Hyppää sisältöön

Taloudellinen kriisi perheessä

Erilaiset tilanteet tai valinnat elämässä voivat vaikuttaa myös taloudelliseen tilanteeseen ja toisinaan voi käydä niin etteivät rahat riitäkään. Taloudelliset huolet voivat olla hyvin kuormittavia ja ne vaikuttavat arkeen kokonaisvaltaisesti. 

Etenkin lapsiperheessä taloudellinen tilanne saattaa olla ajoittain tiukka elämäntilanteesta johtuen ja arjessa voi olla ylimääräisiä, yllättäviäkin menoja. Tällöin on hyvä pohtia millaisia tuloja ja menoja on, kiinnittää huomiota kulutustottumuksiin sekä tehdä suunnitelmaa rahankäytöstä.

Omaa ja perheen taloutta voi tarkastella talousneuvojan vinkkien kautta tai sosiaalihuollon kanssa.

 Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Enjaksa.fi: Miten pääsee talousvaikeuksista ylitse?

Huolehdi jaksamisestasi

Taloudellinen tilanne vaikuttaa vahvasti koettuun hyvinvointiin, erityisesti mielialaan. Taloudellisten haasteiden keskellä voi olla vaikea nähdä mitään hyvää. Voi myös olla vaikea kertoa tilanteestaan kenellekään.

On kuitenkin tärkeää, että huolehdit omasta jaksamisestasi esimerkiksi tapaamalla ystäviä tai osallistumalla maksuttomiin tapahtumiin. Hyvinvointia arkeen sivustolta löydät vinkkejä oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Haastavassa taloudellisessa tilanteessa riittää, että huolehdit arjen perusasioista esimerkiksi asumisen turvaamisesta, ruuasta ja tarvittavista lääkkeistä.

Älä jää yksin

Tuntuu ongelma suurelta tai pieneltä, sen kanssa ei tarvitse jäädä yksin! Ota huoli puheeksi perhettänne lähinnä olevan työntekijän kanssa. 

Työntekijä voi olla perhetyöntekijä, neuvolan, kouluterveydenhuollon tai terveysaseman työntekijä, joka auttaa ensiselvittelyssä ja ohjaa tarvittaessa muun avun piiriin.

Ylöjärveläisten käytössä on myös Omaolo-palvelu, jossa voit tehdä erilaisia oirearvioita, terveystarkastuksen tai aloittaa hyvinvointivalmennuksen. Suosittelemme tutustumaan palveluun.

Video. Enjaksa.fi: Mistä saa apua talousongelmiin?

Laskuja on alkanut kertymään tosi paljon, enkä enää pärjää, mitä voin tehdä?

On yleistä, että epätoivon tunteita saattaa herätä, kun laskuja alkaa kertymään eikä niitä pysty maksamaan. Kun tilanteeseen reakoidaan ajoissa, voidaan paremmin tehdä suunnitelmia laskujen maksamiseksi. Kannattaa siis ajoissa hakeutua avun piiriin ottamalla yhteyttä esimerkiksi kunnan sosiaalihuoltoon tai talous- ja velkaneuvontaan.

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Enjaksa.fi: Heitän laskut roskiin, kun en uskalla avata niitä

Mitä voin tehdä, kun lapsi sanoo, että kaikilla kavereilla on uusia vaatteita ja tavaroita, mutta hän ei koskaan saa?

Video. Enjaksa.fi: Lapsi vaatii ostamaan, mutta rahani eivät riitä

Minusta tuntuu, että rahat eivät koskaan riitä ja tililtä hupenee välillä kymppi sinne ja toinen tuonne. Mistä se voisi johtua?

Video. Enjaksa.fi: Rahat vain häviävät -en tiedä minne ne menevät?

Lapsiperheiden sosiaalityö

Tarjoaa apua ja neuvontaa, kun tarvitset apua ja neuvontaa jokapäiväisestä elämästä selviytymisessä sekä asumiseen ja talouteen liittyvissä asioissa. Yhteyttä voit ottaa puhelimitse tai yhteydenottolomakkeella

Tutustu lapsiperheiden sosiaalityön palveluihin 

Lomake yhteydenottoa tai lastensuojeluilmoitusta varten (pdf)

Työikäisten sosiaalityö

Työikäisten sosiaalityö auttaa asiakasta elämänhallintaan ja taloudellisiin asioihin liittyvissä haasteissa.

Tutustu työikäisten sosiaalipalveluihin

Kela

Voit hakea toimeentulotukea, joka on muuta toimeentuloturvaa täydentävää, yksilökohtaista ja viimesijaista taloudellista tukea. Se on tarkoitettu tilanteisiin, joissa tulot ja varat eivät riitä kohtuullisiin elinkustannuksiin. 

Tutustu Kelan toimeentulon palveluihin 

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki

Kunta tekee päätöksen täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta, joita perustoimeentulotuen asiakas voi tarvita. Jotta täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää, hakijalla tulee olla voimassa oleva perustoimeentulotukipäätös Kelasta.

Lisätietoa täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta

Ylöjärven seurakunta

Tarjolla taloudellista apua ja tukea mm. ruoka-avun ja ostolappujen muodossa.

Tutustu Ylöjärven seurakunnan tarjoamaan tukeen.

Klikkaa pyydä apua -nappia ja kerro huolesi.

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi. Otamme sinuun yhteyttä puhelimitse 1 - 3 arkipäivän kuluessa. 

Soita Nopean perheohjaukseen p. 044 431 4325 (arkipäivisin), silloin kun kaipaatte tukea nopeasti ja ennaltaehkäisevästi erilaisiin lapsiperheiden pulmatilanteisiin.  

Poikkea paikan päällä Perhekioskilla, Elon kauppakeskuksessa. Mahdollisuus keskustella perheohjaajan kanssa erilaisista arjen pulmista lapsiperheissä. Tapahtumat ja aukiolot kannattaa varmistaa Perhekioskin viikko-ohjelmasta.

Chattaa aikuisten  En jaksa.fi -sivustolla tai nuorten Normaali -sivustolla. Chatissa mahdollisuus keskustella arjen huolista sovittuina ajankohtina. Tarjolla myös erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi.

Päivitetty: 19.5.2022