Hyppää sisältöön

Ruokataidot ja syöminen

Perheessä ruokailu on yksi arkea rytmittävä tekijä. Kun ruokahuolto sujuu, niin moni muukin asia hoituu. 

Arkiruokailun toteuttamiseen voi osallistua koko perhe ikätason mukaan. Onnistumisen kokemukset ja kehuminen edistävät ruokataitoja ja myönteiset ruokakokemukset kantavat aikuisuuteen saakka. Yhteisen aterian äärellä voidaan jakaa myös päivän kuulumiset.

Monipuolinen ruokavalio on tärkeää koko perheen hyvinvoinnille ja se tukee jaksamista. Arkiruokailun ei kuitenkaan tarvitse olla monimutkaista.

Vinkkejä arkisyömiseen

  • Suunnittele kauppareissut ja ruokailurytmit
  • Hyödynnä valmiita ruokalistoja ja vinkkejä
  • Panosta kasviksiin ja marjoihin, runsaskuituisiin viljoihin ja pehmeisiin rasvoihin
  • Muista kasvikset, leipä ja juoma aterian täydentäjänä
  • Valmistakaa ruoka yhdessä
  • Syökää yhdessä ja näytä esimerkkiä

Omaolon terveyttä edistävä ravinto-hyvinvointivalmennus on ylöjärveläisten käytössä, jos kaipaat tukea terveyttä ja hyvinvointia tukevien ravitsemustottumusten toteuttamisessa. Valmennus on maksuton. 

Suosituksia ruuasta

Monipuolisen ruokavalion voi koostaa monella tavalla, mutta on hyvä tietää ruokasuosituksista ja ravitsemuksellisista erityispiirteistä, jotta eri ikäiset perheenjäsenet saavat ruokavaliosta kaiken tarvitsemansa.

Apuna ruokatottumusten tarkastelussa voi käyttää ruokapäiväkirjaa ja valtakunnallisia ravitsemussuosituksia. Odotus- ja imetysaikaan sekä eri-ikäisille lapsille on laadittu ravitsemussuosituksia, joihin voit tutustua tarkemmin ruokaviraston verkkosivulla.

Ruokasuosituksia havainnollistetaan tutuilla ja toimivilla lautasmalleilla ja ruokakolmioilla. Lautasmallia voi hyödyntää jokaisella aterialla ja se sopii kaikenikäisille. Tärkeää on löytää itselle ja perheelle sopivin ruokavalio ja syömistottumukset. Katso videolta vinkkejä lautasmallin kokoamiseen.

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Ruokavirasto: Terveyttä ruoasta.

Erityisruokavaliot

Erityisruokavaliota voidaan toteuttaa terveydellisistä, eettisistä tai uskonnollisista syistä. Erityisruokavaliossa rajoitetaan yhden tai useamman ruoka-aineen käyttämistä. Myös erityisruokavalion suunnittelussa voi käyttää apuna totuttua lautasmallia tai ruokakolmiota.

Sallittuja ruoka-aineita tulisi käyttää mahdollisimman monipuolisesti ja sopivia ruoka-aineita valitsemalla varmistetaan ravintoaineiden saanti. On hyvä pohtia miten voisi löytää korvaavia ruoka-aineita ja olisiko mahdollista valmistaa samaa ruokaa koko perheelle.

Ruokaviraston sivuilta löydät tarkemmin tietoa erilaisista erityisruokavalioista ja niihin liittyvistä suosituksista.

Jos lapsellasi on jokin erityisruokavalio ja tarvitsette siitä todistusta varhaiskasvatukseen tai kouluun, löydät tietoa ja tarvittavat lomakkeet Ylöjärven kaupungin erityisruokavaliot-sivulta.

Päivitetty: 2.1.2023