Karl Gustaf Polviander

Vänrikki Karl Gustav Polvianderin (1788-1876) elämä ja sen eri vaiheet kuuluvat keskeisenä osana Kurun ulkomuseon ja Vänrikki Stoolin tuvan historiaan.

Vänrikki Polviander oli taustaltaan pappissukua. Polvianderin isä, Isak Emmanuel Polviander, oli pappi kuten myös hänen isänsä ja isoisänsä. Isak Polviander toimi kappalaisena Kurussa, silloisessa Ruoveden kappeliseurakunnassa. Sukuperinne siis edellytti, että Karl Gustavistakin piti tulla pappi. Sen sijaan Karl Gustav Polviander liittyi Suomen armeijaan, Kuninkaallisen Porin Rykmentin riveihin. Hänen sotilaskyvyt huomattiin pian ja vuonna 1804 Polviander nimitettiin majoittajaksi Ruoveden komppaniaan. Samalla hän sai hallintoonsa Hainarin sotilasvirkatalon Kurussa. Polviander otti osaa Ruotsin sotaan Napoleonin joukkoja vastaan Pommerissa vuonna 1807 sekä kahdeksaan suurempaan taisteluun Suomen sodassa vuosina 1808-1809. Sodissa hän toimi Kuninkaallisen Porin Rykmentin lipunkantajana ja sai myöhemmin majoittajamestarin arvon.

Sotien päätyttyä Polviander asui rykmentin virkatalossa Hainarilla, Kurussa. Hänen luonaan vieraili usein nuori ylioppilas J. L. Runeberg, joka kuuli tuvassa vänrikin sotatarinoita ja muistelmia. Runeberg sai Polvianderin tarinoista aineistoa moniin runokokoelmiinsa. Vuonna 1848 ilmestyi ensimmäinen osa Runebergin tunnetuimpiin teoksiin kuuluvasta runokokoelmasta: Vänrikki Stoolin tarinat, joka kertoo vuosien 1808-1809 Suomen sodasta.

Vänrikki Polviander eli pitkän ja vaiherikkaan elämän. Hän kuoli 88 vuoden korkeassa iässä omassa tuvassaan vuonna 1876. Vänrikin hautajaisista muodostui vaikuttava isänmaallinen surutilaisuus, sillä hän oli kuollessaan viimeisiä Suomen sodan veteraaneja. Hänet haudattiin Kurun ulkomuseoalueen lähellä sijaitsevaan Kurun vanhaan hautausmaahan. Hautapaikalla on muistomerkki tälle urhoolliselle sotilaalle ja runoilija Runebergin keskeisen teoksen esikuvalle.

Lisätietoa vänrikki Karl Gustav Polvianderin elämänvaiheista voit lukea vuonna 2009 ilmestyneestä kirjasta Vänrikin tarina, Karl Gustav Polviander, Porin rykmentin lipunkantaja (ISBN: 978-952-92-5882-6). Kirjan on kirjoittanut Tuulikki Sillanpää-Janssen.


Sivu päivitetty 29.6.2015

Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi