Raskaana?

Kun epäilet olevasi raskaana, voit varmistaa sen apteekista saatavalla raskaustestillä. Raskaustestejä myydään lisäksi päivittäisissä elintarvikeliikkeissä. Raskaus voidaan todeta myös verikokeesta. Tätä varten saat lähetteen oman alueen äitiysneuvolasta tai omahoitajalta.

Raskaustesti positiivinen

Kun raskaustesti on positiivinen, ota yhteys oman alueesi äitiysneuvolaan varataksesi ajan ensimmäiselle äitiysneuvolakäynnille. Äitiysneuvolan terveydenhoitajalta saat tietoa ja tukea alkuraskauteen liittyvistä asioista ja sovituista käytännöistä. Selvitä viimeisten kuukautisten alkamispäivä sekä kuukautiskiertosi pituus.

Jos raskaustesti on negatiivinen, suositellaan testin tekemistä uudestaan viikon kuluttua.

Keskenmeno

Noin 10–15 % raskauksista päätyy keskenmenoon. Useimmiten raskaus keskeytyy jo ennen 12. raskausviikkoa. Keskenmenon tavallisin oire on runsas monta päivää jatkuva verenvuoto ja siihen liittyvät kramppimaiset alavatsakivut. Niukka verenvuoto alkuraskaudesta on melko tavallinen oire, eikä läheskään aina johda raskauden keskeytymiseen.

Jos epäilet keskenmenoa ota yhteyttä oman alueesi omahoitajaan. Mitä varhaisemmilla viikoilla keskenmeno tapahtuu, sitä todennäköisemmin se hoituu ilman toimenpiteitä ja hoidoksi riittää seuranta. Jos kohtu ei tyhjene kunnolla voidaan se hoitaa, joko kohtuontelon kaavinnalla tai lääkkeellisellä tyhjennyksellä.

Keskenmenon jälkitarkastus tehdään 3-6 viikon kuluttua oman alueen ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolassa. Jälkitarkastuksessa keskitytään keskenmenon kokeneen psyykkiseen vointiin ja tukemiseen.

 


Sivu päivitetty 20.5.2019

Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi