Lauri Dammert: Oman – Arabian rauhaisa kolkka -valokuvanäyttely

Pääkirjasto Leijan näyttelytila - Koivumäentie 2, 33470 Ylöjärvi

Lauri Dammertin valokuvanäyttely avoinna kirjaston aukioloaikoina.

Oman – Arabian rauhaisa kolkka

Arabian niemimaan eteläkärjessä, Saudi-Arabian ja Jemenin välissä sijaitseva Omanin sulttaanikunta on rauhan keidas muuten epävakaalla alueella.

Sulttaanikunta ei ole rikas kuten naapurinsa, mutta sen vähäiset öljyvarat on sijoitettu maan rakentamiseen ja väestön kouluttamiseen.

UNESCO:n mukaan Oman on se maa, joka on tehnyt suurimmat edistysaskeleet viimeisten 40 vuoden aikana.

Suomalaisille Oman on tunnettu mm. maana, jonka johtaja sulttaani Qaboos bin Said järjesti islamintutkijan Atte Kalevan ja tämän vaimon vapaiksi jemeniläisten heimosotureiden kaapattua heidät.

Ylöjärven kirjastossa on 12.8.-1.9.2019  valokuvanäyttely tästä vahvaa kulttuuriperimäänsä vaalivasta maasta, sen ihmisistä ja luonnosta.

Näyttely koostuu valokuvista, teksteistä ja esineistöstä.

Näyttelyn ovat järjestäneet tanskalais-palestiinalainen kulttuurivaikuttaja Hussein Shehadeh ja suomalainen valokuvaaja Lauri Dammert

Tervetuloa.

 

Lauri Dammertin valokuvanäyttely Oman – Arabian rauhaisa kolkka on esillä Ylöjärven kirjasto Leijassa 12.–30.8.2019.

Siurolainen toimittaja ja valokuvaaja Lauri Dammert on koonnut näyttelyn seitsemästä matkastaan Omanin sulttaanikuntaan.

Oman on maa, jonka kauneus on ainutlaatuinen Persianlahden alueella: Maisemat vaihtelevat pohjoisen karuista vuoristoalueista etelän vihreisiin, trooppisiin kasveihin. Maan turismiteollisuus on alkuvaiheessa, mutta sitä edistetään keinona ansaita ulkomaanvaluutta ja jakaa tuloja ja luoda työpaikkoja omanilaisille. Painopisteenä on laatu, jossa käytetään valikoivaa strategiaa massaturismin negatiivisten puolien välttämiseksi – turisteja ei haluta liikaa tähän perinteitään ja kulttuuriaan vaalivaan maahan.

Yksi turismin haittavaikutusten minimoinnin tavoitteista on suojella luontoa ja kulttuuriperintöä sekä maan historiallista identiteettiä.

Kuitenkin maan rikasta historiaa on ryhdytty esittelemään museoiden ja arkeologisten kaivausten avulla. Hyvä esimerkki on vuonna 2008 avattu suitsukemuseo "Matahaf Ard AL-Luban". Sen taustalla on eräs Omanin merkittävimmistä kulttuurivaikuttajista, Abdul Aziz Al Rowas, joka on istuttanut 6 000 suitsuketta Dorfarin alueelle.

Miksi suitsuke on niin kiinnostava aihe?

Kyseessä on frankinsenssi, jota saadaan virakki-puusta (Boswellia sacra). Se kasvaa ainoastaan Dhofarissa nykyisen Omanin sulttaanikunnan alueella. Dhofar on Arabian niemimaan ainoa kolkka, joka saa monsuunisateita. Alueen ilmasto märkine syksyineen ja kuivine talvineen ja kesineen pitää yllä puuta, joka viihtyy ”wadeissa” – suurimman osan vuotta kuivina olevissa joenuomissa.

Antiikin aikana se oli painonsa arvoista kullasta, ja se oli yksi Jeesukselle tuoduista syntymälahjoista. Sitä poltettiin kirkoissa katolisena aikana, ja vieläkin ortodoksissa kirkoissa. Siten se liittyy tuttuihin tiernapoikiimme ja myös suomalaiseen historiaan.

Toinen erittäin mielenkiintoinen löydös, joka on peräisin pronssikaudelta, on nyt löydetty Salutin alueella kuuluisan Bahlan linnan lähellä.

Kurjuudesta hyvinvointiin

Vielä 50 vuotta sitten Oman oli eräs maailman kurjimmista loukoista. Sitten sulttaaniksi nousi nuori, Englannissa koulutettu sulttaani Qaboos bin Said. Hän lupasi ensimmäisessä puheessaan muuttavansa omanilaisten elämän paremmaksi.

Lähes puolen vuosisadan aikana Sultan Qaboos on onnistunut kehittämään maansa kurjasta, sairauksien ja tietämättömyyden riivaamasta beduiinilaisyhteisöksi nykyaikaiseksi, vauraaksi maaksi. YK julistikin joitain vuosia sitten Omanin siksi maaksi, joka on tehnyt eniten edistysaskelia viimeisten 45 vuoden aikana.

Valtava harppaus köyhyydestä vaurauteen on varmistanut rauhan ja vakauden Omanissa. Uudistukset ovat koskeneet aivan kaikkea, kuten naisten asemaa ja asemaa yhteiskunnassa, nykyaikaista oikeusjärjestelmää ja demokratian muotoa, joka näkyy kahden kansallisen neuvoston (majlis ashura ja majlis Oman) perustamisessa. Tällaista demokratiaa ei voida suoraan verrata länsimaailmaan. Oman on perinteinen arabialainen yhteisö, vaikka se poikkeaa muista Persianlahden maista maailmassa, sillä Sultan itse matkustaa ympäri maata ja tapaa ihmisiä henkilökohtaisesti ja kuuntelee heidän valituksiaan. Ehkä eräänlainen valistuneen itsevaltiaan johtama lähidemokratia?

Omanissa kävijä näkee myös arabialaisen kulttuurin puhtaimmillaan niin asuissa kuin rakennuksissakin, ja paikallisen väestön ystävällisyys ja hiljainen huumori hämmästyttävät kävijää, jolle on vuosikymmeniä kerrottu tarinaa arabimaailman ongelmista ja fanaattisuudesta. Siitä puheen ollen: Omanissa on useita kristittyjä kirkkoja, jotka on rakennettu valtion lahjoittamalle maalle pääkaupungissa Muskatissa. Uskontoaan saa harjoittaa, mutta lähetystyö on kiellettyä.

Lisäksi Omanissa toimii maailman ainoa akateeminen instituutti, jonka tarkoituksena on edistää dialogia islamin ja kristinuskon välillä.

Tapahtuman järjestääYlöjärven kaupungin kulttuuripalvelut sekä kirjastopalvelut, https://www.ylojarvi.fi/vapaa-aika/kulttuuri/nayttelyt/

« Takaisin tapahtumalistaan

Ajankohta

  • 12.8.2019 - 30.8.2019
Ilmoita tapahtumasta

Haluatko korjata jo julkaistun tapahtuman tietoja? Ilmoita muutoksesta.


Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi