Suun terveydenhuolto

Koronavirus
Hoitoajat ovat pidentyneet. Kiireetöntä hoitoa annetaan hoitotilanteen niin salliessa. Ylöjärven pääterveysaseman hoitolassa toimii päivystys kiireellisiä hoitoja varten.
THL:n sivuilla ajankohtaista tietoa.

Pääterveysaseman hammashoitola toimii supistetusti 15.6.-31.8., jolloin keskitytään päivystykselliseen toimintaan. Kurun ja Viljakkalan hammashoitolat ovat kiinni 13.7.-2.8. Kauraslammen hoitola on kiinni 22.6.-16.8. Vuorentaustan hoitola toimii supistetusti 15.6.-31.8.

Ajanvaraus

Keskitetty ajanvaraus ma-to klo 9-15 ja pe 9-14.30 p. 03 565 28 111

Ajanvaraus särkypäivystykseen ma-pe klo 8-9 p. 03 565 28 111
(Lohkeamat ja muut vähemmän kiireelliset asiat klo 9 jälkeen.) 

Ajanvarauksen voi peruuttaa tekstiviestillä (ohjeet alla) tai sähköpostitse hammashoitola[at]ylojarvi.fi viimeistään 24 tuntia ennen varattua aikaa. Huom! Varatusta käyttämättä jääneestä hoitoajasta peritään 15 vuotta täyttäneiltä 50,80 euroa. Sairaustapauksessa peruutus riittää samana aamuna.

Arki-iltapäivystys Acutassa, Teiskontie 35, Tampere. Sisäänkäynti Acutan pääovesta. Ajanvaraus klo 15-17, ohjaus ja neuvonta klo 17-21 p. 03 565 70 115.

Särkypäivystys viikonloppuisin ja arkipyhinä Acutassa, Teiskontie 35, Tampere. Sisäänkäynti Acutan pääovesta. Ajanvaraus klo 8-12, ohjaus ja neuvonta klo 8-21 p. 03 565 70 115.

Acutan hammaslääkäripäivystyksessä hoidetaan vain kiireellistä hoitoa tarvitsevat. Ensiapuhoitoa saa seuraavissa tapauksissa:

  1. Kova hammassärky (särkylääke ei auta, ei pysty nukkumaan)
  2. Lisääntyvä paikallinen hammasperäinen turvotus suussa tai kasvoilla
  3. Hampaan poiston tai muun hammashoidon jälkeinen kova särky, lisääntyvä turvotus tai verenvuodon jatkuminen
  4. Hampaiston tai suun alueen oire, johon liittyy kuume
  5. Tapaturma, jossa hammas on kokonaan irronnut tai löyhtynyt
  6. Esim. oikomiskojeen irtoaminen niin, että se pistää tai hankaa suun kudoksia

Acutan hammaslääkäripäivystyksessä ei hoideta särkylääkkeellä helpottuvaa hammassärkyä, hampaiden lohkeamisia, paikkojen irtoamisia, hammasproteesiongelmia, irrotettavien oikomiskojeiden ongelmia, lieviä paikallisia ienturvotuksia, limakalvomuutoksia eikä maitohammasvammoja, elleivät ne estä suun sulkemista.

Tekstiviestipalvelu

Palvelu on Ylöjärven suun terveydenhuollon lisäpalvelu. Hammashuolto lähettää varatusta ajasta automaattisen muistutuksen 48 tuntia ennen hoitokäyntiä asiakastietoihisi merkittyyn matkapuhelinnumeroon. Myös varattujen aikojen muutoksista tai peruutuksista voidaan ilmoittaa tekstiviestillä.

Varatun ajan peruminen tekstiviestillä

Jos haluat peruuttaa varatun aikasi, voit ottaa yhteyden lähettämällä tekstiviestin viimeistään 24 tuntia ennen varattua aikaa hammashuollon tekstiviestinumeroon p. 040 630 26 99. Peruuttamattomasta hoitoajasta peritään 15 vuotta täyttäneiltä 50,80 euroa.

HUOM. Kirjoita viestiin sana PERUN sekä varatun ajan ajankohta, kenelle hammaslääkärille aika on varattu sekä myös henkilötunnuksesi, jolloin potilastietojärjestelmämme tunnistaa sinut automaattisesti.

Emme lähetä aikoja tekstiviestillä.

Jos peruutat ajan tekstiviestillä, varaa myöhemmin uusi aika soittamalla hammashoitoloiden ajanvaraukseen.

Mahdollinen muistutuksen poisjääminen teknisistä tai muista syistä ei tarkoita ettei aikaa ole varattu, eikä se vapauta perumattoman poisjäännin maksusta.

Sähköinen asiointi

> Suun terveydenhuollon sähköinen asiointipalvelu

Sähköisen asiointipalvelun avulla voit tarkistaa, siirtää tai peruuttaa suun terveydenhuoltoon varatun ajan. Alle kouluikäiselle lapselle voi myös varata yksilöllisen hoitovälin mukaisen käynnin, kun lapselle on tullut kotiin kutsukirje (lue tiedote). Sähköistä asiointipalvelua voi käyttää asiakas, jonka puhelinnumero on rekisteröity suun terveydenhuollon potilastietojärjestelmään.

Palvelun kautta ei voi siirtää eikä perua erikoishammaslääkäreiden (kuten oikojien) aikoja, koska ajanvarausajat ovat sidoksissa toisiinsa. Hammashoitoaika täytyy perua viimeistään 12 tuntia ennen vastaanottoa.

Hoitomaksut

Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaille. 18 vuotta täyttäneiltä peritään hoitomaksut maksuasetuksen mukaisesti.

Varatusta, käyttämättä jääneestä hoitoajasta peritään 15 vuotta täyttäneiltä 50,80 euroa. Mikäli peruutus on tehty viimeistään edellisenä päivänä tai sairaustapauksessa samana aamuna, maksua ei peritä. Palvelun maksuttomuus ei vapauta peruuttamattoman käynnin sakkomaksusta.

Ensimmäistä lastaan odottavalle perheelle järjestetään maksuton neuvontakäynti neuvolassa tai hammashoitolassa.

Hammashoidon tilannetiedote 19.5.2020

Hammaslääkärille kiireettömän hoitoonpääsyn odotusaika keskimäärin 80 päivää.

Suuhygienistille kiireettömän hoitoonpääsyn odotusaika keskimäärin 70 päivää.

Kesäaikana odotusajat voivat olla pidemmät.

Lasten oikomishoidon tilanne: Uusia hoitoja voidaan aloittaa varsin rajoitetusti resurssivajeen takia. Terveyskeskus pystyy tarjoamaan oikomishoitoa vain vaikeimpiin purentavirheisiin. Lapset, joilla on todettu oikomishoidon tarvetta, kutsutaan lisätutkimuksiin ja hoidon suunnitteluun resurssien puitteissa. Oikomishoito keskeytyy tai lopetetaan kokonaan peruuttamattomista käynneistä.

Huomioitavaa ennen hoitoa

Oletko menossa hammaskiven tai hampaan poistoon?

Joidenkin sydänsairauksien, etenkin eteisvärinässä, tukosten estoon käytetään veren hyytymistä estävää lääkitystä (esim. Marevan®) ja näiden potilaiden tulee tarkistuttaa INR-arvo ennen verenvuotoa aiheuttavia toimenpiteitä. Arvon pitäisi olla samalta tai edelliseltä päivältä. Lääkitystä ei pidä tauottaa. Suun alueen toimenpiteet voidaan pääsääntöisesti tehdä, kun INR on alle 2,8–3,0. Hammaslääkäriliitto / sydänsairaudet ja suu

Onko sinulla aktiivinen huuliherpes?

Huuliherpes tarttuu kosketuksessa melko herkästi. Siksi aktiivisen huuliherpeksen aikana on vältettävä alueen turhaa koskettelua, pestävä käsiä ja huolehdittava hyvin suuhygieniasta. Oireileva alue tulee pitää mahdollisimman puhtaana.

Aktiivisen huuliherpeksen kanssa ei ole hyvä mennä hammaslääkäriin tai muulle suun terveydenhuollon käynnille. Herpesvirus voi hammashoidon vastaanotolla levitä muuallekin potilaaseen (esim. silmä, suunympärys) ja on myös riski hammashoidon henkilöstölle. Huuliherpes tartuttavassa vaiheessa on peruste ajan perumiselle samanakin päivänä. Kiitos huomaavaisuudestasi!

 

Hoito-ohjeita:

Lomakkeita ja ohjeita

Esitietolomakkeen tiedot auttavat hammaslääkäriä palvelemaan sinua asianmukaisesti. Lomake tulee palauttaa siihen hammashoitolaan, johon olet menossa hoitoon. Tuo lomake mukanasi ensimmäisellä käyntikerralla.


Sivu päivitetty 11.6.2020

Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi