Hyppää sisältöön

Syöminen

Monipuolinen ruokavalio ja säännöllinen syöminen ovat tärkeitä hyvinvoinnin osatekijöitä, ne tukevat jaksamista sekä luovat päivärytmiä. Oikeanlaisella ravitsemuksella on vaikutusta myös sairauksien ennaltaehkäisyyn. 

Tärkeää on löytää itselle sopivin ruokavalio ja syömistottumukset.  Apuna tarkastelussa voi käyttää ruokapäiväkirjaa (pdf)  ja hyödyntää valtakunnallisia suosituksia.

Löydät suositukset ja esimerkkiruokavalioita kootusti Ruokaviraston Terveyttä edistävä ruokavalio -sivustolta ja oheisesta videosta.

Terveyttä ruoasta - Hyvän ruokavalion aineksia

 Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Ruokavirasto: Hyvän ruokavalion aineksia

Lautasellinen terveyttä ja hyvinvointia

Ruokasuosituksia havainnollistetaan tutuilla lautasmalleilla ja ruokakolmioilla. 

Annoskoko on aina yksilöllinen ja lautasmallin mukaiset ateriat voit koostaa monenlaisista ruokavaihtoehdoista. Lautasmalli sopii kaikille, niin aikuiselle kuin lapsellekin ja eri ruokavalioita noudattaville (esimerkiksi vegaaniset ja eettiset ruokavaliot).

lautanen

Kuva. Ruokavirasto: Lautasmalli

Hampaiden ja suun terveys vaikuttaa kokonaishyvinvointiin

Tärkein suun hoito tapahtuu kotona ennaltaehkäisyn muodossa huolellisella puhdistuksella päivittäin. Pidä siis huolta suun terveydestä harjaamalla hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla, puhdistamalla hampaanvälit, käymällä säännöllisesti suun ja hampaiden tarkastuksessa sekä huolehtimalla terveellisistä elintavoista. 

Lisätietoja Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluista.

Arkeen voimaa -itsehoitoryhmän tarkoituksena on vahvistaa osallistujien itsehoitotaitoja ja sitä kautta parantaa heidän arkipärjäämistään. Ryhmässä käsitellään laajasti hyvinvointiin liittyviä teemoja, kuten liikunta, uni ja oman mielen käyttäminen. Ryhmätoimintaan hakeudutaan Hyvinvointikioskin kautta: Tiina Raittinen etunimi.sukunimi@pirha.fi p. 050 437 1142.

Hyvinvointikioskin hoitajat tukevat ylöjärveläisiä hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja elintapa-asioissa. Terveysneuvonta on maksutonta.

  • Hyvinvointikioski toimii Kauppakeskus Elossa, Elotie 1, 33470 Ylöjärvi.
  • Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät jatkossa www.pirha.fi.

Ravitsemusterapeutin vastaanotolla on mahdollista saada henkilökohtainen kokonaisarvio ruokailusta ja keskustella oman ruokailun toteuttamisesta. 

Tietoa ja tukea

Terveyskyla

Painonhallintatalo on virtuaalinen palvelu ravitsemuksen ja painonhallinnan tueksi. Talo tarjoaa tietoa ravitsemuksesta ja keinoja painonhallintaan.
Tutustu Painonhallintataloon

Omaolo

Omaolon Terveyttä edistävä ravinto -valmennus tarjoaa käytännön työkaluja terveelliseen syömiseen. Valmennus vaatii vahvan tunnistautumisen.
Tutustu Omaolon valmennukseen

Tietoa

Ruokaviraston sivulta löytyy tietoa ja esimerkkejä terveyden kannalta hyvästä ruokavaliosta ja syömistavoista.
Tutustu Ruokaviraston sivulla terveyttä edistävään ruokavalioon.

I love my suu (Hammaslääkäriliitto) tarjoaa tietoa ja käytännön ohjeita suun terveydestä huolehtimiseen.
Tutustu I love my suu -sivustoon.

Tukea

enjaksa

Ylöjärven En jaksa.fi -sivustolta löytyy erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi. Lisäksi erikseen sovittuina ajankohtina palvelevassa chatissa on mahdollista keskustella nimettömästi arjen huolista.
Tutustu En jaksa -palveluun.

Toimintaa

lahella

Ylöjärven alueen hyvinvointia ja terveyttä edistäviin järjestöihin ja yhdistyksiin pääsee tutustumaan Lähellä.fi -sivustolla tai ottamalla yhteyttä Lähellä-keskukseen p. 050 323 3773.

Lisää järjestöjä ja seuroja on koottu Ylöjärven kaupungin verkkosivuille. 
Järjestöt ja vapaaehtoistyö

Päivitetty: 14.2.2023