Hyppää sisältöön

Uni ja lepo

Ihmisen hyvinvoinnille rasituksen ja levon rytmi on tärkeää. Riittävällä levolla ja hyvällä unen laadulla on merkitystä arjessa jaksamiseen, keskittymiskykyyn ja tarkkaavaisuuteen sekä sairauksien ennaltaehkäisyyn.

Yksi hyvän unen mittareista on sen säännöllisyys. Hyvästä vuorokausirytmistä kertoo se, että aamulla herää vaivattomasti ja illalla nukahtaa helposti.

Liian lyhyt tai katkonainen yöuni huonontaa muistamista, oivaltamista ja tiedon sekä taitojen oppimista. Univaje lisää myös tapaturmien ja onnettomuuksien määrää keskittymiskyvyn heikentyessä. Tilapäiset univaikeudet ovat tavallisia meidän jokaisen arjessa. Univaikeuksia hoidetaan ensisijaisesti omatoimisella unenhuollolla, kuten huolehtimalla unirytmistä ja terveellisistä elämäntavoista. 

Miten nukahtaa?

Videoita unettomuuden omahoitokeinoista löytyy En jaksa -sivustolta.

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Video. Enjaksa.fi: Miten nukahtaa?

Lepo ja rentoutuminen

Unen lisäksi tarvitsemme erilaisia levon ja rentoutumisen apukeinoja virkistäytymiseen ja jaksamiseen. Yksi tärkeimmistä rentoutumisen keinoista on tietoinen hengittäminen.

  • Ota mukava asento.
  • Hengitä syvään ja pidätä hetki.
  • Puhalla ulos rauhallisesti vapauttaen samalla huolesi.
  • Jatka sisään- ja uloshengitystä rauhallisesti ja rytmikkäästi muutaman minuutin ajan.

Tämä lyhyt rentoutushengitys ja monta muuta rentoutusarjoitusta löytyvät Oivamieli- sivustolta. Harjoitusten avulla voit lievittää stressiä, parantaa mielialaa sekä rentoutua. Tutustu harjoituksiin Suomen Mielenterveys ry:n Oivamieli-sivustolla.

Arkeen voimaa -itsehoitoryhmän tarkoituksena on vahvistaa osallistujien itsehoitotaitoja ja sitä kautta parantaa heidän arkipärjäämistään. Ryhmässä käsitellään laajasti hyvinvointiin liittyviä teemoja, kuten liikunta, uni ja oman mielen käyttäminen.

Ryhmätoimintaan hakeudutaan Hyvinvointikioskin kautta p. 050 437 1142.

Mielikioskin hoitajat tukevat ylöjärveläisiä hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja elintapa-asioissa.

  • Mielikioski toimii Kauppakeskus Elossa, Elotie 1, 33470 Ylöjärvi sekä pääterveysasemalla Mikkolantie 10, 33470 Ylöjärvi
  • Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät jatkossa www.pirha.fi.

Tietoa ja tukea

Mielenterveystalo

Mielenterveystalo on avoin ja maksuton sivusto, joka auttaa tarkastelemaan omaa arkea ja tarjoaa työkaluja mielen hyvinvointiin. Mielenterveystalosta löytyy tietoa ja tukea rentoutumiseen sekä unettomuuden omahoitoon. 
Tutustu Mielenterveystaloon

omaolo

Omaolo Univalmennus tarjoaa käytännön työkaluja unenhuoltoon ja nukkumisympäristön rauhoittamiseen. Valmennus vaatii vahvan tunnistautumisen. 
Tutustu Univalmennukseen

Tietoa

Suomen mielenterveysseuran Mielenterveys- ja arjen taidot -sivuilta löydät tietoa ja esimerkkejä unesta ja unitottumuksista. 
Tutustu Mielenterveys- ja arjen taidot -palveluun

Uniliitto tarjoaa tietoa ja tukea unihäiriöihin.
Tutustu Uniliittoon

Tukea

enjaksa

Ylöjärven En jaksa.fi -sivustolta löytyy erilaisia tarinoita oman arjen tarkastelun tueksi. Lisäksi erikseen sovittuina ajankohtina palvelevassa chatissa on mahdollista keskustella nimettömästi arjen huolista. 
Tutustu En jaksa -palveluun

Toimintaa

lahella

Ylöjärven alueen hyvinvointia ja terveyttä edistäviin järjestöihin ja yhdistyksiin pääsee tutustumaan Lähellä.fi -sivustolla tai ottamalla yhteyttä Lähellä-keskukseen p. 050 323 3773 (ma-ke 9-14).

Lisää järjestöjä ja seuroja on koottu Ylöjärven kaupungin verkkosivuille.
Järjestöt ja vapaaehtoistyö

Päivitetty: 11.1.2023