. Lisäksi olemme alle olemme koonneet yleisiä kysymyksiä, joita päihteiden käyttäminen saattaa herättää.
Video. Normaali.fi: Kuinka sanoa ei päihteille?
Kaverin päihteiden käyttö huolestuttaa?
- Kerro kaverillesi, että olet huolissasi hänen päihteiden käytöstään.
- Kerro, että apua on saatavilla ja voitte yhdessäkin mennä juttelemaan asiasta luotettavalle aikuiselle, esimerkiksi terveydenhoitajalle, kuraattorille tai nuorisotyöntekijälle.
- Apua ja neuvoja voi kysyä myös auttavasta puhelimesta tai chat-palveluista.
- Kerro huolesi jollekkin luotettavalle aikuiselle, jos kaverisi kieltäytyy hakemasta apua.
- Muista, että voit olla tukena, mutta kaverisi päihteiden käyttö ei ole sinun vastuullasi.
Älä jää yksin!
Jos päihteisiin liittyvät asiat mietityttävät, ota asia rohkeasti puheeksi sinulle luotettavan aikuisen kanssa tai vaikkapa chatissa. Aikuinen voi olla esimerkiksi oma vanhempasi, nuorisotyöntekijä tai koulun terveydenhoitaja. Yhdessä voitte pohtia tilannettasi ja aikuinen ohjaa sinua tarvittaessa oikean palvelun pariin.
Kun huoli on suuri, apua on tarjolla Pirkanmaan yhteisessä päivystysapu 116117-puhelinpalvelussa. Hätätilanteissa soita 112.
Ylöjärven sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue, www.pirha.fi.
Vanhempieni alkoholin käyttö huolettaa ja tuntuu pelottavalta. Mitä voisin tehdä?
Jos vanhempien alkoholin käyttö huolestuttaa, se kannattaa ottaa puheeksi luotettavan aikuisen kanssa. Kertominen voi tuntua vaikealta ja vaatii rohkeutta, mutta se kannattaa. Kertominen voi olla alku muutokselle. Muista, että vanhempiesi alkoholin käyttö ei ole sinun syysi eikä sinun tehtäväsi ole kantaa vastuuta perheestäsi. Kertomisen tukena voit käyttää A-klinikkasäätiön muistilistaa.
Video. Normaali.fi: Perheessäni juodaan -mistä saan apua?
Minulle tarjottiin kannabista, mutta kieltäydyin. Kuitenkin minua kiinnostaisi kokeilla, mitä siitä voi seurata?
Video. Normaali.fi: Onko kannabiksen kokeilu vaarallista?
Minulle on sanottu, että sähkötupakointi on vaaratonta ja koulussakin minulle kaupattiin sähkötupakkaa. Onko sähkötupakoinnissa riskejä?
Sähkötupakan toimintaperiaate on, että kuumennettua nestettä vedetään keuhkoihin. Neste sisältää usein nikotiinia sekä muita haitallisia yhdisteitä. Vaikka sähkötupakka ei sisältäisi nikotiinia, nesteissä on aineita, jotka ovat vaarallisia terveydelle esimerkiksi heikentemällä keuhkojen toimintaa. Lyhyt käyttö voi näyttäytyä päänsärkynä, suun ja nielun ärsytyksenä sekä pahoinvointina. Sähkötupakkaan voi myös syntyä riippuvuus.
Alle 18-vuotias ei saa pitää hallussaan tupakkatuotteita tai nikotiininesteitä, joten alle 18-vuotiaalle sähkösavukkeen kauppaaminen on rikos. Jos koulussa kaupataan sähkötupakkaa, suosittelemme kertomaan asiasta luotettavalle aikuiselle, joka voi viedä asiaa eteenpäin.
Kaverit ovat kertoneet, että nuuska piristää, parantaa itsetuntoa ja auttaa rauhoittumaan. Miksi en siis käyttäisi nuuskaa?
Nuuskan käyttämiseen saattaa liittyä myönteisiä mielikuvia ja kaverit saattavat painostaa kokeilemaan. Todellisuudessa vaikutukset kehoon ja mieleen ovat päinvastaiset. Nuuska esimerkiksi nostaa sykettä ja verenpainetta, nuuskan käytön seurauksena keho on koko ajan rasitustilassa. Lisäksi nuuska aiheuttaa riippuvuutta runsaan nikotiinimäärän vuoksi. Röökikropan sivuilta löydät vielä lisää tietoa nuuskan vaikutuksista kehoon.
Ylöjärven opiskeluhuollon palveluista vastaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue, www.pirha.fi.
Opiskeluhuolto
Opiskeluhuollossa on useita ammattilaisia, jotka auttavat sinua päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja ohjaavat tarvittaessa oikean palvelun pariin. Palvelut ovat maksuttomia.
Nuorisotyö
Nuorisotyön ammattilaiset auttavat myös päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja tarvittaessa ohjaavat oikean palvelun pariin. Nuorisotyöntekijöitä ja nuoriso-ohjaajia on mahdollisuus tavata nuorisotiloissa tai Rundi-autolla. Palvelut ovat maksuttomia.
Verkosta löydät tietoa päihteistä ja nikotiinituotteista. Sivustot tarjoavat myös erilaisia tietovisoja ja mahdollisuuden kysyä päihteistä.
Oletko huolissasi vanhempiesi tai muun läheisen aikuisen päihteiden käytöstä? A-klinikan verkkosivulta löydät vertaistukea ja turvallisen aikuisen, kenelle voit kertoa luotettavasti tilanteestasi.
Oletko jo aloittanut tupakoinnin tai nuuskaamiseen ja nyt haluaisit lopettaa? Fressiksen verkkosivulta löydät vinkkejä tupakoinnin tai nuuskaamisen lopettamiseen.
Ylöjärven nuorten palvelut
Ylöjärven kaupungin nuorten palveluihin pääset tutustumaan nuorten teemasivun kautta. Tutustu nuorten palveluihin.
Poikkea paikan päällä nuorisotiloissa tai liikkuvan nuorisotyön rundiautolla.Nuorisotyön työntekijöiden kanssa voit keskustella arjen pulmista.
Kysy Nuorten elämä.fi-verkkosivulla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita. Ylöjärvellä nuorten kanssa työskentelevät vastaavat kysymykseesi viiden arkipäivän kuluessa.
Chattaa nuorten Normaali.fi-sivustolla. Chatissa mahdollisuus keskustella arjen huolista ammattilaisen kanssa sovittuina ajankohtina.Tarjolla myös erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi.
Tekemistä vailla?
Ylöjärven kaupungin nuorten liikuntaryhmät
Ylöjärven kaupungin nuorisotilat
Nuorisopalveluiden tarjoamat harrastusryhmät