Hyppää sisältöön

Uni ja lepo

Uni ja lepo ovat koko perheen hyvinvoinnin ja arjen sujumisen kannalta merkittäviä.

Riittävällä levolla ja hyvällä unen laadulla on merkitystä lapsen kasvuun ja kehitykseen, tarkkaavaisuuteen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn.

Uni on tärkeää myös muistamisen, keskittymisen, tiedonkäsittelyn ja uusien taitojen oppimisen kannalta. Virkeänä havainnointikykykin on parempi, jolloin on pienempi riski tapaturmiin ja onnettomuuksiin.

Lapsen tai nuoren unesta huolehtiminen on huolenpitoa ja vanhempien tehtävänä on huolehtia, että lapsi tai nuori nukkuu riittävästi ja hyvin. Jokainen on yksilö myös nukkumisen suhteen ja toiset voivat tarvita enemmän aikuisen tukea hyvän unirytmin löytämisessä. Aina tehtävä ei ole helppo.

Säännöllinen päivärytmi luo pohjan hyville yöunille. Iltaan kannattaa jättää riittävästi kiireetöntä aikaa päivän kuulumisten vaihtoon ja iltapuuhiin. Tällöin on mahdollisuus kertoa myös mieltä painavista asioista, jolloin ne eivät häiritse nukahtamista. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen verkkosivulta lyödät vinkkejä hyvään uneen pikkulapsiperheille ja pikkukoululaisten perheelle.

Tilapäiset univaikeudet lapsen tai nuoren eri kehitysvaiheissa ovat varsin tavallisia ja tuttuja useissa perheissä. Apua univaikeuksiin on saatavilla verkosta ja lapsiperheiden palveluista.

Perhearjessa aikuisen uni saattaa joskus jäädä vähäiseksi. Hyvinvoinnin ja terveyden kannalta on kuitenkin tärkeää, että huolehdit myös omasta riittävästä unensaannistasi. Uneen liittyvää hyvinvointiasi voit tarkastella esimerkiksi Omaolo-palvelun univalmennuksen avulla.

Rentoutuminen

Arjen kiireiden keskellä on hyvä ottaa aikaa myös rentoutumiselle ja kiireettömälle olemiselle. Rentoutuminen saa mielihyvähormonit hyrräämään.

Perheen yhteinen rentoutuminen voi olla vaikkapa elokuvien katselemisesta, lukemista, musiikin kuuntelemista tai luonnossa olemista. Yhdessä vietetty kiireetön aika auttaa virkistäytymään ja jaksamaan. Myös rentoutumisille voi varata aikaa kalenterista erikseen, jolloin ajan löytäminen voi olla helpompaa. 

Neuvolapalvelut

Neuvolat antavat tukea ja ohjausta uneen ja rentoutumiseen liittyvissä kysymyksissä odotusaikana ja alle kouluikäisten lasten perheille. Neuvolapalvelut toimivat ajanvarauksella.

Äitiysneuvoloiden yhteystiedot

Lastenneuvoloiden yhteystiedot

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Koululaisen ja opiskelijan uneen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä koulun terveydenhoitajaan.

Kouluterveydenhuollon yhteystiedot

Opiskeluterveydenhuollon yhteystiedot

Terveyskioski, omahoitaja

Terveyskioskin ja terveysasemien omahoitajat tukevat ylöjärveläisiä hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja elintapa-asioissa. Terveysneuvonta on maksutonta.

Terveyskioskille voit ottaa yhteyttä sähköpostitse terveyskioski@ylojarvi.fi, chatissa tai poikkeamalla paikan päällä kauppakeskus Elossa, Elotie 1, 33470 Ylöjärvi. Palvelu toimii ilman ajanvarausta.

Lisätietoa terveyskioskin verkkosivulta

Omahoitajien yhteystiedot

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi.

Klikkaa Pyydä apua -nappia ja kerro huolesi. Sosiaali- tai terveyspalveluiden ammattilainen ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse 1-3 arkipäivän kuluessa. 

Soita Nopeaan perheohjaukseen p. 044 431 4325 (arkipäivisin), kun kaipaat tukea nopeasti ja ennaltaehkäisevästi erilaisiin perheiden pulmatilanteisiin.  

Poikkea paikan päällä Perhekioskilla, Elon kauppakeskuksessa. Kioskilla saatavilla perheohjaajan keskustelutukea perheiden pulmatilanteisiin. Katso Perhekioskin viikko-ohjelma.

Chattaa vanhempien En jaksa-sivustolla tai tutustu palvelusta löytyviin tarinoihin oman arjen tueksi.

Ylöjärven lapsiperheiden ja nuorten palvelut

lapsi, ilmapallo

Ylöjärven kaupungin lapsiperheiden palveluihin pääset tutustumaan lapsiperheiden teemasivun kautta. Tutustu lapsiperheiden palveluihin.

kaksi nuorta

Ylöjärven kaupungin nuorten palveluihin pääset tutustumaan nuorten teemasivun kautta. Tutustu nuorten palveluihin.

Tukea ja apua verkosta

Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainnetti/nukkuminen

Mieli Ry (tietoa palauttavasta unesta)

Uniliitto (tietoa unihäiriöistä)

Toimintaa

Kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut (tietoa mm. kulttuuritarjonnasta, kirjaston- ja työväenopiston palveluista)

Ylöjärven seurakunta (tietoa kerhoista ja ryhmätoiminnasta)

Järjestöt ja vapaaehtoistyö Ylöjärvellä

Lähellä.fi (Pirkanmaalaisten järjestöjen ja ydistysten toimintaa). Voit ottaa myös yhteyttä Lähellä-keskukseen p. 050 323 3773.

Päivitetty: 9.6.2022