Lapsettomuus

Raskaaksi tuleminen ei aina suju odotusten mukaan. Lapsettomuudesta puhutaan silloin kuin raskautta on yritetty tuloksetta vuoden ajan. Tahattomasta lapsettomuudesta kärsii joka seitsemäs pari jossakin parisuhteensa vaiheessa. Monet heistä ovat kuitenkin myöhemmässä elämän vaiheessa tulleet raskaaksi, joko spontaanisti tai jonkin lapsettomuushoidon avulla.

Lapsettomuuden taustalla

Lapsettomuuden taustalta löytyy monia tekijöitä. Syy voi löytyä yhtä lailla naisesta kuin miehestä tai molemmista. Siksi tulisikin selvittää alusta saakka molempien osapuolten tilanne ja lapsettomuuden taustalla mahdollisesti vaikuttavat tekijät. Lapsettomuuden syy voi kuitenkin jäädä tuntemattomaksi selvityksistä huolimatta. Naisen lapsettomuuden taustalla vaikuttavat yleisimmin ovulaatiohäiriöt, munanjohdinvauriot, endometrioosi ja seksuaalihäiriöt. Miehen lapsettomuuden taustalta löytyvät usein heikentynyt siemennesteen laatu tai ongelmat seksielämässä.

Miten hakeutua lapsettomuustutkimuksiin?

Lapsettomuustutkimukset voidaan käynnistää jos lapsettomuus on kestänyt yli vuoden. Tätä aiemmin voidaan selvittelyt aloittaa, jos naisella on gynekologisia ongelmia tai tiedossa on hedelmällisyyttä heikentäviä tekijöitä, kuten kuukautiskierron epäsäännöllisyys. Iän myötä hedelmällisyys heikkenee, joten yli 38-vuotiaan ei suositella siirtää tutkimuksiin lähtöä yli vuodella.

Lapsettomuustutkimuksiin pääset varaamalla ajan omalääkärille omahoitajan kautta. Lääkäri arvioi vastaanotolla tilanteen ja joitakin lapsettomuustutkimuksia kuten siemennestetutkimukset voidaan tehdä jo omalääkärin toimesta. Vastaanotolle on suositeltavaa hakeutua yhdessä parin kanssa. Omalääkäri tekee lähetteen Tampereen yliopistollisen keskussairaalan (Tays) hormoni ja lapsettomuuspoliklinikalle tarkempiin lapsettomuustutkimuksiin. Täällä tutkitaan lapsettomuuden syitä ja niiden perusteella arvioidaan voidaanko raskautta jäädä odottelemaan vai tarvitaanko lapsettomuushoitoja.

Tutkimuksiin voi hakeutua ilman lähetettä myös yksityisen gynekologin ja lapsettomuuspoliklinikan kautta. Näistä palveluista on mahdollista saada kela-korvausta.

Ennaltaehkäisy

Lapsettomuuden ehkäisyssä on tärkeää sukupuolitautien ehkäisy ja hoito. Terveellisiin elintapoihin, kuten painonhallintaan, terveelliseen ravitsemukseen ja monipuoliseen liikuntaan kannattaa panostaa. Tupakointi ja päihteiden käyttö pitäisi lopettaa ennen raskauden suunnittelua. Ne heikentävät hedelmällisyyttä, lisäävät keskenmenon riskiä ja lisäävät sikiövaurion mahdollisuutta. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että jo pienetkin alkoholimäärät vähentävät siittiöiden määrää merkittävästi. Kaikille raskautta suunnitteleville suositetaan foolihappoa 400uq/vrk ja D-vitamiinia 10uq/vrk.


Sivu päivitetty 9.10.2017

Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi