Hyppää sisältöön

Luvan hakeminen ja voimassaoloajat

Tälle sivulle on koottu kysymyksiä ja ohjeita yleisesti luvan hakemiseen sekä rakennusoikeuteen liittyen.

Lupapisteen tukiportaalin löydät täältä: https://tuki.lupapiste.fi/fi/support/home

Ensimmäisellä kertaa Lupapisteeseen kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla (vahva tunnistautuminen), jatkossa kirjautuminen tapahtuu sähköpostiosoitteella ja omalla valitsemallasi salasanalla.

Hakijoiksi lupahakemukselle merkitään aina kaikki kiinteistön omistajat ja luvan liitteeksi tarvitaan aina kiinteistön asemapiirros.

Huomioithan, että suunnittelijatieto on myös pakollinen.

Hakemuksen jättämisen jälkeen rakennusvalvonta lisää Lupapisteessä Lausunnot-välilehdelle kuultavat naapurit. Yleensä kuullaan kaikki rajanaapurit sekä naapurit kadun toiselta puolelta.

Naapurit voi kuulla seuraavilla vaihtoehtoisilla tai toisiaan täydentävillä tavoilla:

  • Luvanhakija voi kuulla naapurit Lupapisteen kautta lähettämällä naapurille sähköpostikutsun. Tapa edellyttää naapurin tunnistettavaa sähköpostiosoitetta. Naapurin tulee kuitata sähköpostikuuleminen Lupapisteeseen.
  •  Luvanhakija voi pyytää hyväksyttyyn asemapiirrokseen naapurin allekirjoituksen, nimenselvennyksen ja kiinteistötunnuksen. Allekirjoituksen yhteyteen kirjataan: Olen tutustunut hakemukseen ja poikkeamiseen eikä minulla ole huomautettavaa/huomautus erillisellä liitteellä.
  • Hakija voi pyytää kaupunkia kuulemaan naapurit. Naapurikuulemisesta veloitetaan palvelumaksujen mukainen maksu.
  • Valmispohjan naapurikuulemiseen voitte ladata Naapurikuuleminen

Voit jättää neuvontapyynnön osoitteessa www.lupapiste.fi. Tarvitset neuvontapyyntöä varten kiinteistötunnuksen. Vastaamme neuvontapyyntöihin viikon kuluessa.

Rakennusoikeuden määrää voit kysyä myös rakennusvalvonnan neuvontapuhelimesta 040 133 4806, arkisin klo 10-11 ja klo 13-14 tai lähettämällä sähköpostia rakennusvalvonnan lupasihteerille.

Haja-asutusalueen kaavakartan löydät osoitteesta: Sweco

Asemakaavakartta löytyy osoitteesta: ArcGis

e-luku * kiinteistön pinta-ala = rakennusoikeus

Voit olla yhteyksissä mittauspalveluihin sähköpostilla mittauspalvelut@ylojarvi.fi tai puhelimitse maanmittausinsinööri Ville Laitiseen, 040 133 4541.

Viime kädessä rajaepäselvyyksiin vastaa maanmittauslaitos.

Toimenpidelupa ja puunkaatolupa on voimassa 3 vuotta, rakennuslupa 5 vuotta.

Jatko-ajan hakeminen tapahtuu osoitteessa www.lupapiste.fi. Hakemukseen tarvitset alkuperäisen luvan lupatunnuksen, joka on muotoa 18-0127-R tai LP-980-2018-00127.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija tarvitaan aina (MRL §120). Rakennusvalvonta voi kuitenkin vähäisissä hankkeissa hyväksyä riittävän osaamisen perusteella hakijankin pääsuunnitttelijaksi. Tarkemmat ohjeet saat tapauskohtaisesti rakennusvalvonnasta.

Suunnittelijoiden kelpoisuusvaatimukset

Päivitetty: 26.10.2023