Hyppää sisältöön

Suun terveys

Pohja hyvälle suun terveydelle rakennetaan lapsille kotona ja siinä tukena toimivat varhaiskasvatus, koulu sekä suun terveydenhuolto. Keskeisintä koko perheen suun terveyden ylläpitämisessä ovat terveelliset ruokailutottumukset ja hyvä suuhygienia.

Lapsen hampaista huolehtiminen alkaa jo ennen syntymää, vanhempien kautta. Pidä huolta omasta suun terveydestäsi harjaamalla hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla, puhdistamalla hampaanvälit, käymällä säännöllisesti suun ja hampaiden tarkastuksessa sekä huolehtimalla terveellisistä elintavoista.

Karies on tarttuva bakteeritauti ja nämä bakteerit tarttuvat vain hampaan pinnoille, joten huolellinen puhdistaminen ennaltaehkäisee reikiintymistä.​

Vinkit suun hoitoon:​

  • Hampaita tulossa? - Aloita lapsen hampaiden harjaus heti ensimmäisen maitohampaan puhjettua.​
  • Hampaiden harjaus? - Puhdista hampaat huolellisesti vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja pehmeällä hammasharjalla. ​
  • Ksylitolia kiitos! – Käytä ksylitolia säännöllisesti 3–5 kertaa, yhteensä 5 g päivässä. Lapsi voi käyttää ksylitolituotteita, kun purukumin tai pastillin syöminen sujuu. Alle 2-vuotiaille suositellaan imeskeltäviä ksylitolitabletteja. Lisätietoa ksylitolista
  • Suussa reikä? – Säännöllisen harjauksen rinnalle hammasvälien puhdistus hammaslangalla tai harjatikulla tulee aloittaa noin 10–12-vuotiaana. Tässä iässä sopivin väline hammasvälien puhdistukseen on yleensä hammaslanka. Vinkit hammasvälien puhdistukseen

Suun terveydenhuollossa järjestetään säännöllisiä terveystarkastuksia 1-vuotiaasta alkaen. Myös aikuisten on hyvä käydä säännöllisesti suun terveystarkastuksessa.

Tutustu Ylöjärven kaupungin suun terveydenhuollon palveluihin.

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi.

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi. Sosiaali- tai terveyspalveluiden ammattilainen ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse 1-3 arkipäivän kuluessa. 

Soita Nopeaan perheohjaukseen p. 044 431 4325 (arkipäivisin), kun kaipaat tukea nopeasti ja ennaltaehkäisevästi erilaisiin perheiden pulmatilanteisiin.  

Poikkea paikan päällä Perhekioskilla, Elon kauppakeskuksessa. Kioskilla saatavilla perheohjaajan keskustelutukea perheiden pulmatilanteisiin. Katso Perhekioskin viikko-ohjelma.

Chattaa vanhempien En jaksa-sivustolla tai tutustu palvelusta löytyviin tarinoihin oman arjen tueksi.

Päivitetty: 17.5.2022