Koronavirus

Päivitetty koulukuraattorien ja -psykologien palvelujen osalta (Koulut) 3.4.2020

Suomessa on koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Maan hallitus linjasi 16.3.2020 rajoittamistoimet koronavirustilanteen hillitsemiseksi Suomessa ja päätti 30.3.2020 jatkaa niitä 13.5.2020 asti.  

Valtioneuvoston tiedotteet >>
Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla >>

SIVUN SISÄLTÖ

Ylöjärven kaupunki on läsnä myös sosiaalisessa mediassa. Viestintä somessa ei korvaa muuta viestintää vaan täydentää sitä. 
ylojarvi.fi/facebook / ylojarvi.fi/instagram / ylojarvi.fi/twitter

 

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi näin

Jos sinulla on vain lieviä hengitystietulehduksen oireita, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveyspalveluihin.

  • Noudata yleisiä hengitystietulehduksen hoito-ohjeita. Ole kotona niin kauan kuin sinulla on oireita sekä yksi oireeton päivä.
  • Tee halutessasi sähköinen oirearvio koronavirustartunnasta Ylöjärven terveyskeskuksen sähköisessä asiointipalvelussa (klikkaa linkkiä tai alla banneria).

Jos vointisi heikkenee etkä pärjää kotihoito-ohjeilla, ota yhteyttä johonkin seuraavista terveyspalveluista sähköisesti tai puhelimitse:

  • Ylöjärven terveyskeskus: sähköinen asiointipalvelu (klikkaa linkkiä tai alla banneria) / puhelimitse
  • oma työterveyshuolto
  • Ylöjärven terveyskeskuksen koronaneuvontanumero 050 437 1300 ma-pe klo 8–20 ja la-su 10-18
  • Taysin koronaneuvontanumero 03 311 65333 (numero palvelee vuorokauden ympäri).
Sähköinen asiointipalvelu Ylöjärven terveyskeskuksen asiakkaille

Yhteyttä otetaan puhelimitse tai sähköisesti mahdollisten tartuntojen välttämiseksi.

Valtakunnallinen neuvontanumero 0295 535 535 arkisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Numerosta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta akuuteissa oireissa. Valtakunnallinen tekstiviestipalvelu erityisryhmille 050 902 0163.

Valtakunnalliseen Omaolo.fi-verkkopalveluun on avattu koronavirukseen liittyvä oirearviokysely.

Koronatestejä vain rajoitetusti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ohjeiden mukaisesti koronatestejä tehdään pääsääntöisesti vain oireiselle terveydenhuollon henkilöstölle ja niille oireisille sosiaalihuollon työntekijöille, jotka työskentelevät pitkäaikaishoidossa tai -hoivassa sekä akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneille, jotka ovat palanneet ulkomailta 14 vuorokauden sisällä. Testiin hakeutumisella ei ole kiire, sillä testi tehdään vasta 2-5 vuorokauden kuluttua oireiden alkamisesta.

Lisäksi testejä voidaan tehdä määrätyin perustein sairaalassa ja pitkäaikaishoidossa jo oleville vakavasti sairaille. 

 

YLÖJÄRVEN KAUPUNGIN PALVELUT JA TOIMINTA 13.5.2020 asti

Varhaiskasvatus

Ylöjärven päiväkodit ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus ovat toiminnassa valtioneuvoston linjauksen mukaisesti. Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. 

Lasten määrä Ylöjärven päiväkodeissa on vähentynyt merkittävästi ja osa päiväkodeista on suljettu. 

>> Varhaiskasvatus

 

Koulut 

Ylöjärven peruskoulujen tilat on suljettu ja lähiopetus niissä keskeytetty 18.3.2020 alkaen. Poikkeuksena kouluissa järjestetään esiopetus sekä perusopetuksen lähiopetus kaikille 1.-3.-luokkalaisille sekä erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleville. Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa vahvasti, että myös 1.-3. luokkien oppilaat osallistuvat opetukseen etänä, mikäli mahdollista. 

Kouluruokailu: Ylöjärvi on käynnistämässä tarveharkintaan perustuvan lounasannosjakelun etäopetuksessa oleville koululaisille. Järjestelyt ovat vielä kesken. Kaupunki tiedottaa asiasta maanantaina 6.4.2020. [Päivitetty 2.4.2020 klo 15]

Ylioppilastutkinnon kokeet toteutettiin tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä. Ylöjärven lukio ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ovat siirtyneet etäopetukseen.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon kiireetöntä toimintaa on supistettu ja kaikki terveystarkastukset on peruttu.

Koulupsykologi- ja -kuraattoripalvelut jatkuvat.

>> Koulujen sivut
>> Kouluterveydenhuolto
>> Opiskeluterveydenhuolto
>> Koulukuraattorit 
>> Koulupsykologit

 

Paluu ulkomaanmatkalta varhaiskasvatukseen ja kouluun

Jos lapsi/nuori on tullut ulkomaanmatkalta 14.3.2020 tai sen jälkeen, hänen tulee pysyä kotona tietty varoaika ennen paluuta päivähoitoon/kouluun. Valtioneuvoston suositus varoajaksi on 14 vuorokautta. Poissaolosta tulee ilmoittaa normaalisti.

 

Vapaa-aikapalvelut ja yleisötapahtumat

Ylöjärven urheilutalo-uimahalli, jäähalli ja kaupungin muut urheilutilat, kirjastot ja kirjastoauto, nuorisotilat ja kerhotilat suljettiin 17.3.2020. Kaupunki ei järjestetä mitään vapaa-ajan ryhmätoimintaa eikä myöskään yleisötapahtumia. 

Tampereen seudun työväenopiston lähiopetus on keskeytetty, samoin Pirkanmaan musiikkiopiston.

Kaupungin tapahtumakalenteriin ilmoitettujen tapahtumien muutoksista voi ilmoittaa sähköisesti lomakkeella: ilmoita muutoksesta.

>> Vapaa-aikapalvelut

 

Terveyspalvelut

Kiireetöntä toimintaa terveyshuollossa vähennetään.

Vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa on kielletty valtioneuvoston linjausten mukaisesti.

Kaikki kiireetön hoito suun terveydenhuollossa perutaan eikä uusia kiireettömiä hoitoaikoja anneta. Peruutuksista ilmoitetaan asiakkaille tekstiviestillä. Pääterveysaseman hammashoitolassa toimii päivystys kiireellisiä hoitoja varten.

Terveyskioski toimii supistetusti. Kioskin chat kuitenkin palvelee laajennetusti.

Neuvoloiden vastaanottotoimintaa on supistettu, mutta chat-palvelua laajennettu: lastenneuvola / äitiysneuvola.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon kiireetöntä toimintaa on supistettu ja kaikki terveystarkastukset on peruttu: kouluterveydenhuolto / opiskeluterveydenhuolto.

Perheneuvolan ohjaus- ja neuvontapuhelin 040 133 1461 palvelee ma-pe klo 14-16.

Vastaanotoille ei pidä tulla flunssaisena. 

>> Terveyspalvelut

 

Sosiaalipalvelut

Sosiaalityön asiakasvastaanotto palvelee supistetusti. Asiointi tapahtuu ensisijaisesti sähköisten asiointikanavien (Omapalvelu), puhelimen tai kirjallisen asioinnin avulla. Palveluista vastaavat työntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse normaaleina puhelinaikoina.

Talous- ja toimeentulotukiasioissa neuvontaa saa ma-pe klo 9-15 numerosta 050 437 1283. Sosiaaliviranomaisen välitöntä arviointia vaativat kriisitilanteet: virka-aikana arkisin klo 8-16 p. 050 437 1301, virka-ajan ulkopuolella p. 0500 625 990.

>> Sosiaalipalvelut

 

Ikääntyneiden palvelut

Jos kodin ulkopuolisessa asioinnissa on haasteita eivätkä läheiset voi auttaa, yhteyttä voi ottaa:

  • ikäihmisten neuvontapuhelin Ikäneuvo 040 733 3949 ma-pe klo 8.30-16
  • Ylöjärven kaupungin asiakasohjaus 050 344 2497 ma-pe klo 8-16

Ylöjärven kaupunki ottaa yhteyttä ja tiedustelee avuntarvetta kaikilta yli 70-vuotiailta. Yhteydenotot alkoivat 25.3.2020.

Suljettu tai peruttu toistaiseksi: lähitoritoiminta ja porinapiirit, kaupungin järjestämä päivätoiminta, saunapalvelu ja lyhytaikainen asumispalvelu sekä geriatrian poliklinikan ja muut terveyskeskuksen kiireettömät vastaanotot. Asiakkaisiin ollaan yhteydessä ja palvelut turvataan muulla tavoin.

Vierailut vanhusten asumispalveluyksiköissä, hoitolaitoksissa ja sairaalaosastoilla on kielletty.

>> Ikääntyneiden palvelut
>> Hoitotarvikejakelu

 

Nuorisopalvelut

Nuorisopalveluiden toiminta on siirtynyt pääasiassa verkkopohjaisiin palveluihini. Nuorisotyön ammattilaiset löytyvät WhatsAppista, SnapChatistä, Instagramista ja Discordista. Nuorisotyön ammattilaisilta saa keskusteluseuraa, apua koulutehtäviin, neuvoja ja tukea. Ota rohkeasti yhteyttä!

>> Nuorisopalvelut

Katso myös:

>> Ylöjärvi aloitti nuorille tarkoitetut välitunnit Instagramissa  
>> Terveyskioskin ja neuvoloiden chatit laajenivat, lisäksi nuorille ja vanhemmille avattiin uusi chat ja verkkopalvelu

 

Kehitysvammahuolto

Omaisten, läheisten tai muiden vieraiden vierailut kehitysvammahuollon palveluasumisen yksikössä ovat mahdollisia ainoastaan erityistilanteissa, yksikön esimiehen kanssa erikseen sopien. Muilta osin vierailut on kielletty. Suosittelemme yhteydenpitoa läheisten kanssa puhelimitse tai muita viestintäkanavia käyttäen.

Kehitysvammahuollon päivä- ja työtoimintayksiköt sekä työvalmennustoiminta on suljettu.

>> Vammaisten palvelut

 

Työllisyyspalvelut

Työvalmennuskeskus Valpron kuntouttava työtoiminta on keskeytetty. Työpajatoiminta tuetulla palkkatyöllä toimii normaalisti.

>> Työllisyyspalvelut

 

Yrittäjät

>> Yksinyrittäjien toimintatuki ei ole vielä haettavissa

 

Joukkoliikenne

Nysse-liikenteen bussit liikennöivät toistaiseksi normaalisti, mutta bussivuoroja voi peruuntua mm. liikennehenkilökunnan poissaolojen vuoksi. Matkan tiedot kannattaa tarkistaa ennakkoon reittioppaasta. Ylöjärven palvelubussit liikennöivät toistaiseksi normaalisti. Joukkoliikennettä ei tule käyttää sairaana ollessa.

 

Virastot

Kaupungintalo (Kuruntie 14) ja tekninen toimisto (Räikäntie 3) sulkeutuivat keskiviikkona 25.3.2020. Perusturvakeskus (Kuruntie 10) on kiinni maanantaista 30.3.2020 alkaen.

>> Tiedote virastojen palveluista

 

Tehostettu tilanneseuranta

Ylöjärven kaupungin johto seuraa koronavirustilannetta tehostetusti ja noudattaa kaikessa toiminnassa valtakunnallisia linjauksia. Paikallista ohjeistusta täsmennetään tilanteen tarkentuessa.

Kaikki ne kaupungin työntekijät, joille se on työtehtävien perusteella mahdollista, tekevät etätyötä valtioneuvoston linjauksen mukaisesti.

Kaupungin toimielimet kokoontuvat normaalisti, osin etänä. Joitakin kokouksia on siirretty.


Tiedotteet

Ylöjärven kaupunki

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Sosiaali- ja terveysministeriö

 

Tämän sivun lyhytosoite on www.ylojarvi.fi/koronavirus.

 


Sivu päivitetty 3.4.2020

Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi