Hyppää sisältöön

Ruokataidot ja syöminen

Perheessä ruokailu on yksi arkea rytmittävä tekijä. Kun ruokahuolto sujuu, niin moni muukin asia hoituu. 

Arkiruokailun toteuttamiseen voi osallistua koko perhe ikätason mukaan. Onnistumisen kokemukset ja kehuminen edistävät ruokataitoja ja myönteiset ruokakokemukset kantavat aikuisuuteen saakka. Yhteisen aterian äärellä voidaan jakaa myös päivän kuulumiset.

Monipuolinen ruokavalio on tärkeää koko perheen hyvinvoinnille ja se tukee jaksamista. Arkiruokailun ei kuitenkaan tarvitse olla monimutkaista.

Vinkkejä arkisyömiseen

  • Suunnittele kauppareissut ja ruokailurytmit
  • Hyödynnä valmiita ruokalistoja ja vinkkejä
  • Panosta kasviksiin ja marjoihin, runsaskuituisiin viljoihin ja pehmeisiin rasvoihin
  • Muista kasvikset, leipä ja juoma aterian täydentäjänä
  • Valmistakaa ruoka yhdessä
  • Syökää yhdessä ja näytä esimerkkiä

Omaolon terveyttä edistävä ravinto-hyvinvointivalmennus on ylöjärveläisten käytössä, jos kaipaat tukea terveyttä ja hyvinvointia tukevien ravitsemustottumusten toteuttamisessa. Valmennus on maksuton. 

Suosituksia ruuasta

Monipuolisen ruokavalion voi koostaa monella tavalla, mutta on hyvä tietää ruokasuosituksista ja ravitsemuksellisista erityispiirteistä, jotta eri ikäiset perheenjäsenet saavat ruokavaliosta kaiken tarvitsemansa.

Apuna ruokatottumusten tarkastelussa voi käyttää ruokapäiväkirjaa ja valtakunnallisia ravitsemussuosituksia. Odotus- ja imetysaikaan sekä eri-ikäisille lapsille on laadittu ravitsemussuosituksia, joihin voit tutustua tarkemmin ruokaviraston verkkosivulla.

Ruokasuosituksia havainnollistetaan tutuilla ja toimivilla lautasmalleilla ja ruokakolmioilla. Lautasmallia voi hyödyntää jokaisella aterialla ja se sopii kaikenikäisille. Tärkeää on löytää itselle ja perheelle sopivin ruokavalio ja syömistottumukset. Katso videolta vinkkejä lautasmallin kokoamiseen.

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Ruokavirasto: Terveyttä ruoasta.

Erityisruokavaliot

Erityisruokavaliota voidaan toteuttaa terveydellisistä, eettisistä tai uskonnollisista syistä. Erityisruokavaliossa rajoitetaan yhden tai useamman ruoka-aineen käyttämistä. Myös erityisruokavalion suunnittelussa voi käyttää apuna totuttua lautasmallia tai ruokakolmiota.

Sallittuja ruoka-aineita tulisi käyttää mahdollisimman monipuolisesti ja sopivia ruoka-aineita valitsemalla varmistetaan ravintoaineiden saanti. On hyvä pohtia miten voisi löytää korvaavia ruoka-aineita ja olisiko mahdollista valmistaa samaa ruokaa koko perheelle.

Ruokaviraston sivuilta löydät tarkemmin tietoa erilaisista erityisruokavalioista ja niihin liittyvistä suosituksista.

Jos lapsellasi on jokin erityisruokavalio ja tarvitsette siitä todistusta varhaiskasvatukseen tai kouluun, löydät tietoa ja tarvittavat lomakkeet Ylöjärven kaupungin erityisruokavaliot-sivulta.

Neuvolapalvelut

Neuvolat antavat tukea ja ohjausta ravitsemukseen ja syömiseen liittyvissä kysymyksissä odotusaikana ja alle kouluikäisten lasten perheille. Neuvolapalvelut toimivat ajanvarauksella.

Äitiysneuvoloiden yhteystiedot

Lastenneuvoloiden yhteystiedot

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Koululaisen ja opiskelijan ravitsemukseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä koulun terveydenhoitajaan.

Kouluterveydenhuollon yhteystiedot

Opiskeluterveydenhuollon yhteystiedot

Terveyskioski, omahoitaja

Terveyskioskin ja terveysasemien hoitajat tukevat ylöjärveläisiä hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja elintapa-asioissa. Terveysneuvonta on maksutonta.

Terveyskioskille voit ottaa yhteyttä sähköpostitse terveyskioski@ylojarvi.fi, chatissa tai poikkeamalla paikan päällä kauppakeskus Elossa, Elotie 1, 33470 Ylöjärvi. Palvelu toimii ilman ajanvarausta.

Lisätietoa terveyskioskin verkkosivulta

Omahoitajien yhteystiedot

Ravitsemusterapeutti

Ravitsemusterapeutin vastaanotolla on mahdollista saada henkilökohtainen kokonaisarvio ruokailusta ja keskustella oman ruokailun toteuttamisesta. Ajanvaraus ravitsemusterapeutin vastaanotolle tapahtuu terveysaseman omahoitajan kautta.

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi.

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi. Sosiaali- tai terveyspalveluiden ammattilainen ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse 1-3 arkipäivän kuluessa. 

Soita Nopeaan perheohjaukseen p. 044 431 4325 (arkipäivisin), kun kaipaat tukea nopeasti ja ennaltaehkäisevästi erilaisiin perheiden pulmatilanteisiin.  

Poikkea paikan päällä Perhekioskilla, Elon kauppakeskuksessa. Kioskilla saatavilla perheohjaajan keskustelutukea perheiden pulmatilanteisiin. Katso Perhekioskin viikko-ohjelma.

Chattaa vanhempien En jaksa-sivustolla tai tutustu palvelusta löytyviin tarinoihin oman arjen tueksi.

Ylöjärven lapsiperheiden ja nuorten palvelut

lapsi, ilmapallo

Ylöjärven kaupungin lapsiperheiden palveluihin pääset tutustumaan lapsiperheiden teemasivun kautta. Tutustu lapsiperheiden palveluihin.

kaksi nuorta

Ylöjärven kaupungin nuorten palveluihin pääset tutustumaan nuorten teemasivun kautta. Tutustu nuorten palveluihin.

Tukea ja apua verkosta

Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainnetti/ravitsemus

Neuvokas perhe (vinkkejä arkisyömiseen ja ruokataitoihin)

Toimintaa

Ylöjärven seurakunnan kokkikerhot (kouluikäisille)

Kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut (tietoa mm. kulttuuritarjonnasta, kirjaston- ja työväenopiston palveluista)

Järjestöt ja vapaaehtoistyö Ylöjärvellä

Lähellä.fi (Pirkanmaalaisten järjestöjen ja ydistysten toimintaa). Voit ottaa myös yhteyttä Lähellä-keskukseen p. 050 323 3773.

Päivitetty: 25.7.2022