Museon rakennukset

Vänrikki Stoolin tupa

Kurun ulkomuseon keskeisin nähtävyys on Vänrikki Stoolin tupa, jossa on asunut vänrikki Karl Gustaf Polviander (1788-1876). Vänrikki Polviander otti osaa Ruotsin sotaan Napoleonin sotajoukkoja vastaan Pommerissa vuonna 1807 sekä vuosina 1808-1809 käytyyn Suomen sotaan. Vänrikki Polviander toimi taisteluiden etujoukoissa Kuninkaallisen Porin Rykmentin lipunkantajana. Hän oli kuollessaan vuonna 1876 viimeisiä Suomen sodan veteraaneja. Tämä Suomen sodan esikuva asui lopun elämänsä virkatalossaan Kurun Hainarissa. Vänrikki Stoolin tuvassa vieraili usein nuori ylioppilas J.L. Runeberg, joka mielellään kuunteli eloisan vänrikin tarinoita sodista ja kansanelämästä. Näistä vänrikin tarinoista Runeberg sai aineistoa moniin runokokoelmiinsa, mm. teokseensa Vänrikki Stoolin tarinat.

Alkuperäinen 1750-luvulla rakennettu vänrikki Polvianderin virkatalo oli kaksiosainen. Virkatalo sijaitsi alunperin Hainarilla, noin kahden kilometrin päässä nykyisestä sijaintipaikastaan. Polvianderin  kuoleman jälkeen pirtin puoleinen pää muutettiin Hainarin torpaksi. Kamarinpuoleinen osa siirrettiin vuonna 1903 Turkuun, Turun linnan viereen vasta perustettuun ulkomuseoon. Siellä Stoolin tupa oli lähes 60 vuotta, selviten pienillä vahingoilla Turun pommituksista talvi- ja jatkosodan aikana. Kurun ulkomuseoalue perustettiin vuonna 1960 ja Vänrikki Stoolin tupa tuotiin takaisin Kuruun sen keskeiseksi nähtävyydeksi. Tupa on säilytetty alkuperäisasussaan ja se käsittää kaksi huonetta - kamarin ja Polvianderin huoneen, jossa on nähtävillä monia vänrikin tekemiä esineitä.

Jalkamylly

Museoalueen halki virtaavan Hoppasjoen koskessa sijaitsee jalkamylly, joka on vesivoimalla käyvä jauhomyllyjen alkukantaisin tyyppi. Mylly on rakennettu varhain 1800-luvulla ja siihen on suoritettu perusteellinen korjaus 1921. Mylly on sijainnut alkujaan Iso-Mustajärven ja Poikelisjärven välisen joen varrella. Mylly ei ole tällä hetkellä avoinna yleisölle.

Riima-aitat

Ulkomuseon alueella sijaitsee kaksi riima-aittaa. Aitoista toinen on rakennettu 1600-luvun loppuvuosina ja se on maakunnan vanhimpia puurakennuksia. Aitta on siirretty museoalueelle Kurun kirkonkylän Kangasniemen talosta. Toinen riima-aitta on värkkiaitta eli siellä on säilytetty työvälineitä. Vuonna 1737 rakennettu aitta on siirretty ulkomuseoon Itä-Aureen Sormuselta.

Luhtiaitta

Luhtiaitta on rakennettu 1810-luvulla ja se sijaitsi alunperin Kurun luutnantin puustellissa. Rakennuksen alakerrassa on esillä monipuolista entisajan elämänmenoon liittyvää esineistöä. Luhtiaittaa restauroitiin vuonna 2012 Museoviraston harkinnanvaraisella valtionavustuksella.

Savusauna

Savusauna on rakennettu 1800-luvulla ja se on tuotu museolle Leppästen talosta. Rakennuksessa esitellään saunomiseen liittyvää esineistöä.

Ulkomuseon pihapiirissä on myös vuosina 1997-1998 esitettyä Vänrikki Stool -oopperaa varten rakennettu esiintymislava.


Sivu päivitetty 29.6.2015

Ylöjärven kaupunki

Kuruntie 14, PL 22, 33471 Ylöjärvi
p. 03 565 30 000
kirjaamo@ylojarvi.fi