Hyppää sisältöön

Parisuhde

Parisuhde on yksi arjen merkittävimpiä ihmissuhteita. Parisuhde vaikuttaa hyvinvointiimme kokonaisvaltaisesti heijastuen myös lähiympäristöömme. Lapsuudesta opitut parisuhdemallit- ja tavat vaikuttavat tapaamme toimia parisuhteessa.

Lapsiperheissä vanhempien tai muiden perheen arjesta vastuuta ottavien aikuisten parisuhde vaikuttaa myös lasten kehitykseen ja hyvinvointiin.

Parisuhteen hyvinvointi rakentuu yhdessä vietetylle ajalle ja suhteen hoitamiselle. Pienetkin teot ja hetket auttavat parisuhdetta pysymään hyvinvoivana arjen keskellä.

Parisuhteessa avoin keskustelu asioista ja tunteista on tärkeää, mutta ei aina helppoa. Joskus voi olla helpompi kirjoittaa vaikka kirje puolisolle. Omia parisuhdetaitoja voi halutessaan kehittää esimerkiksi Omaolon positiivinen vuorovaikutus parisuhteessa tai ristiriitojen ratkaisu parisuhteessa hyvinvointivalmennuksen avulla. Valmennukset ovat ylöjärveläisten käytössä maksuttomasti.

Jokaisessa parisuhteessa tulee joskus myös erimielisyyksiä.Tunnetason etäisyys tai ristiriidat, joiden käsittelyyn ei löydy keinoja, ovat merkkejä avun pyytämisen tarpeesta. Väestöliiton hyvä kysymys-verkkosivu tarjoaa tukea ja tietoa parisuhteen kysymyksiin.

Vinkkejä hyvinvoivaan parisuhteeseen (Hyvä kysymys)

  • Säilytä kosketus kumppaniisi ja hänen elämäänsä
  • Pidä yllä ihalua ja rakkautta
  • Pidä yllä elävä yhteys kumppaniisi
  • Luo positiivinen näkökulma
  • Siirry jumiutuneesta taistelusta vuoropuheluun
  • Ratkaise ongelmat rakentavasti
  • Kunnioita kumppanisi elämän unelmia
  • Luo yhteisiä tavoitteita
  • Erilaisuus on kasvun mahdollistaja

Arki parisuhteessa

Parisuhde muuttuu ja kehittyy vuosien mittaan. Usein parisuhteen alussa koetaan vahvaa me-henkeä ja toinen nähdään erityisenä. Alun jälkeen arki kuitenkin tulee osaksi parisuhdetta, rakastuminen muuttuu rakastamiseksi. Erilaiset muutostilanteet voivat aiheuttaa parisuhteelle kriisin. Yhdessä kuljetun matkan varrella parille rakentuu tukipylväitä, jotka auttavat selviämään erilaisissa parisuhteen tilanteissa.   

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Enjaksa.fi: Arki tuli vastaan miten käy parisuhteen?

Älä jää yksin

Toisinaan parisuhteen haasteet eivät ratkea itsestään ja silloin on hyvä pyytää apua läheiseltä tai ammattilaiselta. Ota parisuhdeasiat ja siihen liittyvät huolesi esimerkiksi neuvolan terveydenhoitajan, perheohjaajan tai muun perhettänne lähellä olevan työntekijän kanssa. 

Olemme huomanneet, että parisuhteessamme tarvitsemme aiempaa enemmän myös omaa aikaa, pitäisikö olla huolissaan?

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Enjaksa.fi: Mitä vaiheita on parisuhteessa?

Lasten kasvatus aiheuttaa parisuhteeseemme ristiriitoja, mitä voisimme tehdä?

Video. Enjaksa.fi: Kasvatusristiriidat.

Parisuhteemme on ajautunut kriisiin, onko meillä muuta vaihtoehtoa kuin ero?

Video. Enjaksa.fi: Mitä hyvää on parisuhteen kriisissä?

  

Neuvolapalvelut, kouluterveydenhuolto

Neuvolapalveluissa ja kouluterveydenhuollossa tuetaan parisuhdetta odotusajasta alkaen. Palvelut toimivat ajanvarauksella.

Tutustu äitiysneuvolan palveluihin

Tutustu lastenneuvolan palveluihin

Tutustu kouluterveydenhuollon palveluihin

Seksuaalineuvonta

Seksuaalineuvojien palvelut on tarkoitettu kaikille: naisille, miehille, muun sukupuolisille, nuorille, senioreille jne. Käynnit ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Käynneillä voi käsitellä ja pohtia seksuaaliterveyteen ja seksuaalisuuteen liittyviä asioita eri tilanteissa.

Tutustu seksuaalineuvonnan palveluihin

Ylöjärven seurakunta

Ylöjärven seurakunta tarjoaa perheneuvontaa ja parisuhteen ensiapua. Tutustu seurakunnan tarjoamiin parisuhdepalveluihin.

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi.

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi. Sosiaali- tai terveyspalveluiden ammattilainen ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse 1-3 arkipäivän kuluessa. 

Soita Nopeaan perheohjaukseen p. 044 431 4325 (arkipäivisin), kun kaipaat tukea nopeasti ja ennaltaehkäisevästi erilaisiin perheiden pulmatilanteisiin.  

Poikkea paikan päällä Perhekioskilla, Elon kauppakeskuksessa. Kioskilla saatavilla perheohjaajan keskustelutukea perheiden pulmatilanteisiin. Katso Perhekioskin viikko-ohjelma.

Chattaa vanhempien En jaksa-sivustolla tai tutustu palvelusta löytyviin tarinoihin oman arjen tueksi.

Perheneuvola

Ylöjärven perhe- ja mielenterveyspalvelujen perheneuvola palvelee ylöjärveläisiä lapsiperheitä lapsen kasvuun, kehitykseen, vanhemmuuteen parisuhteeseeb ja perheen vuorovaikutukseen liittyvissä asioissa. Lasten asioissa palvelut on tarkoitettu alle 13-vuotiaille. Asiakkaaksi hakeudutaan viranomaislähetteellä tai ottamalla yhteyttä puhelimitse.

Tutustu perheneuvolan palveluihin

Perheasiain neuvottelukeskus

Perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa tukea parisuhteen ja perheen kysymyksiin. Tampereella sijaitseva perheasiain neuvottelukeskus palvelee Ylöjärveläisiä. Yhteyttä voit ottaa puhelimitse tai sähköpostilla. 

 Tampereen perheasiain neuvottelukeskus

Ylöjärven lapsiperheiden ja nuorten palvelut

lapsi, ilmapallo

Ylöjärven kaupungin lapsiperheiden palveluihin pääset tutustumaan lapsiperheiden teemasivun kautta. Tutustu lapsiperheiden palveluihin.

kaksi nuorta

Ylöjärven kaupungin nuorten palveluihin pääset tutustumaan nuorten teemasivun kautta. Tutustu nuorten palveluihin.

Tukea ja apua verkosta

Tietokone

Parisuhdekeskus Kataja (tietoa ja tukea parisuhteeseen)

Mielenterveystalo (parisuhteen omahoito-ohjelma)

Toimintaa

Ylöjärven seurakunnan parisuhdetoiminta

Parisuhdekeskus Katajan maksuttomat verkkoluennot

Järjestöt ja vapaaehtoistyö Ylöjärvellä

Kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut (tietoa mm. kulttuuritarjonnasta, kirjaston- ja työväenopiston palveluista)

Lähellä.fi (Pirkanmaalaisten järjestöjen ja ydistysten toimintaa). Voit ottaa myös yhteyttä Lähellä-keskukseen p. 050 323 3773.

Päivitetty: 13.9.2022