Hyppää sisältöön

Perheenjäsenen sairastuminen

Perheenjäsenen vakava sairastuminen on kriisi, joka koskettaa koko perhettä ja vaikuttaa perheen arkeen.  

Jokainen kohtaa kriisin omalla tavallaan. Perheen aikuiset voivat kokea järkytystä, surua, huolta, voimattomuutta tai riittämättömyyden tunteita. Lapsi tai nuori voi puolestaan pelästyä, kokea turvattomuutta, pohtia syitä sairastumiselle tai käyttäytyä tilanteessa aikaisemmasta poikkeavalla tavalla, esimerkiksi vetäytymällä. Tärkeää on antaa tilaa kaikenlaisille tunteille.

Perheessä voi olla sekä fyysistä että psyykkistä sairautta ja niiden kesto voi vaihdella. Vakava, pitkäaikaista hoitoa vaativa sairastuminen tulee usein yllättäen. Tärkeää on, että sairastuneen rinnalla myös koko perhe saa tukea ja tietoa. 

Muista että,

  • Kaikkia vastauksia ei tarvitse olla valmiina, kun keskustelet lapsesi kanssa sairaudesta
  • Puhuminen usein auttaa, ei tarvitse selvitä yksin
  • Myös muut lähelläsi olevat aikuiset voivat olla tukenasi esimerkiksi arjen askareissa

Pitkäaikaissairaus tai kehitysvammaisuus 

Pitkäaikaissairaus muuttaa perheen elämää merkittävästi. Perheen arki muovautuu uudenlaiseksi ja tulevaisuuden suunnitelmat tai haaveet usein muuttuvat.

Vakava pitkäaikaissairaus tai kehitysvammaisuus vaatii erityisesti perheen vanhemmilta voimavaroja ja monenlaiset kysymykset ovat mielessä. Myöhemmässä vaiheessa pitkäaikaissairaus tai kehitysvammaisuus voi tuoda mukanaan myös myönteisiä muutoksia perheeseen, esimerkiksi uusien arvojen muodossa tai perheen sisäisen vuorovaikutuksen lisääntymisenä.

Lähipiirin tuki ja apu voivat olla tilanteessa korvaamatonta. Lisäksi Ylöjärven kaupungin tarjoamat kehitysvammaisten palvelut voivat auttaa tilanteessasi sekä yhdistysten tarjoama vertaistuki.

Älä jää yksin

Monissa hoitopoluissa läheisten ja perheenjäsenten huomioinen on jo tärkeä osa kokonaisvaltaista hoitoa, mutta apua ja tukea kannattaa pyytää rohkeasti missä vaiheessa tahansa.

Ota huoli puheeksi sinua ja perhettäsi lähellä olevan työntekijän kanssa. Työntekijä voi esimerkiksi olla perhetyöntekijä, neuvolan, kouluterveydenhuollon tai oman terveysaseman työntekijä. 

Kun huoli on suuri, apua on tarjolla terveysasemilla ja Pirkanmaan yhteisessä päivystysapu 116117-puhelinpalvelussa. Hätätilanteissa soita 112. Kiireellinen hoito Ylöjärvellä.

Ylöjärveläisten käytössä on myös Omaolo-palvelu, jossa voit tehdä erilaisia oirearvioita, terveystarkastuksen tai aloittaa hyvinvointivalmennuksen. Suosittelemme tutustumaan palveluun.

Mitä tehdä, kun perheenjäsen sairastuu?

Perheenjäsenen sairastuessa tutut rutiinit usein auttavat ja niitä kannattaa pyrkiä ylläpitämään. Lapsilla esimerkiksi tuttujen harrastusten jatkuminen voi ylläpitää turvallisuuden ja jatkuvuuden tunnetta. Perheiden arki osiosta löydät tietoa, miten voit tukea arjen hyvinvointia myös haastavassa tilanteessa.

Oman ja perheenjäsenten hyvinvoinvoinnin kannalta arjessa on kuitenkin hyvä olla myös väljyyttä. On hyvä muistaa, että hyvin monenlaiset tunteet ovat tavallisia elämän kriisitilanteissa. Ajan antaminen erilaisille tunteille ja ajatuksille auttaa sopeutumisprosessissa. Jokaisella on oma tapansa käsitellä kriisiin liittyviä tunteita, toisilla puhuminen auttaa, toiset taas voivat esimerkiksi piirtää tai kirjoittaa. 

Mistä voin saada apua kuntoutukseen liittyvissä asioissa?'

Kuntoutuksen ohjausta toteutetaan yhteistyössä kuntoutujan, läheisten ja ammattilaisten kesken. Kuntoutuksen ohjaaja on tukena kuntoutumisen eri vaiheissa ja ohjaa terveydenhuollon, sosiaalityön sekä kuntoutuksen palvelujärjestelmiin ja lainsäädäntöön liittyvissä asioissa. Kuntoutuksen ohjauksen verkkosivulta löydät lisää tietoa kuntoutuksen ohjaukseen hakeutumisesta Ylöjärvellä.

Kuinka pääsen irti itsesyytöksistä liittyen läheisen sairastumiseen?

On tavallista, että perheenjäsenen mielessä käy, olisiko läheisen sairastumisen voinut omalla toiminnalla estää. Erityisen tavallisia itsesyytökset ovat vanhemmilla, joiden lapsella on mielenterveysongelmia. Vanhempi saattaa syyttää itseään tai toista perheenjäsentä lapsen oireilusta. Tärkeää olisi kuitenkin pohtia, kuinka tästä eteenpäin: millä tavalla minun olisi hyvä suhtautua ja toimia?

Oman jaksamisen kannalta on tärkeää hyväksyä asiat, joihin ei voi vaikuttaa. Vaikka kasvuolosuhteet olisivat olleet kunnossa, voi nuori silti oireilla.

On tärkeää, että perheenjäsenet pyrkivät tukemaan toisiaan haastavassa tilanteessa. Omat rentouttavat hetket ja pienet irtiotot arjesta voivat auttaa näkemään asiat uudella tavalla ja osaltaan helpottaa myös itsesyytöksistä irti päästämistä. Hyvinvointia arkeen-sivusto tarjoaa vinkkejä omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Mielikioski, terveyskioski

Ylöjärvellä palvelevat mielikioski ja terveyskioski, jotka tarjoavat tukea hyvinvoinnin ja voimavarojen vahvistamiseen.

Mielikioskille voit ottaa yhteyttä myös silloin, kun sinulla on huolta omasta tai läheisen tilanteesta. Mielikioskin kautta tarjotaan myös vertaistukea ja ohjausta matalan kynnyksen toimintoihin, ja kioski tekee yhteistyötä järjestöjen kanssa.

Ota yhteyttä mielikioski@ylojarvi.fi tai puhelimitse 041 730 9804. Lisätietoja aukioloista ja tapahtumista Mielikioskin verkkosivuilta.

Terveyskioskille voit ottaa yhteyttä sähköpostitse terveyskioski@ylojarvi.fi, chatissa tai poikkeamalla paikan päällä kauppakeskus Elossa, Elotie 1, 33470 Ylöjärvi. Palvelu toimii ilman ajanvarausta. Terveyskioskin verkkosivulta löydät myös tietoa Arkeen voimaa-itsehoidon ryhmästä.

Lisätietoa terveyskioskin verkkosivulta

Terveyspalvelut

Terveysasemien, neuvolapalveluiden ja kouluterveydenhuollon hoitajat tukevat ylöjärveläisiä hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Terveysneuvonta on maksutonta.

Omahoitajien yhteystiedot

Neuvolapalvelut

Kouluterveydenhuollon palvelut

Lapsiperheiden kotipalvelu

Lapsiperheiden kotipalvelua järjestetään perheille, joissa vanhemmat tarvitsevat apua lapsen hoidossa ja arjessa selviytymisessä esimerkiksi äkillisessä kriistilanteessa tai vanhemman uupumustilanteessa. Lapsiperheiden kotipalvelu on maksullista.

Lapsiperheiden kotipalvelu

Ylöjärven seurakunta

Ylöjärven seurakunta tarjoaa keskustelutukea erilaisissa elämän haasteissa tai jos kaipaat arjen juttukaveria. Lisätietoa Ylöjärven seurakunnan sivuilta.

Tukea läheisen jaksamiseen

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry:n omaisneuvonnassa oireilevan tai sairastuneen läheinen saa tukea omaan jaksamiseensa, toivoa muuttuneeseen arkeen ja tietoa psyykkisistä sairauksista sekä mielenterveys- ja päihdepalveluista. Lisäksi yhdistys tarjoaa vertaistukea, luentoja sekä ryhmä- ja virkistystoimintaa. Voit varata ajan maksuttomaan keskustelutukeen sähköisen ajanvarauskalenterin kautta, puhelimitse p. 040 722 4292 tai sähköpostilla omaisneuvonta@finfamipirkanmaa.fi

Klikkaa pyydä apua -nappia ja kerro huolesi.

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi. Otamme sinuun yhteyttä puhelimitse 1 - 3 arkipäivän kuluessa. 

Soita Nopean perheohjaukseen p. 044 431 4325 (arkipäivisin), silloin kun kaipaatte tukea nopeasti ja ennaltaehkäisevästi erilaisiin lapsiperheiden pulmatilanteisiin.  

Poikkea paikan päällä Perhekioskilla, Elon kauppakeskuksessa. Mahdollisuus keskustella perheohjaajan kanssa erilaisista arjen pulmista lapsiperheissä. Tapahtumat ja aukiolot kannattaa varmistaa Perhekioskin viikko-ohjelmasta.

Chattaa aikuisten  En jaksa.fi -sivustolla tai nuorten Normaali -sivustolla. Chatissa mahdollisuus keskustella arjen huolista sovittuina ajankohtina. Tarjolla myös erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi.

Perheneuvola

Ylöjärven perhe- ja mielenterveyspalvelujen perheneuvola palvelee ylöjärveläisiä lapsiperheitä lapsen kasvuun, kehitykseen ja perheen vuorovaikutukseen liittyvissä asioissa. Lasten asioissa palvelut on tarkoitettu alle 13-vuotiaille. Huolet voivat liittyä lapsen kasvuun ja kehitykseen, perheen vuorovaikutukseen, vanhemmuuteen tai parisuhteen tukemiseen. Perheneuvolan asiakkaaksi voi hakeutua yhteydenottolomakkeella tai soittamalla.

Tutustu perheneuvolan palveluihin

Mielenterveystiimi

Mielenterveyspalveluihin voi hakeutua esimerkiksi pitkittyneessä kuormitus- tai kriistilanteessa. Asiakkaaksi hakeudutaan pääasiassa lääkärin lähetteellä.

Tutustu mielenterveyspalveluihin

Lapsiperheiden sosiaalityö

Lapsiperheiden sosiaalityö tukee ylöjärveläisiä lapsiperheitä silloin, kun perhe kaipaa apua lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin tukemisessa, 
jokapäiväisestä elämästä selviytymisessä sekä asumiseen ja talouteen liittyvissä asioissa.

Tutustu lapsiperheiden sosiaalityöhön. 

Työikäisten sosiaalityö

Työikäisten sosiaalityö tukee aikuisia elämänhallintaan ja taloudellisiin asioihin liittyvissä haasteissa.

Lisätietoa sosiaalisesta tuesta ja toimeentulosta.

Päivitetty: 15.7.2022