Valitse sivu

Uni ja lepo

Uni ja lepo ovat merkityksellisiä arjen hyvinvoinnin kannalta. Uni on korvaamatonta etenkin aivojen palautumisen kannalta. Levolla ja hyvällä unen laadulla on merkitystä myös arjen jaksamisen, keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden kannalta.

Lyhytaikainen ja tilapäinen unettomuus on tavallista jokaisen arjessa. Unettomuutta hoidetaan ensisijaisesti omatoimisella unenhuollolla, kuten huolehtimalla unirytmistä ja terveellisistä elämäntavoista. Pitkään jatkunut univaje huonontaa muistamista, oivaltamista ja tiedon sekä taitojen oppimista. Univaje lisää myös tapaturmien ja onnettomuuksien määrää keskittymiskyvyn heikentyessä.

Vinkkejä hyvään uneen:

  • Luo itsellesi sopivat iltarutiinit, jotka toimivat elimistölle merkkinä nukkumaanmenosta.
  • Mene vuoteeseen vasta, kun tunnet itsesi uneliaaksi. Oikea nukkumaanmenoaika auttaa saamaan unta nopeammin.
  • Noudata säännöllistä päivärytmiä myös viikonloppuisin.
  • Syö kevyt iltapala.
  • Säännöllinen liikunta tukee hyvää unta.
  • Ota itsellesi huolihetki pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, jos huolet tai stressi painavat mieltäsi.

Lepo ja rentoutuminen

Rentoutuminen saa mielihyvähormonit hyrräämään, joten arjen kiireiden keskellä on hyvä ottaa aikaa myös rentoutumiselle ja kiireettömälle olemiselle. Rentoutuminen voi olla vaikkapa elokuvien katselemisesta, lukemista, musiikin kuuntelemista tai luonnossa olemista. Kiireetön aika auttaa virkistäytymään ja jaksamaan. Myös rentoutumisille voi varata aikaa kalenterista erikseen, jolloin ajan löytäminen voi olla helpompaa.

Erilaiset rentoutusharjoitukset voivat auttaa rentoutumisessa ja stressin lievittymisessä. Suomen Mielenterveys ry:n Oivamieli-sivustolta löydät vinkkejä ja erilaisia rentoutusharjoituksia rentoutumisen tueksi.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta!

Viimeksi muokattu28.12.2023