Erityisruokavaliot

Erityisruokavaliot kaupungin lasten ja nuorten ateriapalveluissa

Erityisruokavalioita koskevat käytännöt perustuvat kansalliseen allergiaohjelmaan (2008-2018).

Turvallisen ja monipuolisen ruokavalion takaamiseksi lääkärin- tai terveydenhoitajan todistus kirjoitetaan, jos lapsi saa vaikeita oireita tai vältettävä ruoka-aine on ruokavaliossa keskeinen.

Lievää oireilua (mm. ohimenevää suun kirvelyä ja kutinaa) aiheuttavista ruoka-aineista ei laadita lääkärin- tai terveydenhoitajan todistusta. Lievempiä oireita aiheuttavan ruoka-aineen lapsi/nuori voi jättää syömättä ja valita tilalle vaihtoehtoisen tuotteen, esimerkiksi vihersalaatin porkkanaraasteen sijaan.

Ilmoita erityisruokavaliosta näin

Ylöjärven kaupungilla on käytössä yksi todistus (ks. alla), jolla huoltaja ilmoittaa kaikki huollettavansa ruokavalioon liittyvät asiat. Lääkärin- tai terveydenhoitajan todistus on toimitettava liitteeksi tarvittaessa.

Pysyvä ruokavalio

Huoltaja ilmoittaa lapsen pysyvän ruokavalion kertaalleen. Pysyviä erityisruokavalioita ovat mm. diabetesruokavalio (oma ateriasuunnitelma) ja keliakiaruokavalio. Liitteeksi tarvitaan lääkärintodistus.

Laktoositon ruokavalio tai uskontoon perustuva ruokavalio

Huoltaja ilmoittaa kertaalleen laktoosittoman ruokavalion sekä uskontoon perustuvan ruokavalion. Erillistä lääkärin- tai terveydenhoitajan todistusta ei tarvita.

Merkittävä ruoka-aineallergia tai kasvisruokavalio

Huoltaja ilmoittaa merkittävän ruoka-aineallergian vuosittain, samoin lähtökohtaisesti kasvisruokavalion. Liitteeksi tarvitaan lääkärin- tai terveydenhoitajan todistus.

Merkittävä ruoka-aineallergia aiheuttaa lapselle/nuorelle välitöntä tai vakavaa vaaraa tai kyseessä on perusruoka-aine (esim. maito, kotimaiset viljat, kananmuna). Ruoka-annos valmistetaan erikseen, joten on tärkeää ilmoittaa ruoan valmistuskeittiöön poissaoloista tai jos allergia on väistynyt. Erityisruokavalioannos merkitään lapsen/nuoren nimellä. HUOM. Jos erityisruokavalion mukainen annos jää syömättä viitenä peräkkäisenä päivänä ilman erillistä ilmoitusta, sen valmistus lopetetaan.

Kasvisruoka sisältää maitotuotteita ja kananmunaa. Kasvisruokailijat, jotka voivat syödä kalaa tai broileria/kalkkunaa noudattavat perusruokalistaa niinä päivinä, jolloin on kalaa/siipikarjan lihaa pääruokana.

Lisäksi Ylöjärvellä on käytössä ”Sallitut ruoka-aineet” -kaavake, joka on tarkoitettu niitä lapsia varten, jotka saavat hankalia ja vaikeita reaktioita useasta eri ruoka-aineesta. Kaavake päivitetään vuosittain ja vaatii aina lääkärintodistuksen liitteeksi.

Lievät ruoka-aineallergiat ja retkipäivät 

Lievää oireilua aiheuttavia ruoka-aineallergioita ei tarvitse ilmoittaa kaupungin ruokapalveluun. Ennen retkipäiviä huoltajan tulee kuitenkin ilmoittaa opettajalle tai päivähoitopaikan henkilökunnalle lievää allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet. Näin henkilökunta osaa tilata lapselle/nuorelle sopivat retkieväät.

 

Huoltajan täyttämät ilmoituskaavakkeet, joiden liitteenä on tarvittaessa lääkärin- tai terveydenhoitajan todistus, toimitetaan päivähoitopaikan tai koulun keittiölle. Vastuu mahdollisten muutosten ilmoittamisesta on huoltajalla.


Sivu päivitetty 15.1.2019

Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi