Digitaidot ovat uusi kansalaistaito – laaja kysely selvittää suomalaisten digitaitojen tason

9.3.2020 10:15

Digi- ja väestötietovirasto ja valtiovarainministeriö 9.3.2020

Suomalaisten digitaitojen tärkeys korostuu palveluiden muuttuessa sähköisiksi. On arvioitu, että noin neljänneksellä väestöstä olisi liian heikot digitaidot, mutta varmaa tietoa tilanteesta ei ole. Maanantaina 9.3.2020 käynnistyvä digitaitokysely selvittää suomalaisten digitaitojen todellisen tilan. Kyselyn taustalla ovat Digi- ja väestötietovirasto sekä valtiovarainministeriö.

Digitaitokysely on tarkoitettu kaikille, myös heille, jotka eivät käytä älylaitteita tai asioi itse sähköisesti. Kyselyyn toivotaan vastauksia mahdollisimman laajasti taidoista riippumatta. 

"Digituen tarjonnan kehittämisen lisäksi kyselyn tulokset tuovat meille arvokasta tietoa myös digipalvelujen kehittämisen tueksi. Siksi on tärkeää, että kyselyyn saataisiin vastauksia niin heiltä, jotka eivät käytä mitään digilaiteitta kuin myös heiltä joille digipalvelut ja -laitteet ovat luonteva osa arkea", toteaa erityisasiantuntija Sanna Juutinen valtiovarainministeriöstä.

Kyselyyn voi vastata sähköisesti osoitteessa www.dvv.fi/digitaitokartoitus tai paperilomakkeella, joita digituen alueelliset koordinaattorit jakavat ympäri Suomea. Paperilomakkeita tulee muun muassa kirjastoihin, yhteispalvelupisteisiin sekä Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkoihin. Vastauksia kerätään maaliskuun ajan. Kyselyn tulokset julkaistaan toukokuun lopussa.

Digitaitokysely on osa valtiovarainministeriön rahoittamaa ja Digi- ja väestötietoviraston toteuttamaa valtakunnallista digituen koordinaatiota. Kysely on ensimmäinen digitaitojen valtakunnallinen kartoitus, jonka avulla saadaan tietoa digituen ja digipalvelujen kehittämisen tueksi. Kyselyn teknisestä toteutuksesta vastaa KPMG.

>> Koko tiedote Digi- ja väestötietoviraston sivuilla

« Takaisin


Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi