Neuvoloiden isä-chat palvelee myös iltaisin syyskuusta alkaen

13.9.2018 10:00

Ylöjärven kaupungin neuvolapalveluiden isä-chatissa kokeillaan tänä syksynä ilta-aikoja. Syyskuun alusta alkaen chat palvelee maanantaisin ja keskiviikkoisin totutusti klo 15-16 mutta tiistaisin ja torstaisin illalla klo 19-20. Palveluaikojen muutoksella halutaan tavoittaa isät ja perheet paremmin.

Vielä elokuun ajan chat palvelee tuttuun tapaan maanantaista torstaisin klo 15-16. Chatin kautta voi esittää kysymyksiä terveydenhoitajalle. Isä-chat löytyy osoitteista www.ylojarvi.fi/lastenneuvola ja www.ylojarvi.fi/aitiysneuvola. Isä-chat -palvelu avautui Ylöjärven neuvoloiden sivuilla keväällä 2018.

Isä-chatissa terveydenhoitajat antavat yleisiä ohjeita ja terveysneuvontaa. Jos isä tarvitsee yksilöllisempää arviota omaan tai perheensä tilanteeseen, hän voi varata ajan neuvolaan tai terveyskeskukseen.

Isä-chat on osa hanketta, jossa kokeillaan ja kehitetään uudenlaista palvelukonseptia. Konseptissa isille ja lapsiperheille suunnattu digitaalinen chat nivoutuu yhteen paikallisten, toiminnallisten tapahtumien kanssa. Kyseessä on vuoden 2018 loppuun kestävä kokeilu.

Tämän syksyn toiminnallisia tapahtumia ovat tenavaolympialaiset Räikän alueella 8.9. (toteutus yhdessä varhaiskasvatuksen kanssa) sekä isien vertaisilta Valloittava isyys? pääterveysasemalla 27.9.

Ylöjärven kokemuksista hyötyä myös muille kunnille

Perheiden terveyttä ja hyvinvointia on julkisissa hyvinvointipalveluissa edistetty jo pitkään äitien ja lasten kautta. Tässä Ylöjärven palvelukokeilussa lapsiperheille tarjotaan uudenlaista palvelua isät edellä.

- Isien vaikutus perhearkeen on kasvanut perhevapaiden lisääntyessä ja isien roolin muuttuessa entistä aktiivisemmaksi ja osallistuvammaksi. Isien elintapatottumukset siirtyvät sukupolvelta toiselle, mutta vaikuttavia, isille kohdennettuja ja heidän kauttaan perheitä saavuttavia ennaltaehkäiseviä terveyspalveluita ei ole ollut saatavilla. Samanaikaisesti perinteisiä palveluita, kuten neuvolakäyntejä, on vähennetty, toteaa projektipäällikkö Mari Laaksonen Tampereen ammattikorkeakoulusta.

- Digitaaliset palvelut ovat lyöneet itsensä läpi monella sektorilla, mutta erityisesti julkisessa terveydenhuollossa uusia palvelumuotokokeiluita tarvitaan edelleen. Löytävätkö isät esimerkiksi tässä palvelussa uuden toimintamuodon ja millaisia kokemuksia palvelun tuottamisesta kertyy? Hankkeessa kerätään kokemuksia kaikkien kuntien ja maakuntien käyttöön uusien palveluiden suunnittelun pohjaksi.

- Isät ovat aktiivisia tiedonhakijoita verkossa, mutta toivovat digitaalisten palveluiden rinnalle myös aitoja kohtaamisia hyvinvointipalvelujen tarjoajien kanssa. Tässä hankkeessa pyritään vastaamaan näihin molempiin tarpeisiin. Toiminnallisia kohtaamisia on luvassa syksyllä Räikän tenavaolympialaisissa 8.9. ja isien omassa, Valloittava isyys? -illassa Ylöjärven pääterveysasemalla 27.9. Digitaaliset palvelut ovat saatavilla paikasta riippumatta ja tässä hankkeessa myös anonyymisti, Mari Laaksonen jatkaa.

Isä-chat – digitaalinen palvelukonseptikokeilu Ylöjärvellä -hankkeen toteuttavat Tampereen ammattikorkeakoulu ja Ylöjärven kaupungin neuvolapalvelut. Hanketta rahoittaa Pirkanmaan liiton AIKO-hanke.

Lisätietoja isä-chat -hankkeesta

Projektipäällikkö Mari Laaksonen, TAMK, p. 050 432 5951, etunimi.sukunimi@tamk.fi
Osastonhoitaja Maritta Ruoranen, Ylöjärven kaupunki, p. 050 414 8115, etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi

Isä-chat - kysy terkalta 3.9.2018 alkaen


Isä-chat löytyy neuvoloiden sivuilta: www.ylojarvi.fi/lastenneuvola ja www.ylojarvi.fi/aitiysneuvola. Kun chat on avoinna, sivujen oikeaan alakulmaan ilmestyy chat-ikkuna. Chat-yhteys on suojattu.

 

« Takaisin


Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi