Mihin ottaa ensiksi yhteyttä?

Kouluterveydenhoitaja ja -kuraattori

Nuoret itse voivat ottaa yhteyttä suoraan kouluterveydenhoitajaan.  Kouluterveydenhoitaja voi myös terveystarkastusten tai nuoren terveyteen liittyvien huolten kohdalla itse huomata nuoren psyykkisen pahoinvoinnin tai epäillä, että jokin on vialla. Myös vanhemmat voivat viestittää huolensa kouluterveydenhoitajalle.

Nuoret itse voivat kääntyä koulussa myös koulukuraattorin puoleen.  

Ne nuoret, joilla ei ole opiskelupaikkaa, kuuluvat ensisijaisesti omalääkärin hoitoon.

Koulupsykologit
Koulukuraattorit

Terveyskeskuksen päivystys ja omalääkäri

Erityisen kiireellisissä, päivystysluonteisissa tilanteissa, joissa mahdollisesti tarvittaisiin kiireellistä sairaalahoitoa, vanhemmat voivat nuoren kanssa hakeutua terveyskeskuksen päivystykseen, jossa päivystävä lääkäri voi arvioida tarvittavia toimia. Luonnollisesti myös nuori itse voi hakeutua päivystykseen kriisitilanteessa. Mikäli tilanne ei ole henkeä uhkaava, toivotaan ensisijaisesti ajanvarausta omalääkärille.

Nuorisoasema

Nuorisoasema on nuorille ja heidän läheisilleen tarkoitettu avohoitoyksikkö, josta saa apua päihde- ja riippuvuusongelmiin sekä laajemminkin erilaisiin nuoruusikään liittyviin kriiseihin.

Nuorten asiakkaiden yläikäraja vaihtelee mutta se on yleensä 25 vuotta. Nuorisoasemalla hoidon tarve arvioidaan yksilöllisesti asiakkaan tarpeista lähtien. Hoito on luottamuksellista ja asiakkaalle yleensä maksutonta.

Nuorisoasemalle ei tarvita lähetettä, vaan ajan voi varata itse. Joillakin nuorisoasemilla on myös päivystysaika, jolloin hoitoon voi tulla ilman ajanvarausta.

Nuorisoaseman työntekijä ottaa vastaan Ylöjärven perhe- ja mielenterveyspalveluissa kerran kuussa. Yhteydenotot:

sairaanhoitaja Sami Rantanen, p. 040 136 8737, sami.rantanen@a-klinikka.fi

Sosiaalipalvelut

Kasvatukseen ja nuorten hyvinvointiin liittyvissä asioissa käytettävissä ovat myös lastensuojelun sosiaalityön palvelut Ylöjärvellä. Lastensuojelun sosiaalipäivystys toimii myös virka-ajan ulkopuolella. Yhteyden sosiaalityöntekijään voi luonnollisesti ottaa myös nuori itse, jos on huolissaan perheensä asioista.

Ylöjärvellä toimii virka-aikainen lastensuojelun päivystys klo 8-16 p. 050 437 1301. Päivystys on tarkoitettu tilanteisiin, joissa on välitön avun tarve.

Seudullinen sosiaalipäivystys hoitaa lastensuojelun päivystyksen virka-ajan ulkopuolella. Virka-ajan ulkopuolella voi olla yhteydessä hätänumeroon 112.

Sosiaalinen nuorisotyö

 

Etsivä nuorisotyö


Sivu päivitetty 12.8.2019

Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi